În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să te enervezi când ești nevoit să parchezi departe.
– Cum să-ți simplifici viața.


Cu un program supraaglomerat de muncă, responsabilități familiale și obligații sociale poate fi deosebit de dificil să incluzi sportul în rutina zilnică. Și totuși, mișcarea, fie că e vorba de o plimbare cu câinele dimineața, de o tură în jurul blocului, la prânz sau de un antrenament rapid la domiciliu, te poate ajuta să fii sănătos, să dormi mai bine și chiar să fii mai prezent pentru cei dragi. Iată câteva motive pentru care e important să faci micropași realiști care te pot ajuta să te menții în formă.

Am invitat comunitatea Thrive să ne împărtășească modurile creative prin care includ exercițiile fizice în viața de zi cu zi, fără să ajungă la sală. Oare care dintre strategiile de mai jos te va inspira să fii în formă în zilele în care n-ai timp de sport?

1. Transformă-ți activitățile zilnice într-o oportunitate de a te menține activ

“Unul dintre modurile prin care poți să incluzi mișcarea fizică la birou este să folosești toaleta de la un alt etaj și să o iei pe scări pentru a ajunge acolo. Să-ți setezi imprimanta cea mai îndepărtată de biroul tău și, în loc să scrii e-mailuri și mesaje colegilor, să te deplasezi de cealaltă parte a holului, la alt etaj sau oriunde s-ar afla, pentru a vorbi cu ei în persoană. Iar la următoarea ședință, oferă-te să fii tu cel care ia notițe pe tablă, astfel încât să ai mai multă mobilitate atunci când întrevederile se prelungesc. De asemenea, poți să-ți muți accesoriile pe care le folosești zi de zi la birou cât mai departe, în așa fel încât să fii nevoit să te ridici de fiecare dată când ai nevoie de ceva.”

— Amanda Sterczyk, autor internațional și expert fitness, Ottawa

2. Parchează departe

“Parchez cât de departe pot când rezolv treburi prin oraș – și chiar aleg să merg câteva zeci de metri până la magazin, când fac cumpărăturile. Aceste mici momente de respiro mă fac să mă simt mai bine și probabil că mă ajută să ard mai multe calorii în fiecare săptămână.”

— Nancy A. Shenker, autoare și specialistă marketing, Scottsdale

3. Fă o plimbare pentru a evita blocajul creativ din mijlocul zilei

“Dacă nu mă mișc am senzația că îmi pierd mințile. Mi-a luat ceva timp să îmi dau seama că am nevoie de o pauză, dar de obicei, pe la 4 după-amiza, mă ridic de la birou, merg afară și mă plimb pentru aproximativ 10-20 de minute. Respir adânc să îmi revin din blocajul creativ pe care îl resimt în mijlocul zilei. Iar când revin la birou, mă simt energizat și bine dispus, suficint cât să fiu productiv în restul zilei. Încă sunt surprins că un obicei atât de nepretențios poate avea un impact atât important asupra stării mele de bine.”

— Barry Alden Clark, autor și life coach, Los Angeles

4. Pune-ți alarme

“Îmi pun alarme la telefon la fiecare 90 de minute pentru a-mi reaminti că trebuie să mă ridic, să mă întind și să mă mișc atunci când lucrez de acasă.”

— Jackie Capers-Brown, fondator și CEO, Columbia

5. Combină muzica și mișcarea

“Muzica este totul! Indiferent de cât de mult sau puțin timp am dimineața, mă dau jos din pat, îmi pun muzică și aștept să văd ce se întâmplă. Las linia melodică să mă influențeze și aștept: corpul îmi comunică singur ce are nevoie. Poate voi face postura salutul soarelui de câteva ori, poate voi dansa sau poate optez pentru un scurt antrenament cu greutăți. Însă acest sistem funcționează în fiecare zi.”

— Meris Gebhardt, expert în meditație, New York

6. Deleagă sarcini partenerului tău

“Includ 20-30 de minute de sport în programul meu imediat ce ajung acasă de la birou, în timp ce soțul meu pregătește cina. În acest mod, încorporez activitatea fizică în viața mea, fără să compromit timpul dedicat somnului.  Câteodată, încep să prepar eu cina, iar când ajunge el acasă, preia sarcina, oferindu-mi timp să fac mișcare.”

— Royette T. Dubar, asistent profesor de psihologie la Wesleyan University, Middletown

7. Simplifică lucrurile și nu negocia cu tine

“Programul meu mă menține în priză non-stop. Însă îmi blochez seara de luni pentru yoga, iar acest plan nu este negociabil. În timpul zilei, alternez între statul pe scaun și statul în picioare. Câteodată, îmi pun muzică și dansez în intimitatea biroului meu. Scopul meu e să transform sportul într-o activitate ușoară și distractivă, pentru că altfel nu reușesc să mă țin de ea.”

— Megan Winkler, expert marketing, Dallas

8. Poartă cu tine un accesoriu simplu de sport

“Petrec zece minute dimineața praticând posturi de yoga și exerciții de respirație pentru a-mi relaxa corpul și pentru a mă pregăti pentru ziua în curs. Dar dacă simt nevoia să fac mișcare în timpul zilei și nu am cum să ajung la sală pentru un antrenamnt complet, merg afară și scot coarda din geantă, pe care o port cu mine mereu.”

— Anna Trader, CEO și antreprenoare, Toronto

9. Implică-ți copii

“Când nu am suficient timp să-mi dedic sportului, găsesc soluții creative de a include mișcarea în cadrul altor activități. De exemplu, alerg câteva ture de teren în timp ce îmi aștept fiul să termine antrenamentul de lacrosse sau merg cu bicicleta când îmi las copiii la diverse activități sportive. Câteodată, facem împreună antrenamente pe interval (antrenamente ce alternează intervale de intensitate scăzută şi ridicată într-o singură ședință) sau un sport precum voleiul, fotbalul sau baschetul. Mi-am dat seama că, atunci când îmi includ copiii în antrenamente, sunt un model pentru ei, educându-i în sfera obiceiurilor sănătoase și petrecând timp împreună, în timp ce eu reușesc să mă mențin formă.”

— Jannell MacAulay, Ph.D., speaker și consultant, Salt Lake City

10. Transformă-ți naveta într-o oportunitate de a face mișcare

“Din când în când, îmi place să alternez mersul la serviciu folosind transportul în comun cu mersul cu bicicleta sau cu plimbările pe jos. Așa, am ocazia să mă pregătesc mental pentru muncă și să mă relaxez la întoarcere. În plus, ciclismul sau mersul pe jos mă țin la distanță de aglomerația și de panica generală pe care o implică mijloacele de transport în comun. Locuiesc într-un oraș în care e relativ OK să mergi pe jos, dar pentru celor care n-au această posibilitate, le sugerez să coboare din metrou cu câteva stații mai devreme și să observe beneficiile.”

— Emily Collins, asistent executiv, Milano

11. Ia-ți pauze de sărit

„Folosesc un cronometru de paste în timpul orelor de lucru pentru a-mi menține concentrarea pentru intervale de 25 de minute, cu pauze de câte cinci minute. În timpul pauzelor, sar pe minitrambulina din biroul meu. Mă înviorează și este distractiv! Săritul pe trambulină are o listă lungă de beneficii pentru sănătate, inclusiv eliberarea de hormoni ce oferă o stare de bine. De asemenea, sar pe trambulină și când sunt acasă, urmărind emisiunile mele preferate la televizor.”

— Kelly Rudolph, life coach și speaker certificat, San Diego

12. Lasă-ți câinii să te motiveze

„Îmi place să-mi plimb câinii în fiecare dimineață pentru a mă bucura de soare și pentru a-mi lua doza de serenitate la începutul fiecărei zile. Apoi, am un loc pe hol pe care-l folosesc ca spațiu pentru postura yoga câinele cu fața la sol: de fiecare dată când trec pe lângă locul dedicat, mă întind în această postură pe jos și lucrez la deschiderea umerilor, întinzându-mi spatele inferior, tendoanele și energizându-mi întregul corp.”

— Francesca Moroney, scriitoare, Edwardsville

13. Îmbogățește-ți rutina zilnică cu obiceiuri bune

„Includ miniantrenamente fizice în timp ce fac alte lucruri. De exemplu, îmi ridic de 100 de ori degetele de la picioare în timp ce îmi usuc părul, fac stretching de mâini și de încheieturi în timp ce stau la semafor și fac genuflexiuni în timp ce mă uit la filme cu fiul meu – care crede că sunt deosebit de amuzante.”

– Danielle Dally, manager în dezvoltarea industriei horeca, Atlanta

14. Ocupă-te tu de menajul casei!

“Am decis să nu mai apelăm la serviciile menajerei. Acum, că ne facem singuri curat acasă, ardem 400 de calorii de fiecare dată când desfășurăm această activitate și ne descurcăm mult mai eficient în menținerea curățeniei. În plus, acum suntem mult mai mândri de căminul nostru.”

— Vish Chatterji, coach în afaceri, Los Angeles

15. Înlocuiește-ți scaunul de birou cu o pernă, la sol

“În loc să folosești un birou standard, cu înălțimea de 70 de cm, folosirea unuia de 25 de centimetri va adăuga un plus de mișcare în viața ta. Într-o zi obișnuită, un adult ca mine se va așeza/ridica de la birou de 15-16 ori, iar acest lucru poate fi echivalentul unui set de genuflexiuni. Acest tip de ședere este practicat la scara largă în Asia, însă beneficiile sale au fost constatate de medici abia recent.”

— Aditi Joshi, facultatea de biologie, San Francisco 

Citește și:

Secretul succesului? 7 minute

Sportul, mai benefic pentru sănătatea mentală decât banii

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Director Editorial Thrive

    Marina este Director Editorial la Thrive US. Înainte, a fost Senior Deputy Editor la Women's Health, unde a semnat articole de wellness premiate. Anterior, a făcut parte din echipele Cosmopolitan, Glamour, MTV Networks, Brides și CosmoGirl. De asemenea, Marina este fondatoarea Undrrated, un newsletter în care oameni creativi precum Misty Copeland și Phoebe Robinson își împărtășesc preferințele în materie de cultură, gastronomie și lifestyle.