În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este creativitatea, ce NU este și cum poate fi ea antrenată.
– Cum te ajută în vremuri complicate, așa cum sunt cele pe care le trăim, să ai o gândire creativă.


Am crescut în cultura creativității ca un fel de a fi, nonșalant, transparent, care plutea în casă fără ca cineva să o strige pe nume neapărat. Însă prezența ei era marcată, din când în când, de tata care sublinia că un quelque chose era diferit, inedit, artistic și da, creativ. 

Am crescut într-o casă în care erau circa cinci mii de cărți. Știi cum este să conviețuiești cu cinci mii de cărți? Este teribil de bine, fascinant și oportun deopotrivă, pentru că jocurile mele începeau cu cărțile și se terminau cu lumea magică a lor… fără a mă izola de restul copiilor, fără a renunța la jocurile copilăriei, fără a fi un copil bătrân. De-abia după 12 ani, am realizat că oamenii n-au cărți și în baie sau pe balcon și nici că marea majoritate a părinților nu colecționează cărți istorice (pe care le și citesc). Era o lume a tuturor posibilităților pe care o asimilez (acum) cu expansiunea pe care ți-o dă ALEGEREA de a trăi creativ.

La nivel global, doar cuvântul creativitate a fost căutat pe Google de peste 30 milioane de ori, iar asociat cu alte cuvinte sau industrii numărul căutărilor crește exponențial. Să fi fost toți cei care căutau plictisiți de căutau acest cuvânt sau există foamea de exprimare?

Cum ne raportăm la creativitate? (În fond, nu este pe lista de priorități, nu-i așa?)

Spre deosebire de mine, prietenele mele îmi spun că ele au trăit într-o lume care le fac, acum la maturitate, dificilă trecerea spre integrarea acestei noțiuni pe cât de captivantă, pe atât de necunoscută lor: creativitatea. Și, în același timp, unele dintre ele sunt triste, pentru că nu sunt ele cu totul, poate și-au scufundat un talent neaprobat de familie, poate că sunt în rutina unui 9:00-17:00-copil-casă, poate pur și simplu consideră că le-ar costa mult prea mult să fie altfel: să facă o schimbare, să facă valuri în viața lor.

Dacă și tu îți spui că este un moft creativitatea, la o analiză mai exactă a listei tale de priorități, vei observa că ritmul alert al societății, dinamica jobului, a afacerilor și accelerarea ritmului vieții aduce listei tale de to do tocmai nevoia de a vedea și de a aborda lucrurile proaspăt, original. Nici la un interviu pentru un job nou nu te mai poți duce fără a fi ”mai specialdecât contracandidații tăi, nu te mai poți prezenta cu o descriere banală. Acum se cer, în funcție de domeniu și de post, calități atât de diverse, pe care în urmă cu zece ani le-am fi trecut în CV-ul artiștilor, actorilor, oamenilor care se expun în media. 

Tim Brown spunea că: ”Una dintre cele mai mari arme împotriva incertitudinilor este creativitatea”. Traversăm vremuri extrem de nesigure, care ne pun, fie că ne place sau nu, fie că suntem de acord cu termenul sau nu, să ne reinventăm… cu totul sau măcar parțial.

În consultațiile mele de creativitate, am înțeles de la cei pe care îi consiliez că, odată ridicat valul unor mituri care pot doborî orice elan artistic & inovator, abia atunci începe să se facă lumină. În mintea, în starea, în atitudinea de referință față de necesitatea de a aduce un plus. Pentru că aceasta este cea mai simplă definiție a creativității: ”actul de a aduce un plus valoric important, util, original și autentic, indiferent de domeniu sau chiar situație”. 

Michael Grybko, cercetător în neuroștiință în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității din  Washington, a lărgit definiția creativității din dicționar: În știință, noi definim creativitatea ca o idee nouă, bună, practică. Este un sens mai larg față de definiția din Dicționarul Oxford, care subliniază doar abilitatea de a crea, pentru că această nu prea spune multe. Poți crea ceva ce nu este util sau nu funcționează”.

Te încurajez să iei o foaie de hârtie și să parcurgi următoarele întrebări:

  1. Consideri că nu ești creativ și nici nu trebuie să fii?
  2. Consideri că a fi creativ este apanajul doar unor oameni aleși, născuți așa?
  3. Consideri că a fi creativ este necesar doar în industriile creative?
  4. Consideri că nu se poate învăța creativitatea?
  5. Consideri că nu se poate trăi din creație?

Toate cele de mai sus sunt în mare măsură false. Cu siguranță talentul este minunat și un bonus; cu siguranță, în funcție de industrie, creativitatea are propriile ajustări, însă a fi creativ este o deprindere. Depinde de tine dacă te situezi în opoziție cu ea sau în prietenie. Dacă nu se poate trăi din creație, ce crezi că a fost la temelia unor companii grandioase sau cariere internaționale?

Trăiește mai bine și mai înțelept

Prin acest articol, vreau să te ajut să te poziționezi corect față de necesitatea manifestării tale. Acum, că am trecut prin miturile creativității și prin ceea ce NU este, te invit să parcurgem împreună un exercițiu. Promit că nu doare… prea tare.

Răspunde-ți la întrebările: De câte ori ai vrut să-ți oferi timp pentru tine, dar nu să stai degeaba, ci să lucrezi la un timp de creștere personală? De câte ori ai zis: ”tare aș vrea să scriu din nou, să pictez din nou”? Bucuria de a realiza un obiect, o operă artistică este o bucurie covârșitor de mare pe care, pentru că nu ți-o aloci și nu și-o revendici, nu poți fi cu totul tu.

Înainte de orice, sunt un om practic, o persoană care înțelege nevoia viscerală de a fi în siguranță: financiară, profesională, personală. Dar și în siguranță în raportul cu binele interior, judecată la care nu putem păcăli pe nimeni.


La ce te ajută să fii creativ?

Răspuns de 100 de puncte: să te exprimi pe tine. Din moment ce, de mii de ani tot rotim roata invențiilor, pun cu mare convingere, pe loc de frunte, după acoperirea nevoilor primordiale, bazice, tocmai pofta de a fi o expresie creativă. Sigur că banii sunt extrem de importanți și că nu te poți mișca fără ei, nu poți înainta cu proiectul gândit, dar în joc sunt mult mai multe, inclusiv plăcerea de a fi în acord cu tine.

Citește și:

Cum să-ți asculți și să porți un dialog cu toate părțile tale

8 semne subtile că te limitezi la zona de confort și nu ieși în necunoscut

Author(s)

  • Anca Ghinea

    autoarea cărții „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate”, expert Creativitate, fondator kreatoria.ro

    Anca Ghinea este un creator aplicat. Este fondatoare a platformei destinate creativității, Kreatoria.ro, storyteller, digital creator, trainer. Cu o prezență bogată în peisajul mass-media și social media, Anca are o experiență integrată în Comunicare, Publicitate și Marketing, transformându-și vocația în carieră, creativitatea într-un stil de viață. A lansat cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” , (Editura Creator, grup Libris) aducând pe piața autohtonă un concept inedit editorial, stimulând creativitatea celor mici și celor mari.