În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este cartea care i-a schimbat viața Roxanei Grigorean și a făcut-o să aleagă un nou drum în viață.
– Care este ultimul lucru pe care îl face înainte de culcare și ce simte în acele momente. 


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Roxana Grigorean: Copilul meu, cel mai adesea, care este foarte matinal și mă face la propriu să mă dau jos din pat foarte devreme. Mai nou și pisica. Altfel, găsesc în fiecare zi motive să-mi încep ziua cu entuziasm, căci în cea mai mare parte a timpului fac ceea ce îmi place.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

RG: Îmi iau timp să mă gândesc la ce e cu adevărat important pentru mine și reprioritizez. Îmi cunosc destul de bine obiectivele, căci reflectez destul de des la ele și, dacă timpul pentru mine sau pentru cei dragi mie lipsește, pentru mine este un indicator că s-a produs un dezechilibru. Și pe plan profesional lucrurile sunt destul de clare, căci prioritizez munca în cabinet și formarea mea continuă, așa că-mi este ușor să aleg și mi-am stabilit o limită clară despre cât pot și vreau să preiau ca volum de muncă în această perioadă. Încă exersez să spun nu și mă încearcă uneori vinovăția, dar este gestionabilă. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

RG: Echilibrul. Nu e niciun secret, e un balans continuu între timpul pe care mi-l dedic mie și celorlalți, contactul cu nevoile mele, exersarea limitelor. Un alt secret este că investesc constant timp și energie în analiza și dezvoltarea mea proprie și simt efectele acestui efort pe care mi l-am asumat pe termen lung

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

RG: Iau o pauză, vorbesc cu cineva drag, citesc, ies la o cafea sau la o plimbare, văd un film, merg la terapie, iar uneori scriu să mă descarc. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

RG: Mă bucur și sunt recunoscătoare pentru ceea ce fac în fiecare zi, de oamenii dragi pe care îi am lângă mine, de munca pe care o fac, de oportunitățile care-mi ies în cale. Când am zile sau momente proaste îmi dau voie să simt dezamăgire, tristețe, furie și am încredere că toate sunt trecătoare. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

RG: Când simt multă tensiune în corp, când mă simt agitată și am mai puțină răbdare. Un alt semnal e atunci când stau prea mult timp în gândurile mele, căci tind să fac asta atunci când mă simt acaparată. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

RG: Mi-aș spune că sunt foarte bine așa cum sunt, că am multe resurse, și m-aș îmbrățișa cu iubire și acceptare. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

RG: Am fost mai atentă la mine și la nevoile mele, iar acest lucru cred că m-a făcut să pot să fiu mai prezentă în relațiile cu ceilalți, căci mi-a devenit mai clar și ce aștept de la ei și ce pot să dau eu. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

RG: Exerciții de respirație, citesc, petrec timp în aer liber.

TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

RG: Primele cărți mai profunde de psihologie pe care le-am citit și de care m-am îndrăgostit au fost cele scrise de scriitorul Irvin Yalom. Privind soarele în față este una dintre ele, și da, mi-a schimbat viața, căci m-a făcut să mă îndrept pe un alt drum profesional și personal. Cu siguranță au fost însă și înainte, îmi vine în minte Frații Karamazov scrisă de F.M. Dostoievski și mai sunt și acum cărți care schimbă câte puțin din mine, în prezent din zona traumatologiei și neuropsihologiei.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

RG: Da, am avut multe momente de cotitură și pe plan personal, relațional, și pe plan profesional. De obicei, îmi ia destul de mult să iau o decizie sau să trec dintr-un stadiu în altul, trec prin multe stări, dar după acest proces, deseori anevoios, lucrurile s-au așezat și în interior și în exterior. Spre deosebire de acum câțiva ani, am mult mai multă încredere în proces și am ajuns la concluzia că nu toate problemele au nevoie de o rezolvare exactă, uneori prin simpla confruntare cu ele creștem noi mai mari decât problema efectivă. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

RG: Nu prea mai gândesc în termeni de eșec, deși asta nu înseamnă că nu mă încearcă sentimente de vinovăție, dezamăgire, tristețe… sau că nu există momente când mă gândesc că aș fi putut să acționez diferit. Încerc însă să nu irosesc prea mult timp blamându-mă și mă remontez să văd ce pot să repar sau să învăț din acea experiență.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

RG: Foarte des înainte de culcare o privesc pe fetița mea și asta e o binecuvântare.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

RG: ”In all chaos there is a cosmos, in all disorder a secret order” (Carl Gustav Jung).

Roxana Grigorean este psiholog și psihoterapeut, individual, de cuplu și familie, specializat în psihoterapie sistemică integrativă și psihotraumatologie, specialist în comunicare. După zece ani petrecuți în mediul corporate, a pornit pe cont propriu ca psiholog și psihoterapeut. Crede că putem construi o societate și o lume mai bună, dar și organizații mai profitabile și mai adaptabile, investind în sănătatea mintală și în prevenție. Susține în mediul public programul flexibil pentru părinți și organizează workshop-uri despre stres, anxietate și burnout pentru a contribui la creșterea stării de bine în organizații. Îi găsiți articolele pe selftalks.ro.

Citește și:

Puterea și capcana lui ”Eu pot orice, eu sunt cel mai bun”

Marius Manole: ”Nu știi ce va urma, nu contează ce a fost”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!