În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e mai ușor să spui nu în a doua jumătate a vieții.
– Care este cea mai importantă persoană de la care primești validare. 


Este interesant cum, privind în urmă, realizezi că ai făcut eforturi pe care acum, le poziționezi diferit. Că ai întâlnit sau nu succesul, că te-a dus sau nu spre un progres în carieră sau în viața de familie, asta este mai puțin important când ajungi la 40 de ani. 

Oricum ai fi experimentat drumul până aici, important este să fi fost vie. Lucrurile se vor așeza mai bine de acum încolo, dacă ai plantat flori de-o parte și de alta a cărării pe care mergi.

Care ar fi profilul femeii la 40 de ani?

Femeile la 40 de ani ar trebui să fie mult mai conștiente, înțelegând riscurile la care se expun, dornice de informare. Să-și iubească mai mult corpul, să se accepte și să-și dorească să aibă o stare de bine punând accent și pe o alimentație sănătoasă, odihnă, relaxare. 

Sunt dispuse să-și asume riscul de a părăsi jobul dintr-o corporație pentru a-și urma visul. Fie că dau curs unui hobby, fie că au curajul de a se muta mai aproape de natură, poate în afara orașului sau chiar pe alte meleaguri. Își pot dori să călătorească mai mult, să se preocupe de evoluția lor spirituală și de o redescoperire a sinelui.

La 40 de ani, pot realiza că s-au neglijat și nu mai vor să o facă. 

Pe scurt, It’s time to change!

Care sunt schimbările pe care le resimți la această vârstă?

Destul de multe ar spune specialiștii. Acum, depinde foarte mult de stilul de viață al fiecăreia dintre noi, de alimentația și grija pentru corpul care odată a fost mai tânăr. Primele modificări care pot apărea (dar nu obligatoriu) sunt legate de ciclul de somn. Apar insomniile sau, dimpotrivă, somnul este mai agitat, mai scurt sau neobișnuit.

Apoi, metabolismul este mult mai greu de gestionat. Mie, spre exemplu, mi s-a întâmplat să nu mai pot scăpa de câteva kilograme, deși, cu câțiva ani în urmă era suficient să nu mănânc o zi. De la o anumită vârstă, indiferent că vrem să acceptăm sau nu, lucrurile se schimbă. Poate că nu mănânci mult, dar totuși iei în greutate și cu mai multe eforturi slăbești.

Sistemul imunitar necesită o atenție sporită, iar starea generală de sănătate poate ridica probleme. Alimentația și suplimentele sunt aici cheia succesului. Cele mai importante sunt aportul de Coenzima Q10, calciu, fier și vitamina D, fiecare cu beneficiile sale.

Cum toate schimbările la vârsta aceasta te pot lua pe nepregătite, este posibil să ajungi să fii dezamăgită, să te gândești cu jind la tinerețe și la toate câte ai fi putut să fii. Poate te vei simți singură, neînțeleasă, respinsă.

Dar nimic n-ar trebui să te doboare!

5 soluții pentru a te menține în formă

Întotdeauna mi-au plăcut și am apreciat femeile care sunt „vii”. Care trăiesc conștient și se bucură de prezent ca și cum, dacă ar veni cutremurul, n-ar regreta nimic. Femeile care transmit o poveste doar privindu-le…

1. Iubește-te, este cel mai bun premiu pe care ți-l poți oferi

Nimeni nu trăiește degeaba. Până la 40 de ani aduni experiențe de tot felul și trebuie să fii conștientă că ai abilitățile necesare de a-ți trăi cu adevărat viața. Poate n-ai făcut tot ce ți-ai dorit sau poate n-a fost suficient, dar un lucru este cert. Te iubești și te prețuiești mai mult pentru că meriți. Pentru că-ți dai seama că au crescut copiii (dacă ai), că bărbatul de lângă tine te vrea chiar dacă nu ai casa lună, că poți să te pui pe primul plan oricare ar fi etapa în care te afli. 

Acum ești pregătită să te eliberezi de conflictele interioare și să te bucuri de  beneficiile vindecătoare pe care le aduce o îmbrățișare, un zâmbet.

2. Conectează-te și construiește-ți relația cu TINE

Dacă tu nu te iubești, cine s-o facă? Dezvoltarea personală are un rol de restabilire a echilibrului interior și te va ajuta să te conectezi mai mult la tine și să construiești relația aceasta specială cu… tine. 

Ai fost prezentă suficient în vieților celor dragi, așa că acum ți-ai câștigat dreptul de a te preocupa mai mult de propria persoană. Nu înseamnă că ești egoistă, ci doar că vine o vreme în care îți stabilești alte priorități.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Alege doar ce îți aduce valoare

Dacă ai încă nevoie de stabilitate financiară și lucrezi pentru asta, cel mai important este să-ți alegi cu grijă partenerii, job-ul, proiectele. Doar cele care îți aduc valoare și împlinire sunt cele care merită timpul, efortul și munca pe care o investești. La 40 de ani e mai ușor să spui NU pentru că ai învățat să te apreciezi diferit și să te înconjori de cei care merită cu adevărat.

În fond, prea multă gălăgie pentru nimic nu-ți aduce un plus valoare.

4. Nu căuta validările nimănui 

Mama îmi spunea mereu când eram mică: „ești frumoasă, ești deșteaptă, ce te ține să fii fericită?”. Ce nu înțeleg mereu părinții și noi, la rândul nostru în calitate de părinți, este că ai nevoie de mai multă încredere în propriile forțe. Și, paradoxal, încrederea vine de la ceilalți atunci când în interior se duc bătălii. 

Fiecare dintre noi are câte un pitic pe care dacă nu-l creștem și nu-i deschidem poarta să plece, rămâne și ne seacă de energie. La 40 de ani, însă, singura validare este cea pe care ți-o oferi singură. Este cea care contează și singura care te va ajuta să evoluezi în continuare.

5. Asumă-ți trecutul și experiențele!

Avem mereu tendința de a regreta ceea ce nu a ieșit conform planului, de a nega experiențe neplăcute, de a uita trecutul. Procesul de învățare continuă (căci asta e viața în sine) presupune un cumul de fapte și trăiri de toate felurile. Este important să-ți spui că orice ai făcut a fost rezultatul celei mai bune decizii pe care o puteai lua atunci. 

Toți am vrea să retrăim etape din viață cu mintea de acum, nu-i așa?!

Trăiește-ți propriul vis și bucură-te viață! Ești feminină, deșteaptă, ai experiență și ai toate atuurile necesare să fii fericită! Acum, mai mult ca oricând. Căci viața unei femei nu se sfârșește la 40 de ani, ea înflorește!

Citește și:

Lecții de la filosofii antici pe care le poți aplica în viața de zi cu zi

Gânduri care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Oana Mănescu

    Jurnalist

    Cu o experiență de 15 ani în jurnalism, Oana Mănescu este creator de conținut pentru diverse proiecte online, redactor-șef Diversificare.ro și project manager Mamagazin.ro. Mamă a doi băieți simpatici, fost antreprenor în domeniul Ho-Re-ca și-a găsit relaxarea prin scris în publicații online și print cu tematică: nutriție, sănătate, parenting, body & mind, travel și  lifestyle.