În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este, de fapt, cunoașterea de sine.
– Cea mai bună tactică de a întâmpina vicisitudinile vieții.


Viața ta e propria ta creație și dispui de majoritatea lucrurilor de care ai nevoie pentru a o transforma după cum îți dorești, deci nu e ceva ce ți se-ntâmplă – poate doar dacă renunți la postul de arhitect-șef al acesteia. Iar dacă simți că nu deții controlul asupra propriei vieți e pentru că ai ales să te lași în voia circumstanțelor.

Viața ți se va îmbunătăți din clipa în care-ți vei da seama că existența nu e ceva ce trebuie îndurat sau tolerat. E o experiență pe care o creezi chiar tu. Dacă ai o viață nefericită, e pentru că ai fost un creator neinspirat. Dar acest aspect se poate schimba. Te poți debloca prin decizii și acțiuni simple, îndepărtându-te de lucrurile, obiceiurile și experiențele neplăcute din trecut și făcând pași mici, dar siguri către ceea ce îți dorești. Iar dacă nu știi ce vrei, atunci pur și simplu îndepărtează-te doar de factorii negativi, până îți dai seama.

Ești incredibil de flexibil! Chiar și atunci când te afli în situații care par fără speranță, tot poți să te schimbi, să te extragi din ele și să le transformi în ceva mai bun. Filosofiile de mai jos îți vor îmbunătăți radical succesul și te pot face un om mai puternic.

Descoperirea sinelui e un proces

„Cunoașterea de sine e începutul înțelepciunii.” – Aristotel

Viața reprezintă o călătorie. Când îți urmezi busola internă, creezi oportunități noi, ai experiențe diverse și-ți construiești viața pe care ți-o dorești.

Dacă te lași în voia întâmplării și lași lucrurile să meargă de la sine, nu vei atinge acea calitate a vieții la care aspiri. Viața nu este perfectă. E ca o luptă prin care trece aproape orice adult: „Ce vreau să fac cu viața mea?”, „La ce mă pricep?”. Milioane de oameni habar n-au ce vor să facă cu ei înșiși. Și e OK.

Nicio evaluare n-o să-ți ofere claritate și un simț al scopului tău instantaneu. Să cauți certitudini în vremuri nesigure poate fi o experiență intimidantă și stresantă, dacă soluțiile pe care le dorești întârzie să apară.

Atenție, cunoașterea de sine e o călătorie!

Nu există senzație mai bună decât să ți se ridice vălul de pe ochi în legătură cu un blocaj propriu. Acele sclipiri sunt o adevărată binecuvântare atunci când ai parte de ele. „Singura călătorie e cea interioară”, spune Rainer Maria Rilke.

Curiozitatea, deschiderea către explorarea necunoscutului, disponibilitatea de a accepta surprizele care apar pe drum sunt ingrediente esențiale pentru descoperirea sinelui și pentru atingerea clarității și a dezvăluirii scopului în viață.

Tu ești singura persoană responsabilă pentru propria viață

„Definește succesul în proprii termeni, obține-l conform propriilor reguli și construiește-ți o viață pe care s-o trăiești cu mândrie.”  – Anne Sweeney

Primul și cel mai mare gest de curaj este să-ți asumi responsabilitatea pentru propria viață. Fie că-ți place sau nu, ești singurul arhitect al persoanei care ești azi.

„Cea mai bună zi din viața ta este cea în care te hotărăști că soarta îți aparține. Fără scuze sau pretexte. Nu te sprijini pe nimeni, nu te baza pe nimeni, nu da vina pe nimeni. Darul e al tău – această călătorie extraordinară – și doar tu ești responsabil de calitatea ei. Asta e ziua în care începe, de fapt, viața ta.” – Bob Moawad

Această schimbare de atitudine nu e ușoară, dar te poate ajuta să preiei controlul asupra propriului succes. Poate să te ajute să te descurci mai bine la muncă, să dezvolți relații mai puternice și mai profunde, să-ți îmbunătățești productivitatea și să obții mai multe satisfacții personale.

Aceste lucruri stau deja în puterea ta, la fel și asumarea propriei vieți. Toți putem să facem asta. Dar cei mai mulți dintre noi nu suntem dispuși să acceptăm că doar noi înșine avem puterea de a ne schimba viața în direcția dorită. Ai nevoie de o schimbare de atitudine și de asumarea posibilului rezultat înainte de a te apuca să faci ceva, indiferent că e vorba de a duce ziua până la capăt sau de un nou proiect!

Nu mai da vina pe oamenii din jurul tău pentru problemele și eșecurile tale, fie ele mari sau mici. Nu mai folosi „circumstanțele pe care nu le pot controla” ca țap ispășitor pentru propriile alegeri, decizii, comportamente sau acțiuni. Fii responsabil pentru acțiunile tale și fii proactiv!

Viața nu e perfectă: Nu totul merge conform planului

“O viață petrecută greșind nu e doar mai onorabilă, ci și mai utilă decât o viață petrecută fără să faci nimic.”  –  George Bernard Shaw

Perfecțiunea nu există. Rezultatul ideal poate să-ți scape uneori. E foarte probabil să nu reușești să-ți atingi chiar toate scopurile. Dar e important să-ți reactualizezi planurile, să fii flexibil și inventiv, și să mergi mai departe.

Landon Donovan spune: „Viața nu e perfectă, desigur, dar știm cu toții că ce contează cu adevărat e cum reacționezi la ceea ce se întâmplă.”

Cea mai bună tactică pe care o poți adopta atunci când îți creezi o strategie este să-ți faci planuri de rezervă, pentru situații neprevăzute, pentru că viața e prin definiție imprevizibilă.

E posibil ca planurile tale pentru ziua de mâine, luna viitoare sau anul viitor să nu se desfășoare așa cum te aștepți. Nu lăsa eșecurile să te paralizeze. Nu te opri din încercat. Nu rămâne blocat. Dacă știi că schimbările sunt inevitabile, te adaptezi atunci când e nevoie.

Viața e neprevăzută. Și e OK. Acceptă asta. Și fii mereu pregătit pentru schimbare.

Când nimic nu e sigur, orice e posibil!

„O să insist până reușesc. Întotdeauna o să mai fac un pas. Dacă nu duce nicăieri, o să mai fac unul și încă unul. Adevărul e că nu e atât de greu să faci câte un pas. Știu că încercările mici, repetate, duc orice încercare la bun sfârșit.”  – Og Mandino

În viață, o să dai de obstacole – juste și injuste.

Și o să descoperi, din nou și din nou, că ceea contează cel mai mult nu sunt obstacolele în sine, ci modul în care le-ai depășit și cu cât calm le-ai gestionat.

O să înveți că reacția asta determină cât de bine reușești să le depășești – sau poate vei constata că ai înflorit datorită lor.

Pe 10 decembrie 1914, o explozie uriașă a erupt în West Orange, New Jersey. Zece clădiri ale fabricii legendarului inventator Thomas Edison, care alcătuiau mai bine de jumătate din complex, au fost înghițite de flăcări. Echipamentul care valora milioane și toate dosarele care alcătuiau munca lui de-o viață s-au făcut scrum.

Mai târziu, la locul incendiului, Edison a declarat pentru The New York Times: „Deși am peste 67 de ani, o s-o iau complet de la capăt mâine.” Stoicismul lui Thomas Edison a fost ilustrat de celebrul lui citat: „Geniul e 1% inspirație și 99% transpirație.”

În cartea sa, The Obstacle Is the Way: The Timeless Art of Turning Trials into Triumph, Ryan Holiday scrie:

„Uităm: în viață nu contează ce ți se întâmplă sau de unde vii. Contează ce faci cu ceea ce se întâmplă și cu ce ți s-a dat.”

Cei care sunt consecvenți în drumul spre reușita lor, indiferent de obstacole, își vor atinge scopul mai devreme sau mai târziu. În pofida vicisitudinilor iminente, e în interesul tău să transformi obstacolele în trepte. Alege să nu te victimizezi sau, mai rău, să renunți pur și simplu. Aceste abordări nu te ajută să treci de linia de sosire.

Elbert Hubbard a făcut cândva o afirmație profundă despre importanța consecvenței:

„Cu un pic mai multă dăruire și cu un pic mai mult efort, ceea ce părea un eșec fără speranță se poate transforma într-un succes glorios.”

Obstacolul din calea ta e de fapt calea. Să nu uiți că fiecare piedică ascunde o oportunitate.

Totul în viață e o călătorie

Viața e o călătorie și e despre a crește, a te schimba și a accepta cine și ceea ce ești, și a iubi cine și ceea ce ești. –  Kelly McGillis

Dacă nu investești 100% energie, efort și timp în orice scop, progresul va veni lent sau nu se va întâmpla deloc.

Mintea umană e oarecum haioasă, plină de prejudecăți cognitive care s-au format în timp, din cauza experiențelor, evenimentelor și amintirilor. Cu timpul, credințele ne determină creierul să ajungă la concluzii false despre viață, autolimitări care ne afectează modul în care gândim și deciziile pe care le luăm.

Carol Dweck, autorul Mindset: The New Psychology of Success, a spus:

„Perspectiva pe care o adopți îți afectează profund modul în care îți trăiești viața. Poate determina dacă devii sau nu persoana care-ți dorești să fii și dacă realizezi lucrurile pe care pui preț.”

N-ai nevoie întotdeauna de planul perfect. Uneori trebuie doar să încerci, să lași de la tine și să vezi ce se întâmplă. Asta înseamnă curajul. Acțiunea aduce rezultate. Rezultatele aduc mai multă acțiune. Astfel se creează elanul. Devii de neoprit.

Ai mai mult de o singură șansă să creezi viața pe care ți-o dorești! Am dat-o-n bară de multe, multe ori în trecut, dar am trecut peste. O s-o faci și tu și e OK, câtă vreme înveți din eșecuri și îți dai seama de rutele alternative pe care le poți urma, către același țel.

Cel mai dramatic mod de a o da în bară e să renunți pur și simplu și să accepți că nu poți reuși, din cauza a cine ești sau a locului de unde provii. Dacă treci prin iad, nu te opri. Și dacă te ia dracu’, nu-l lăsa să te țină locului.

E OK să fii nesigur în majoritatea situațiilor dacă ești la început

„Geniu! Preț de 37 de ani am exersat paisprezece ore pe zi, și-acum îmi zic că sunt geniu!”  – Pablo Sarasate

Nu trebuie să fii grozav ca să te apuci de o chestie la care visezi. Dar trebuie să te apuci chiar acum, dacă vrei să fii extraordinar, la un moment dat în decursul carierei tale. Decizia de a te apuca e cel mai important pas pe care-l poți face vreodată pentru a deveni cel mai bun din lume (de ce nu?) în domeniul tău. Prima ta carte, primul articol, podcast, aplicație, întâlnire de afaceri pe bune, interviu, pitch, n-o să fie grozav(ă). Dar nu lăsa asta să te descurajeze.

Mary Tyler Moorea spus odată: „Riscă, fă greșeli. Așa crești. Durerea îți hrănește curajul. Trebuie să eșuezi, ca să exersezi curajul.”

Cei mai mulți renunță în momentul în care trec prin acea primă dezamăgire. E un test. Trebuie să te lupți ca să depășești momentul. Asta contează. Unii oameni insistă până când fac lucrurile cum trebuie. Adevărul e că rareori lucrurile ies din prima.

Încă sunt varză la scris. Nici nu-mi plăcea să scriu. Dar îmi place procesul. Îmi hrănește curiozitatea. Dar, ghici ce?! Nu m-am oprit niciodată din citit și din exersat. Îmi place enorm să-mi împărtășesc imperfecțiunile. Nu pot să devin mai bun decât dacă exersez. Pun preț pe proces.

Cel mai mare impediment pentru creativitatea noastră e nerăbdarea, dorința aproape inevitabilă de a accelera procesul, de a exprima ceva și de a avea ecouri rapid. Dacă vrei să fii cel mai bun la ceva, trebuie să devii cel mai bun în a exersa mai mult decât oricine altcineva. Valoarea exercițiului poate avea efecte profunde asupra carierei.

Când începem să ne felicităm singuri, ne pierdem avantajul care ne menține alerți și deschiși la noi oportunități.

Când exersezi ceva – orice – te îmbunătățești, crești, avansezi, dobândești o aptitudine și o tonă de încredere în sine, pentru că devii mai bun cu timpul.

Terminat e mai bine decât perfect

„Propune-ți să te îmbunătățești continuu, în loc să țintești la perfecțiune.”  –  Kim Collins

Lumea reală nu-i răsplătește pe perfecționiști. Îi răsplătește în schimb pe cei care fac lucruri. Nu e important să fii perfect, dar contează să termini treaba.

Profesoara Tracey Wade de la Școala de Psihologie a Universității Flinders din Australia de Sud definește „perfecționismul nesănătos” drept „standarde înalte combinate cu autocritică brutală.” E principalul obstacol care stă între tine și o primă ciornă de doi bani.

Dă-ți timp în viață să te întrebi ce e posibil și să faci chiar și cei mai insignifianți pași în direcția aia. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți învăța e să duci lucrurile până la capăt și să le închei.

O s-o dai în bară în timpul procesului, dar e OK. Nu te da cu capul de pereți pentru că ai făcut o greșeală sau o alegere neinspirată. N-o să ducă decât la comportament autodistructiv.

E OK să greșești, cât timp ești dispus să mai încerci o dată. Nonconformiștii și inovatorii o dau mult în bară. Dar trec peste, știind că, la un moment dat, o să aibă loc și iluminarea.

Indiferent câte greșeli faci sau cât de lent progresezi, tot ești mult înaintea celor care nici măcar nu se străduiesc.

Ține minte întotdeauna că „suficient de bun” și „terminat” sună mai optimist decât „perfect”.

Citește și:

3 tipuri de autolimitări care ne sabotează succesul

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții