În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt obiectele cele mai utile la cort
– Care este virusul cel mai contagios de pe o plajă sălbatică.


Tocmai ne-am întors din weekend-ul nostru cu cortul și am primit mai multe întrebări decât atunci când am vizitat destinații exotice. E drept, am o slăbiciune pentru acest tip de vacanțe la mare. Cu muntele am mai puțină experiență.

De ce am ales cortul

În primul rând, din cauza epidemiei de coronavirus. În al doilea rând, datorită ei. Ne-a mobilizat să găsim soluții pentru ieșiri scurte, aproape de casă și în spații neaglomerate. Ne-am unit cu o altă familie de prieteni, am verificat ce echipamente avem fiecare (ca să nu dublăm, de exemplu, aragazul portabil), am dat share listei de cumpărături și am pornit spre plajă (locațiile secrete nu se fac publice, dar când am ajuns la Vadu ne-am dat seama că nu mai e o locație secretă demult).

Ce câștigi cu cortul

Aș zice că marea mea dragoste este proximitatea față de mare, sunetul ei mă liniștește mai mult decât terapia. Apoi, mai ales dacă sunt copii în ecuație, toată acea gospodăreală care irită acasă, pe plajă devine ceva de care realmente depinde confortul tău. Îți construiești adăpostul, îți creezi spațiul de umbră atât de necesar, speli vasul, pentru că ai unul singur. Cortul implică o disciplină activă extraordinar de firească, inclusiv pentru copii. Apoi, înveți să colaborezi ca niciunde altundeva, să te completezi cu cei din jur din necesitate și fiecare acțiune a ta îl influențează pe cel de lângă tine. 


Când copiii au dorit să scape de discuțiile noastre plictisitoare, de oameni mari, au întins singuri folia fresh ca să aibă propria umbră. Fără să-i roage nimeni, fără insistențele tipice de acasă (niciun adolescent nu suferă că are șosete murdare sub pat), dar de umbră aveau realmente nevoie. 

Deconectarea de tehnologie este implicită. Chiar dacă ai semnal la telefon, n-ai unde să-l încarci. Așa că postezi repede o poză pe Facebook și apoi revii la modul Avion. În scurt timp, îți dai seama cât de terapeutic se simte să uiți portalul spre lumea virtuală și să te concentrezi pe prietenii de lângă tine. 

Aș mai spune că o vacanță cu cortul îți reamintește bucuria simplă a nevoilor reale împlinite. Dacă acasă un duș e un duș, o baie în mare este răcoare, mișcare, bucurie și… înlocuitor temporar de duș. Asta se aplică inclusiv mâncării, dormitului și altor nevoi pe care uităm cât suntem de norocoși că avem cum să le împlinim. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce ai nevoie cu cortul

În primul rând, de cort. Noi avem unul încăpător, dar care se montează destul de greu dacă bate vântul (și a bătut). Intenția este să cumpărăm un cort 2-secunde, care se montează din două mișcări. Mai puțin încăpător, implică obligatoriu și investiția întrun umbrar serios (este cam scump, în jur de 800 de lei, dar face fiecare bănuț). Ziua o petreci la umbră sau la plajă, noaptea dormi în cort. Dacă ai prea multe lucruri cu tine, le poți depozita în mașină (haine, prosoape etc). 

Saltelele gonflabile îți recomand să fie de calitate ca să te odihnești ca un prunc. Mai ai nevoie de perne (pe mine mă încântă să am acel confort) și un sac de dormit bun. În funcție de cât de friguros te știi, poți lua un sac de dormit mai călduros sau mai răcoros. Îți va folosi și o perie, pentru a scoate nisipul din cort.

Aș pune în top-ul listei toaleta portabilă, care-ți permite să-ți păstrezi demnitatea și să lași natura, în urma ta, așa cum ai găsit-o. A noastră a costat în jur de 300 de lei și mă felicit pentru decizia de a o fi cumpărat.

Scaunele de camping sunt și ele obligatorii. Le vei folosi la masă, dar și când n-ai chef să stai întins. Recomand scaune cu suport pentru pahar, sunt folositoare mai ales când te înconjoară nisipul.

Masa de camping este 100% necesară. Aș recomanda o dimensiune mare, cu model pliabil. Inevitabil, se vor strânge pe ea pahare, cutii cu fructe, farfurii. Noi avem o masa de opt persoane, dar nu-ți imagina că are dimensiunile unei mese boierești din stejar. Aș zice, mai degrabă, că e ideală pentru patru persoane. 

Folia fresh este versiunea mai ieftină a magnificului umbrar. Să zicem că acesta are rolul unui living, sub folia fresh s-a instaurat de la sine un fel de cameră a copiilor. 

Lada frigorifică este obiectul pe care-l va iubi toată lumea. Acolo vor supraviețui singurele lucruri reci (apă, bere, fructe, ouă). Pentru a-i prelungi viața, noi am cumpărat, zilnic, gheață din primul sat de lângă plajă.

Cutii de depozitare. Avem un set de la Ikea, de când era copilul mic. Se depozitează una în alta (pe drum o încărcăm cu tot ce avem nevoie pentru masă), iar la cort construim un fel de dulăpior. Este esențial să te organizezi și să știi unde ai vesela, alimentele, cremele de plajă, soluția anti-țânțari etc. Prietenii noștri sunt next level: ei au un bufet pliabil (care m-a făcut foarte geloasă, dar momentan nu-mi vine să fac încă o investiție. Dacă vă țin buzunarele, merită.)

Alimente neperisabile. Lapte UHT, covrigei, uscături, biscuiți, ceai, salam uscat, ulei, zahăr, sare. Noi plecăm, de regulă, pentru două nopți, așa că în prima zi avem inclusiv ouă. Salatele sunt simplu de făcut iar legumele și fructele păstrate la umbră rezistă fără probleme. Dacă nu ne-am afla pe o plajă dintr-o rezervație naturală, am lua și carne pentru grătar. Din respect pentru loc, nu facem focul. Însă ne răsfățăm cu un prânz la restaurantul pescăresc. Corturile rămân nesupravegheate, am luat cu noi obiectele valoroase, dar până în acest moment n-a dispărut, niciodată, nimic de la cort. În cazul unei vacanțe mai lungi, aprovizionarea trebuie refăcută o dată la două, trei zile. Apa este esențială și nu vă recomand să luați pet-uri de 5 l. Sunt greu de manevrat și imposibil de răcit. Noi clătim vasele cu apă de mare, apoi cu apă dulce. 

Lanterne, trusă de prim ajutor, lopată mică. Seara, pentru locul de stat la povești, folosim o lampă cu încărcare solară. În rest, fiecare membru al expediției ar trebui să aibă propria lanternă de buzunar. Trusa de ajutor cuprinde cele firești, de la apă oxigenată la plasturi, pensetă, creme, medicamente anti-inflamatoare, loțiuni pentru pișcături de țânțari (chiar dacă ai și loțiune anti-țânțari! Nu toți pricep ideea din prima, deci în ora aceea de frenezie țânțărească de seară este 100% sigur că te vor ciupi câțiva, cei mai grei de cap sau mai ambițioși). Lopata este de ajutor când vrei să ții ceva la rece, sub nisip, când montezi cortul și când cureți toaleta portabilă (funcționează cu o soluție cu bacterii coprofage, bio, dar este de bun simț să sapi o groapă adâncă, mai departe de plajă, din motive evidente).

Saci de gunoi. Regula este ca plaja să rămână la fel sau mai curată decât ai găsit-o! Nimic nu se aruncă pe jos, nimic nu se lasă pe jos. Mai mult, fă-ți timp să strângi ambalajele pe care alții, poate, le-au lăsat în urma lor. Rușinea e a lor, mândria pe care o vei simți știind că ai ajutat o bucată de natură să respire mai bine va recompensa tot efortul. Mai mult, am observat că voluntariatul de acest tip este un virus tare contagios pe plajele sălbatice. Rar am rămas singurii care strângeau gunoaie. De obicei, e de-ajuns să înceapă cineva. 

Unplug departe de regulile confortului

Da, mi-am făcut inclusiv luna de miere cu cortul. Și după ce ne-am dat seama că putem să ne gospodărim timp de o săptămână fără confortul clasic, am știut că avem șanse să supraviețuim și acasă. Mă întorc de fiecare dată cu o bucurie greu de descris spre acea renunțare la regulile confortului clasic, pentru a-mi umple sufletul cu o stare de simplitate și de bine atât de vindecătoare. Nopțile la cort, după ce stai la povești cu ochii după stele căzătoare, în sunetul hipnotizant al mării, sunt cele mai odihnitoare nopți din viața mea. Ador senzația de intimitate cu oamenii dragi, îmi place să-mi văd copilul că învață mai multe despre viață în două zile de cort decât în șapte zile la all-inclusive. Și, poate, cea mai valoroasă lecție este despre cât de puțin ai nevoie ca să te simți fericit. 

P.S. Știi gelul de duș preferat din baie? Nu-i așa că, deși îl adori, îl folosești uneori pe pilot automat și nici nu te mai gândești cât de frumos miroase? Ei bine, alta va fi situația după trei zile și două nopți la cort. Vei savura fiecare picătură de gel de duș: ce kind reminder să ne bucurăm!

Citește și:

Cum am ajuns, după secolul vitezei, să tânjim la slow living

Remediul gratuit și imbatabil pentru oboseală și stres

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.