SELF-IMPROVEMENT//

Secretul surprinzător al creativității

O întâmplare banală din timpul unui zbor cu avionul mi-a explicat felul în care percep oamenii de știință mințile creative.


În următoarele 2 minute vei afla:

– Cum poți să-ți fixezi ceasul cu ajutorul unei pungi din avion.
– Ce este gândirea creativă.


Acum câțiva ani, eram cu mama în avion. Un domn cu aspect distins, care stătea pe rândul paralel, meșterea concentrat la un ceas digital.

După ce l-a privit chinuindu-se preț de câteva minute, mama l-a întrebat dacă nu cumva îl poate ajuta.

„Dacă aveți niște degete foarte fine, cred că da”, i-a spus el, întinzându-i ceasul. „Aș vrea să-l dau înainte cu o oră, fiindcă se schimbă fusul orar.”

Mama a luat ceasul, apoi a scos din buzunarul scaunului din față punga din dotare, plasată în caz că ai rău de mișcare. A rupt partea de unde se strânge punga atunci când este plină și a scos sârmulița din interior. Cât ai clipi, a înapoiat omului ceasul. Rezolvase problema.

Atât eu, cât și vecinul de zbor am rămas cu gura căscată. Nu vezi în fiecare zi pe cineva meșterind cu atâta lejeritate, sub ochii tăi, un dispozitiv electronic – și nu oricum, ci ajutându-se de o pungă banală, din avion.

Însă mama nu are tocmai o minte obișnuită. Artistă de profesie, se numără printre cei mai creativi oameni pe care îi cunosc. Dar de ce mintea ei, și, implicit creierul, sunt diferite de ale altora?

Cercetătorii neurologi au descoperit, de curând, că artiștii, scriitorii, actorii, dar și alți oameni ce activează în industriile creative se pricep de minune să-și imagineze lucruri specifice, în cele mai mici detalii.

De exemplu, mai toți putem vizualiza cum ar fi să mergem la cumpărături într-un magazin familiar, dar ne este mult mai dificil să ne imaginăm că așteptăm la coadă la casa de bilete a unui cinematograf din Tokio. La fel, tabloul nostru despre ce s-ar putea întâmpla mâine este la o rezoluție net superioară unuia care ar înfățișa lumea peste o sută de ani.

Când persoanelor creative li se cere să-și imagineze aceste scenarii abstracte, ei folosesc o parte din ceea ce oamenii de știință numesc „rețeaua neuronală din fabricație”. Acestea sunt structuri cerebrale care susțin empatia, ne analizează valorile și  întrețin alte procese conceptuale. O minte creativă, spun cercetătorii, „poate fi pregătită neuronal pentru a depăși oricând prezentul temporal și spațial.”

Încercați să vă imaginați cum ar fi să vă aflați în altă parte, în alte timpuri, sau să fiți altcineva. Citiți o carte. Urmăriți un film. Gândiți-vă la un obiect oarecare și la ce întrebuințări ingenioase i-ați putea atribui. Însă depășirea limitelor rațiunii poate fi influențată și de frecvența cu care ieșim din zona de confort.

Citește și:

Strategii creative care te ajută să încadrezi sportul în viața ta fără să ajungi la sală

Secretul succesului? 7 minute

S-ar putea să-ți placă și…

SELF-IMPROVEMENT//

Arta și știința de a-i observa pe ceilalți

SELF-IMPROVEMENT//

Ce m-a învățat bunica mea despre puterea familiei

MISIUNE//

Conceptul ”Ubuntu” sau 3 modalități de a avea mai multă grijă de tine însuți

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.