EFICIENȚĂ//

Vacanțele mici și dese, cheia marilor succese

În mod neașteptat, city break-urile sunt mai eficiente în combaterea stresului decât vacanțele lungi.


În următoarele 4 minute vei afla:

– Principalele motive pentru care oamenii declară că au nevoie de escapade.
– De ce concediile lungi sunt considerate mai stresante decât mini-vacanțele.


Titlurile știrilor, presiunea creată de social media și rutina zilnică te fac să-ți dorești să fugi în lume? Iar atunci când revii dintr-o vacanță lungă, simți că ai nevoie de un concediu doar ca să-ți revii după concediu? Dacă da, nu ești singur. De dragul echilibrului tău psihic, nu doar că ar trebui să-ți iei vacanțe, ci să faci excursii mai dese, pe perioade mai scurte de timp, pentru a combate stresul.

Conform sondajului anual despre mini-vacanțe realizat de Enterprise în 2018, titlurile știrilor și situația politică determină din ce în ce mai mulți oameni să pornească la drum. De altfel, când au fost întrebați de ce anume își doresc să evadeze atunci când pleacă în concediu, principalele motive au inclus: stresul (43%), știrile (39%), mediul politic actual (38%) și rețelele de socializare (24%). Drept urmare, 85% dintre subiecții sondajului spun că și-au plănuit cel puțin un city break sau o altă mini-vacanță în 2018, față de 78% în 2017.

Dintre aceștia, 93% declară că ar vrea ca măcar una dintre excursii să fie o evadare în adevăratul sens al cuvântului, adică să nu citească știri sau mailuri când sunt plecați, iar unul din patru respondenți spune că deconectarea de rețelele de socializare îi ajută să se simtă cu adevărat în vacanță. Concluzia: mediul politic și titlurile prăpăstioase ale știrilor ne afectează starea de spirit, dar ne putem remonta cu o mini-vacanță. 

Din perspectiva emoțională și a liniștii sufletești, vacanțele mai scurte oferă rezultate mai bune decât cele lungi. Pentru a face o paralelă, gândește-te la momentele în care erai atât de ocupat încât pur și simplu nu aveai timp să dormi ca lumea și încercai să recuperezi somnul în weekend. Deși poate după aceea te simțeai odihnit, dormitul en gros pur și simplu nu oferă aceleași beneficii ca un somn odihnitor pe tot parcursul săptămânii.

Acest principiu se aplică și celorlalte plăceri ale vieții – răsfățurilor culinare, întâlnirilor cu prietenii sau activităților distractive – e mai bine să facă parte din viața ta constant decât să te bucuri de ele foarte rar.

Aplică aceste idei pentru a-ți plănui mini-vacanțele de anul acesta:

1. Excursiile sunt mai ușor de planificat și mai accesibile

Fii conștient că fericirea și plăcerea sunt construite în primul rând din anticipație, apoi din experiențe și amintiri. Și cu acest gând, motivează-te să-ți planifici mai multe weekend-uri prelungite în locuri inedite, la care să visezi. Când faci excursii mai dese, dar mai mici ca anvergură, câștigi experiențe noi fără să sacrifici prea multe zile de concediu. Concediile lungi sunt stresante atât ca planificare, dar și mult mai costisitoare. În plus, implică așteptări grandioase dictate de pozele super-editate de pe Instagram.

Apoi, e posibil să te confrunți cu schimbări climatice, de fus orar, zboruri amânate și alte elemente care îți pot perturba atât călătoria, cât și sentimentul de după vacanță. În schimb, stresul de pornire asociat cu o vacanță scurtă e mai redus, iar așteptările mai scăzute. Când îți iei concedii dese, mai scurte, elimini depresia post-vacanță, des întâlnită după o călătorie lungă, și-ți oferi o recompensă. Un pic de planificare și timp liber pot oferi recompense de proporții.

2. E mai ușor să te deconectezi într-o excursie scurtă decât în una mai lungă 

În vacanțele prelungite, oamenilor le ia adesea câteva zile să se deconecteze de problemele de la muncă și să intre în mood-ul de vacanță. Pe când, în cazul excursiilor scurte, știu că au doar câteva zile la dispoziție și le e mai ușor să uite de viața profesională pe termen scurt, știind că vor putea să-și verifice mailurile și să rezolve orice problemă legată de muncă peste câteva zile.

3. Drumurile scurte cu mașina sau zborurile directe sunt facile

Un concediu scurt înseamnă o investiție mai mică de timp și de stres. Excursiile cu mașina vin la pachet cu micile lor plăceri, precum peisajele sau întâmplările inedite, iar pentru un plus de noutate, poți chiar închiria o mașină pe care ți-o dorești. Pe de altă parte, un drum extrem de scurt cu avionul te poate ajuta să schimbi complet peisajul cât timp citești un capitol de carte.

4. O plecare pe termen mai scurt înseamnă mai puține griji

Când pleacă într-un concediu lung, oamenii au adeseori anxietăți legate de distanța față de casă și de serviciu. Spre finalul vacanței, încep să se sperie de toată munca ce-i așteaptă, temere care le afectează timpul petrecut în concediu. Și, odată întorși acasă, se stresează să recupereze. În schimb, un concediu scurt înseamnă că ești mai puțin plecat de la birou și de acasă, deci implicit, mai puțin stres.

5. Detoxifiere digitală

Întreabă-te: ce motiv ai ca să-ți dorești un concediu lung – vrei să te remarci pe social media sau să satisfaci așteptările celorlalți legate de succes? Bănuiala mea e că, odată ce te gândești un pic la asta, motivația de a-ți lua un concediu lung va păli prin comparație cu numeroasele beneficii ale unuia scurt. Un city break e o excursie scurtă, concepută pentru a fi ușor de gestionat din toate punctele de vedere. Apoi, city break-urile îți permit și să poți călători cu mai mulți prieteni sau rude: poate pleci un weekend cu cea mai bună prietenă, apoi un altul cu partenerul de viață și apoi încă un altul cu o rudă apropiată. În plus, interacțiunile diferite și senzația că timpul este scurt și trebuie să te bucuri de fiecare moment te vor ține departe de telefon. Deci creierul tău poate beneficia de o binemeritată detoxifiere digitală.

Citește și:

Cele mai utile 5 aplicații Google pentru o vacanță reușită

Obiceiuri simple care te vor ajuta să te simți bine în 2020

S-ar putea să-ți placă și…

EFICIENȚĂ//

5 idei să aliniezi mai bine munca și viața personală

SELF-IMPROVEMENT//

Cum va arăta lumea după 15 mai? Exercițiu de imaginație

WELLBEING//

Cum să-ți transformi pauza de prânz într-o mini-vacanță

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.