În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este diferența între gustare și ”ciugulit”.
– Cum să faci să-ți fie poftă de broccoli.


Am gătit mult în izolare și a fost o reală plăcere să ne întrecem în rețete de pâine de casă. Întoarcerea la șifonier s-a lăsat cu un mare semn de întrebare: au intrat hainele la apă (fără să le fi spălat) sau, de fapt, am cam exagerat cu mâncatul?

Florina Badea, health&wellness coach, ne spune cum să scăpăm de kilogramele în plus și cum să abordăm conștient (și conștiincios) hrana.

Thrive Global: După frenezia gătitului din timpul izolării, pare că hainele au intrat la apă pentru mulți dintre noi. Cum revenim la o greutate sănătoasă?

Florina Badea: Nu e greșit să gătești, e o greșeală să mănânci tot ce ai gătit și, mai ales, să gătești prea multe făinoase: pizza, paste, cozonaci, brioșe etc. Greutatea sănătoasă diferă de la om la om și fiecare are nevoie să știe care e aceea. În plus, să fie conștient de momentul unde se află acum. Dacă e vorba de unul-două kilograme în plus, acestea pot fi rezultatul schimbării programului de lucru. 

Mulți dintre noi nu mai merg la birou și, deci, nu mai parcurg drumul obișnuit zilnic, care este un moment special dedicat mișcării. Se poate regla ușor cu activitate fizică planificată zilnic, în casă sau în afara casei: mers alert, o medie de 8.000 de pași zilnic, alergare ușoară, mers cu bicicleta sau seturi de exerciții de făcut în casă. 

Dacă vorbim de un număr mai mare de kilograme, trebuie văzut cum și de ce s-au acumulat, să nu fi apărut și alte probleme de sănătate între timp, cum ar fi problemele hormonale. Chiar dacă e pandemie și urgențele au legătură cu virusul corona, nu vă neglijați sănătatea! Mergeți să refaceți analizele și investigațiile uzuale, revedeți dozele de medicamente împreună cu medicii voștri. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În general, e nevoie de reechilibrare pe axa body-mind-spirit ca să revenim la o greutate sănătoasă. Eu am susținut mereu, în această perioadă, că s-a neglijat cu totul componenta emoțională și foarte mulți oamenii s-au simțit în dezechilibru, care s-a răsfrânt și asupra comportamentului alimentar și asupra greutății. Avem nevoie nu doar de hrană pentru corp, ci și să-i oferim minții pacea și spiritului ceea ce el cere. Și, de aici, lucrurile vor reintra pe făgașul normal.

TG: S-a gătit mult în casă. E un obicei bun. Cum îl păstrăm în condițiile unui program mai haotic?

FB: Felicitări celor care au început să descopere bucurie în gătit! Sau, măcar, beneficiile pe care gătitul le aduce pentru buzunar (nu mai cheltuim bani zilnic pe mese în oraș), ca terapie (ne-a ”vindecat” de gânduri negre și emoții negative) ori pentru siluetă (se vede că am controlat mai bine ingredientele și cantitățile). Sunt cel puțin trei argumente care ne pot convinge să menținem acest obicei grozav, care s-a internalizat deja pentru mulți dintre noi.

Dacă la începutul izolării poate găteam mai mult și fără un plan anume, fiind și entuziasmul mai mare, dar și mai mult timp petrecut în casă, acum ne putem desprinde un pic de bucătărie și plită. Poate nu vom mai găti zilnic, dar măcar de două-trei ori pe săptămână ar fi ideal. 

Ca parte a unei strategii bine puse la punct, recomand meniul săptămânal. Ne scutește de întrebarea: ”Ce mai mâncăm mâine?” și de alegeri de moment, de genul: covrigi, fast food și altele din această zonă.

Oricât ar fi programul de haotic, foamea nu trebuie să ne ia prin surpindere. Ea apare zilnic, cam la aceleași ore. Prin urmare, meniul săptămânal, rețetele, lista de cumpături, gustările sănătoase, pregătirea în avans pentru supă sau ciorbă, stocurile de legume și fructe proaspete sunt concepte cu care e nevoie să ne obișnuim, dacă vrem să mâncăm bine și sănătos. 

TG: O alimentație sănătoasă ne ajută sistemul imunitar. Care sunt alimentele de sezon care ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus și să fim sănătoși?

FB: Un aport alimentar echilibrat ajută buna funcţionare a sistemului de apărare a organismului, însă niciun aliment, fie el cât de plin de vitamine și minerale nu garantează o protecţie integrală împotriva îmbolnăvirilor și nu ne ajută să scăpăm brusc de kilogramele în exces. 

Secretul, dacă îi putem spune așa, e să mâncăm alimente care cresc cât mai aproape de casă și în ritmul anotimpurilor: adică nu mâncăm iarna căpșune, când la noi nu e sezonul lor, ci mere și pere, din producția de toamnă, ca exemplu. Deci nu există alimente minune, există alimente pline de vitamine și minerale, consumate în mod frecvent, în cadrul unei diete flexitariene

TG: Cum poți include mișcarea în viața de zi cu zi, fără să mergi la sala de sport?

FB: Putem face mișcare în nenumărate feluri, chiar și fără să mergem la sala de sport. E esențial ca fiecare să aleagă forma de mișcare ce-i aduce satisfacție. Pentru că altfel, pe termen lung, va renunța la ea. Orice pare o sarcină suplimentară de făcut zilnic va ajunge să fie făcut în silă și nu-și va produce efectele

Eu am ales, în izolare, să alerg pe lângă casă. A fost productiv, pentru că nu mi-am propus ținte mari, nu a trebuit să merg într-un parc îndepărtat, să depind de cineva și tot așa. Pentru că a fost un act atât de simplu de realizat, îl pot duce în la bun sfârșit. 

Ca să-ți răspund direct la întrebare, ideea  principală e să începem cu ceva simplu. Pe care să îl putem repeta singuri, zilnic și să facă plăcere.

TG: Cred mai mult în stil de viață sănătos decât în diete disperate. Care sunt regulile unei mese sănătoase pentru toată familia?

FB: Dacă dietele funcționau, până acum era lumea plină de oameni în formă. Creșterea ratei obezității în lume, inclusiv obezitate infantilă, ne arată că lucrurile nu stau așa.

Mesele sănătoase trebuie să se construiască în jurul legumelor, fiind echilibrate din punct de vedere macro și micronutrienți. Să nu ne lipsescă din farfurie proteinele de bună calitate, însă să păstram raportul proteine animale-proteine vegetale și să includem fructele proaspete în alimentația zilnică, precum și cerealele integrale. Dieta sănătoasă este cât mai diversificată, ca să-i putem permite corpului să-și ia nutrienții din surse diferite. 

TG: O mare tentație este mâncatul cu ochii-n ecran, dar pierdem acel mâncat conștient. Ce beneficii are să te concentrezi pe hrană?

FB: Când măncăm conștient:

1. Rămânem conectați la ce facem și la efectele pe care acest act le are asupra corpului (atât efecte bune, cât și efecte mai puțin bune);

2. Ne folosim toate simțurile pentru a alege și a experimenta mâncarea care ne satisface și ne hrănește corpul;

3. Ne confirmă reacțiile la mâncare, bazate pe simțăminte, dar fără judecată (“Îmi place această textură”, “Urăsc acest gust” etc);

4. Practicăm starea de conștiență a emoțiilor, foamei fizice și a tuturor indiciilor care anunță că foamea a fost potolită.

5. Ne săturăm cu două pătrățele de ciocolată sau cu o porție mică de mâncare.

TG: Ciugulitul, bată-l vina, e foarte tentant. Crezi că ne face să mâncăm mai mult decât e cazul?

FB: Când mâncăm din obișnuință, de stres sau din plictiseală, ori pentru că avem în raza vizuală mâncare (biscuiți sau covrigi pe birou), dublăm sau triplăm cantitatea necesară de mâncare, fără să ne dăm seama. Și, de obicei, vorbim de calorii goale. Adică nu ne luăm nutrienți din ciuguleală. 

E diferență între gustare și ”ciuguleală”/”ronțăială”. Gustarea se ia atunci când simțim foame și e o masă mai mică. În timp ce ”ciuguleal” e aproape continuă. 

Ca să evităm fenomenul acesta, care ne va aduce probleme cu greutatea și de sănătate, e bine să evităm depozitarea pe birou a mâncării de orice fel. Pentru mese, ne vom deplasa la bucătărie sau în alt loc special amenajat, ca să putem conștientiza momentul și creierul să-l înregistreze ca atare. 

TG: Mâncarea sănătoasă nu e neapărat și cea mai tentantă (cui i se face poftă de broccoli?!). Cum ne putem antrena mintea să iubească mâncarea sănătoasă?

FB: Ha, ha, să știi că nouă ne place mult broccoli! Și a ajuns să ne placă după multe eșecuri cu el. Am insistat. L-am preparat de mai multe ori, până ne-am dat seama de ceea ce greșeam la început: îl fierbeam atât de tare, încât ajungea piure. Și normal că nu ne plăcea textura. Apoi, l-am gătit la aburi sau l-am opărit câteva minute. După care am început să experimentăm sosuri: de usturoi cu boabe de muștar, de iaurt cu mărar și usturoi și ierburi aromatice, vinegretă simplă. 

Ne sperie sintagma ”mâncare sănătoasă”, pentru că o asociem cu hrană dietetică și lipsită de gust. E o idee preconcepută, cu care dăm greș și în fața copiilor. Cine zice că ”sănătos” trebuie să fie fără gust, fără sare, fără condimente? Când descoperi ce bine te simți consumând legume la fiecare masă, de exemplu, ajungi să mănânci salată și cu mămăligă. Corpul e foarte deștept, dacă-l ascultăm. Iar vocea lui va deveni mai puternică decât a minții. E doar o chestiune de exercițiu și de timp. 

TG: Spune-ne, te rog, câteva beneficii pe care le aduce o dietă echilibrată, în afară de silueta frumoasă.

FB: Dieta echilibrată oferă energie corpului și claritate mentală, ne menține sănătatea inimii, ne poate ține departe de boli grave, de la diabet la boli neurovegetative, căci de sănătatea intestinului depinde și sănătatea creierului. O dietă echilibrată ne poate feri de răceli și ne ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic, dar și la menținerea greutății pe termen lung. 

Florina Badea este health&wellness coach acreditat internațional și tehnician nutriționist acreditat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării Științifice, precum și Trainer acreditat ANC. Florina este creatoarea proiectului Food for Brain, un concept propriu care vorbește despre mâncare ca hrană pentru creier, în primul rând. A fondat comunitatea Wellness Fairy, din care fac parte în jur de 45.000 de femei preocupate de sănătatea și starea lor de bine. Wellness Fairy este un concept educațional inspirat chiar de cititoarele blogului www.florinabadea.ro, aflat în topul celor mai vizibile proiecte online la categoria ”Stil de viață sănătos&sport”, în Digital Report, un proiect BIZ și Zelist Monitor. 

Citește și:

De ce poftești la cartofi prăjiți când ești obosit?

Scurt ghid despre dieta fără gluten și boala celiacă

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.