În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum putem sparge ciclul oboselii și al nemulțumirii.
– De ce este important să ai un loc sigur, real sau imaginar, în care să revii în situații de stres.


În locul antrenamentelor complexe și programelor de dezvoltare solicitante, alege să faci câteva lucruri simple care să te ancoreze în prezent, să te ajute să trasezi limite și să rămâi în contact cu tine. 

Acceptă că sunt zile bune și mai puțin bune

Nu toate zilele sunt la fel. Poate în anumite zile îți va fi mai ușor să te concentrezi pe ce ai de făcut și să fii eficient, iar în altele poate vei simți că nimic nu-ți iese. Este în regulă să fie așa. Ia fiecare zi așa cum vine și creează-ți mici oaze de bucurie în fiecare dintre ele. Poate fi o gustare care-ți place, un cântec, câteva flori pe care ți le așezi în locul preferat. Micile bucurii ne fac viața mai bună decât lucrurile mărețe.

Trasează limite

Un alt lucru important care ne poate obosi este că lipsesc tranzițiile și granițele. De la muncă la viața privată. De la o activitate la alta. De la spațiul personal la spațiul comun. Desfășurându-ne cu toții toate activitățile în același spațiu devine dificil să trasăm limite. Avem nevoie să facem, prin ritualuri sau mici diferențieri spațiale, o distincție mai clară a zonei și a timpului de muncă. Care este timpul alocat muncii și cum îl diferențiez de restul timpului? Când se termină ziua de muncă? Tendința de a mânca frugal în fața laptopului, în loc să luăm cina sau prânzul în familie sau aceea de a nu ne mai avea deloc timp de reculegere și conectare la noi înșine ne pot destabiliza. Este important să fim conștienți de alegerile pe care le facem și de efectul pe care îl au asupra noastră. 

De asemenea, fiecare dintre noi avem nevoie și de timp și spațiu personal, care în acest context este mai dificil de obținut. Care este locul meu personal? Când petrecem cu toții timp împreună și cum? În locul setului de reguli implicit, alege, mai ales atunci când situația devine confuză, un set explicit de reguli pe care să-l discuți clar. Ia-ți un timp al tău, în care să-ți permiți să te exprimi așa cum ai nevoie și în care să poți să intri în contact cu ceea ce simți.

Tehnici de simplificare, respirație și ancorare

Poate fi extrem de bine pentru noi să practicăm câteva minute de meditație sau relaxare ghidată pe zi și chiar să introducem în rutina noastră zilnică acest nou obicei, dacă nu-l aveam înainte, dar poate fi cu adevărat suprasolicitant să ne apucăm să învățăm o limbă străină sau să facem din nevoia zilnică de mișcare un antrenament serios care ajunge să ne epuizeze resursele. 

Simplifică

Dacă avem tendința să adăugăm multe lucruri în to-do-list, ar ajuta să facem doi pași înapoi și să re-evaluăm situația. Poate ideea de a face devine un mecanism de apărare care ne distrage de la ceea se simțim sau poate, din inerție, am uitat că ne aflăm într-o situație suficient de stresantă, încât să mai adăugăm și alți factori stresori. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Primul lucru ar fi să așternem pe hârtie lucrurile pe care ni le propunem și să începem să tăiem de pe ea ceea ce nu este neapărat esențial sau ceea ce nu generează un sentiment de plăcere, ci ne duce mai degrabă în zona de presiune și vinovăție. Activitatea ne ajută, dar dacă ne risipim resursele în prea multe activități nu facem decât să intrăm într-un ciclu al nemulțumirii și oboselii. 

Respiră

Respirația 4”7”8 ne ajută să ne reglăm și să trecem de la starea de neliniște sau agitație la o stare de relaxare. Inspiri 4 secunde, păstrezi aerul în interior 7 secunde și expiri 8 secunde. Respirația trebuie să fie profundă. Repetă acest exercițiu seara și dimineața, câte cinci minute, iar starea ta se va îmbunătăți.

O altă variantă este să inspiri adânc pe o nară și să expiri pe cealaltă nară, apoi să schimbi. Este o tehnică din meditație și yoga care ajută, de asemenea, la echilibrare. Ca orice nouă rutină, este necesar să fii perseverent, dar nu fi nici prea aspru cu tine, dacă nu-ți iese.

Ancorează-te

Respiră adânc, abdominal. Uită-te în jur, observă ce se află în jurul tău, așază-te pe un scaun, respiră abdominal, adânc și vizualizează cum „te ancorezi că rădăcini în pământ”. Observă ce este în jurul tău, folosindu-ți toate cele cinci simțuri: vizual, auditiv, olfactiv, gustativ, tactil. Concentrează-te pe un obiect din cameră și descrie-l cât mai în detaliu. Fii aici și acum!

Intră în contact cu ce simți

Poate cel mai important lucru dintre toate este să intri în contact cu ceea ce simți. Acordă timp și pentru a vedea ce senzații stau ascunse în corpul tău. Observă tensiunile și zonele corpului în care se acumulează. Uneori, este suficient să faci atât. Un scan corporal prin care să fii conștient de ceea ce se află în interiorul tău. 

Lasă emoțiile să vină. Sentimentele de tristețe, furie sau frică sunt firești în această perioadă. Lasă-le să vină. Sentimentele vin și pleacă atunci când intri în contact cu ele. Identifică-le. Te poți ajuta de culori sau de desene pentru a le exprima și poți folosi o tehnică de eliberare pentru re-echilibrare, mai ales atunci când te simți acaparat de el. Tehnica presupune să strângi fiecare deget al mâinii cu cealaltă mână, timp de 2-5 minute și să respiri adânc în timp ce te concentrezi asupra exercițiului. 

Creează-ți un loc sigur la care să revii în situații de stres

Locul sigur este folosit în terapia EMDR, terapia de desensibilizare și reprocesare a mișcărilor oculare datorată lui Francine Shapiro, și presupune să identificăm un spațiu real sau în imaginația noastră în care ne simțim în siguranță, relaxați, într-o stare de bine. Poate fi un loc concret, de exemplu fotoliul preferat, sau un peisaj dintr-o vacanță existentă sau imaginară. Este nevoie să ne concentrăm asupra tuturor detaliilor senzoriale din locul respectiv, de la sunete, culori, miros, texturi, la senzații kinestezice, și să revenim la el cât mai des, în imaginația noastră. 

Nu te descuraja dacă ceva nu ți se potrivește sau nu-ți aduce starea de bine. Nu toate aceste tehnici sunt potrivite pentru toată lumea. E suficient să găsești un singur lucru potrivit ție, pe care să-l practici cu regularitate.

Citește și:

Cercetătorii de la Yale au descoperit cea mai eficientă metodă de reducere a stresului și a anxietății

Beneficiile distanțării sociale

Author(s)

  • Roxana Grigorean

    psiholog și psihoterapeut

    Psiholog și psihoterapeut, individual, de cuplu și familie, specializat în psihoterapie sistemică integrativă și psihotraumatologie, specialist în comunicare. După 10 ani petrecuți în mediul corporate, în care a acumulat o vastă experiență în marketing și comunicare, a pornit pe cont propriu ca psiholog și psihoterapeut. Înțelege provocările de zi cu zi cu care ne confruntăm atât în viața profesională, cât și în cea personală și susține oamenii în propriul drum de descoperire și dezvoltare personală, dar și organizațiile în procesul de creștere și adaptare. Crede că putem construi o societate și o lume mai bună, dar și organizații mai profitabile și mai adaptabile, investind în sănătatea mintală și în prevenție. Susține în mediul public programul flexibil pentru părinți și organizează workshop-uri despre empatie, stres, anxietate și burnout pentru a contribui la creșterea stării de bine în organizații. Îi puteți scrie Roxanei pe adresa [email protected] și îi găsiți articolele pe selftalks.ro.