În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum și-a deturnat Ramona destinul de polițistă.
– Ce legătură există între empatie și puii de porumbei.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Ramona Păun: În diminețile în care alarma îmi sună cel mai devreme, la ora patru, știrile sunt cea mai puternică motivație. Nu-mi permit să pun snooze și să întârzii, așa că mă ridic într-o secundă din pat, ca să nu risc să adorm la loc. În general, dorința de a fi cât mai eficientă în ziua respectivă mă mobilizează să-mi încep diminețile cu elan, astfel încât să nu simt la finalul zilei că au fost niște ore irosite.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

RP: Încă din adolescență, am deprins obiceiul să-mi fac liste. Organizarea programului pe hârtie sau în notițele din telefon m-a ajutat mereu să nu mă pierd în task-uri și să simt că dețin controlul. Încep, mai mereu, cu lucrurile importante, însă deseori ajung la finalul zilei ușor dezamăgită că n-am putut să fiu mai eficientă. Presiunea zilnică pe care o pun pe mine devine, de multe ori, obositoare. Încă sunt în căutarea unei metode ideale de organizare a timpului, astfel încât să dau randament maxim și să nu mai fiu distrasă de social media sau alte lucruri mărunte care mă scot din ritm.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

RP: Nu știu ce înseamnă pentru alții o viață mai bună, însă pentru mine înseamnă să fii înconjurată de oameni care să țină cu adevărat la tine, să ai un job la care să-ți facă plăcere să mergi, să călătorești, să ai pasiuni pentru care să-ți faci timp. Să îndepărtezi oamenii toxici din viața ta, să fii în echilibru cu tine și, atunci când simți că nu ești, să te străduiești să găsești calea prin care să obții liniștea interioară.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

RP: Cel mai simplu ajutor la care apelez e să mă rog. Și, de cele mai multe ori, rugăciunile mele nu rămân fără răspuns. De asemenea, călătoriile mă deconectează de la neliniștea provocată de anumite situații.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

RP: Cel mai rapid antidot e un film bun, așa inhib cel mai ușor gândurile negative. În perioada asta, mi-am luat energia bună din Seinfeld sau Modern Family, ori m-am rupt de realitate urmărind captivată ce se întâmplă în serialele The Crown, The Young Pope sau Casa de Papel


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Și-mi iau starea de bine și din activitățile pe care le fac pentru sufletul meu, cursurile de pian și de portugheză, pe care le-am început de câteva luni. Momentele în care exersez acasă la pian sunt ca o formă de terapie pentru mine.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

RP: Când încep să-mi pierd răbdarea cu ceilalți și, mai ales, cu mine și mă enervez foarte ușor, atunci e dovada clară că am nevoie de restart. Sunt un om tolerant din fire, găsesc de multe ori scuze pentru acțiunile celorlalți, dar în astfel de perioade, mai tensionate, lucrurile mă irită mult mai ușor.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

RP: Mi-aș spune să nu-mi mai fac atâtea griji pentru viitor și să nu mai pun multă presiune pe mine, căci lucrurile se vor așeza cum nu se poate mai bine.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

RP: N-am fost dintotdeauna un om atât de tolerant. Am învățat, în timp, să nu mai judec anumite acțiuni ale celorlalți, ci mai degrabă să le înțeleg. Așa am devenit o persoană mai empatică și mai atentă la nevoile celorlalți.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

RP: Încă încerc să găsesc cheia pentru menținerea concentrării. Sper să aflu din cartea lui Joe Dispenza, “Antrenează-ți creierul”, pe care tocmai am început-o. Și cursurile de pian sunt un exercițiu extrem de eficient pentru antrenarea concentrării, e unul dintre motivele pentru care m-am mobilizat să încep cursurile. Cu toate astea, mintea tot îmi zboară, dar sper să descopăr secretul și s-o țin în frâu când e nevoie.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

RP: Nu știu dacă mi-a schimbat viața, dar cu siguranță m-a făcut să-mi schimb percepția despre ea. “Arta Conversației”, de Ileana Vulpescu, e cartea pe care am citit-o în clasa a noua. A fost o revelație pentru mine, o carte grea, dar fascinantă pentru o adolescentă de 15 ani.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

RP: Finalul clasei a XII-a a fost intens pentru mine, mă simțeam complet debusolată. Toată familia voia să intru la Academia de Poliție, am început pregătirile pentru examen, dar nu simțeam că e o alegere care mă va face fericită. Așa că, în ciuda dorinței familiei, am refuzat să mă mai prezint la examen și am ales să dau admitere la jurnalism. M-am încăpățânat să aleg cum am simțit eu și bine am făcut. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

RP: Am avut o perioadă în care am încercat să schimb traseul unei persoane dragi, care a făcut niște alegeri mai puțin bune. M-am străduit prin toate metodele posibile s-o conving să facă diferit lucrurile, dar, din păcate, n-am reușit. Am fost dezamăgită, dar am înțeles că uneori oamenii preferă răul ales de ei decât binele impus de tine.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

RP: Fie citesc, fie mă uit la un episod din Modern Family, ca să râd înainte de culcare și să am un somn liniștit

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

RP: “Pierdem trei sferturi din noi înșine, în încercarea de a fi ca alți oameni”, Schopenhauer.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

RP: Nu-i nevoie să-mi cultiv empatia, îmi vine natural. De multe ori, empatizez prea mult și asta-mi afectează starea de spirit, mă doare când văd alți oameni că suferă. Empatia mă ajută să nu-mi consum energia judecându-i pe ceilalți. Tot empatia mă face și să-mi hrănesc zilnic porumbeii, care și-au făcut cuib la mine pe balcon și au deja doi pui. 

Ramona Păun a urmat cursurile Facultății de Jurnalism și face parte din echipa PRO TV, unde prezintă știrile sportive. Se descrie ca având o fire tolerantă, crede în intuiție și își urmează credințele personale, chiar dacă trebuie să lupte în numele lor.

Citește și:

Dumitru Prunariu: “În imponderabilitate, trebuie să-ți atingi capul ca să te asiguri că e încă acolo”

Gianina Corondan: ”Pânzele albe sunt eco-friendly!”