În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce înseamnă adevărata autenticitate pentru un lider. 
– De ce folosim autenticitatea ca pe o scuză de a ne agăța de ceea ce este confortabil. 


Înțelepciunea clasică spune că cea mai bună cale pentru a fi un mare lider este să fii un lider ”autentic”. Să faci ceea ce spui. Să practici ceea ce predici. Să fii tu însuți. 

Așa cum Adam Grant scrie: 

”Suntem în Era Autenticității, unde să fii tu însuți este sfatul definitoriu în viață, iubire și carieră. Autenticitatea înseamnă să ștergi diferența dintre ceea ce crezi ferm în adâncul sufletului și ceea ce dezvălui lumii …

Dorim să trăim vieți autetice, să ne căsătorim cu parteneri autentici, să lucrăm ca un șef autentic, să votăm pentru un președinte autetic. În discursurile de deschidere a anului universitar, ”să fii consecvent cu tine însuți” este una dintre cele mai abordate teme (alături de ”extinderea orizontului” și ”tot înainte” sau ”nu renunța niciodată”). 

Are sens. Oamenii simt cea mai mică diferență dintre cuvânt (și misiune și viziune) și acțiune. 

Dar așa cum Adam subliniază, ”Nimeni nu vrea să-ți vadă adevăratul sine. Cu toții avem gânduri și sentimente pe care le considerăm fundamentale pentru viețile noastre, dar care rămân mai bine nespuse.”

Știința este de acord: oamenii care-și monitorizează emoțiile îndeaproape, care scanează în mod regulat oamenii și mediul din jurul lor și își ajustează comportamentul în consecință, tind să avanseze în carieră mai rapid și să dobândească un statut mai înalt printre colegi decât cei care sunt mai concentrați pe ceea ce se întâmplă în interior decât pe ceea ce se întâmplă în jurul lor. 

Ceea ce-i poate face pe cei care-și monitorizează emoțiile îndeaproape să pară falși. Mai puțin autentici. Mai puțini reali. Mai puțin ”ei înșiși”. 

Dar, datorită faptului că-și scanează mediul în mod constant, cei care-și monitorizează emoțiile îndeaproape tind să fie mai în rezonanță cu nevoile celorlalți. Aceștia observă mai ușor reperele sociale care semnalează aprobarea și dezaprobarea, emoția, satisfacția și frustrarea și, conform cercetărilor, pot învăța și adopta mai ușor trăsăturile și obiceiurile oamenilor din jurul lor, care în timp îi transformă în lideri mai eficienți. 

Și, treptat, aceste trăsături și obiceiuri devin parte din ei înșiși. Așa că, deși adoptarea stilului de leadership al altei persoane nu înseamnă ”să fie ei înșiși”, în timp, asimilează aceste trăsături până în punctul în care devin ”naturale” și ”autentice”. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Așa cum spune profesoara universitară Herminia Ibarra: 

”Pentru că încălcarea înclinațiilor noastre naturale ne poate face să ne simțim drept impostori, tindem să ne agățăm de autenticitate ca de o scuză pentru a ne lipi de ceea ce este comfortabil. Dar puține joburi ne permit să facem asta mult timp. Și este de două ori mai adevărat atunci când avansăm în carieră sau când cererile sau așteptările se schimbă”. 

Cu timpul, trebuie să fii tu însuți, ca atunci când ți se cere să faci ceva care vine în contradicție cu etica sau valorile tale fundamentale . 

Altfel, scopul tău este să fii o versiune mai bună a ta: să înveți din modelele tale adevărate. Să adopți instrumente și strategii mai bune. Să te adaptezi la condițiile schimbătoare. 

Și, cel mai important, să-ți adaptezi stilul de leadership la nevoile angajaților tăi, atât ca grup, cât și la nivel individual – în locul unei nevoi interioare de a fi ”total” sincer cu tine însuți. 

Așa cum Herminia scrie: 

”Singura cale prin care creștem ca lideri este să ne întindem propriile limite – să facem lucruri noi care ne fac să ne simțim inconfortabil, dar care ne învață, prin experiență directă, cine dorim să devenim. 

O asemenea creștere nu are nevoie de o schimbare personală radicală. Micile schimbări – în felul în care ne comportăm, în felul în care comunicăm, în felul în care interacționăm – fac adesea o diferență mai mare în felul în care conducem în mod efectiv”. 

Care este cea mai bună cale de a deveni un lider autentic? Să te străduiești în mod autentic să-ți ajuți angajații și nu pe tine. 

Pentru că acesta este tipul de autenticitate pe care toată lumea îl apreciază. 

Citește și:

Acceptarea unui feedback negativ te poate transforma într-un lider mai bun

Cum să fii un lider eficient: ingredientele nebănuite ale succesului

Author(s)

  • Jeff Haden

    Inc. contributing editor

    Jeff Haden este scriitor, speaker, influencer pe LinkedIn, editor colaborator la Inc., și autor al The Motivation Myth: How High Achievers Really Set Themselves Up to Win. Acest volum răstoarnă ideea îmbrățișată de mulți, dar falsă, că motivația duce la succes; în loc de asta, micile reușite te fac să fii în permanență motivat și te duc, în cele din urmă, la atingerea celor mai mari țeluri pe care le ai, având parte de mai multă distracție pe parcurs.