În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce soluții inedite au găsit clienții care au apelat la terapia online pentru a avea parte de intimitate acasă.
– Cine sunt persoanele care pot beneficia de pe urma terapiei online.


Pandemia de coronavirus a afectat, într-un mod sau altul, toate profesiile și domeniile de activitate. Unele au fost oprite, altele copleșite de o cerere mai mare, iar majoritatea nevoite să se reinventeze, să se adapteze noii realități. În această ultimă categorie intră și serviciile psihologice. Din fericire, cei mai mulți profesioniști s-au adaptat rapid și au rămas disponibili pentru clienții lor online, prin intermediul tehnologiei. 

Relația terapeutică poate fi creată și în spațiul online

Ca psihoterapeut, înainte de pandemie, eram deschisă terapiei online, pentru că aveam și clienți din diaspora, dar aveam și convingeri limitative despre profunzimea și eficiența unei astfel de abordări. Ca mulți alți colegi, gândeam: “Da, cu siguranță e utilă, dar nu e chiar același lucru cu terapia în cabinet”. O parte din reticență venea probabil din ceea ce învățasem la școală și în formări, că relația terapeutică e cea mai importantă, că e nevoie de interacțiune directă, de conectare, de atenție la gesturi și detalii, de oglindire, de intimitate, de un spațiu special, de siguranță. Și toate aceste lucruri rămân adevărate, doar că până acum nu ne-a spus nimeni că toate pot fi create și în spațiul online. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Și nu ne-a spus nimeni, pentru că nimeni nu s-a așteptat să trăim vreodată ceea ce trăim acum. În ceea ce reprezenta înainte “normalitate”, să mergi la cabinet pentru terapie era ceva firesc și n-aveam niciun motiv să ne mutăm activitatea online. Însă acum “normalitatea” e complet alta și cel mai sănătos lucru pe care-l putem face este să ne adaptăm, și în calitate de terapeuți, dar și de clienți.

Pentru că pandemia n-a adus doar o criză la nivelul sănătății fizice, ci și la nivelul celei mintale. Deși sunt mai greu de cuantificat efectele în acest domeniu, este evident că din ce în ce mai mulți oameni sunt afectați de stres, anxietate, atacuri de panică, depresie, probleme relaționale și tot felul de alte dificultăți emoționale. Nu este deci momentul să spunem: “Eu nu fac terapie online, că nu e același lucru cu cea în cabinet”. Sau: “Aștept să treacă pandemia ca să mă duc la cabinet”. Pandemia nu știm când va trece, iar problemele nu iau o pauză doar pentru că un virus ne-a dat viețile peste cap. Ba din contră.

Chiar dacă măsurile restrictive au mai fost reduse, terapia online rămâne o alternativă sigură și eficientă pentru moment. Cu siguranță că ne vom întoarce și în cabinet, dar cu lecțiile învățate în ultimele două-trei luni despre terapia online, cel mai probabil activitatea terapeuților va combina cele două abordări și după stingerea pandemiei. 

Conectarea are legătură cu partea emoțională

Pandemia ne-a învățat sau ne-a reamintit că relația și conectarea au puțină legătură cu spațiul fizic și mult mai multă legătură cu partea emoțională, cu ascultarea, empatia, disponibilitatea, înțelegerea și vulnerabilitatea. Și toate aceste lucruri se pot întâmpla și dacă ne desparte un ecran. Când am un client în față, sunt prezentă 100% pentru el, chiar dacă e în cabinet sau în fața unui ecran. Dacă am momente când nu-mi iese (da, și terapeuții sunt oameni, la fel de imperfecți ca și ceilalți!), n-are legătură cu modul în care se desfășoară terapia, ci cu ceva ce se întâmplă cu mine, în viața mea. 

Am învățat că există soluții pentru orice. Clienții care n-au avut intimitate acasă, au găsit tot felul de variante. Am făcut terapie cu oameni care erau în mașină, pe stradă, pe balcon sau închiși în baie. Când starea ta de bine e o prioritate, găsești soluții. 

Am observat că pentru unii oameni e mai ușor să vorbească despre aspecte dificile, în confortul casei lor decât în spațiul formal de la cabinet. Faptul că fiecare vede o parte din intimitatea celuilalt, din căminul lui, întărește de fapt relația terapeutică.

Care sunt avantajele terapiei online

Terapia online a adus avantaje importante și în ceea ce privește timpul. Acum, o oră de terapie înseamnă doar o oră din timpul clientului, nu două sau trei, cât putea dura înainte dacă luai în considerare drumul și parcarea. În plus, multe mame care nu aveau posibilitatea să plece de lângă un copil mic pentru a merge la cabinet, acum au acces la orice specialist online. La fel, persoanele din orașe mici sau din mediul rural, sau persoanele cu dizabilități, care nus e pot deplasa, pot lucra acum cu terapeuți de oriunde. 

Cred că avem suficiente experiențe pozitive și argumente pentru a considera terapia online o alternativă bună. Eu mă bucur că ultimele luni mi-au rescris convingerile limitative despre online (acum fac chiar și workshop-uri online) și cu siguranță acest mod de lucru va face parte din viața mea și în viitor, cu sau fără pandemie. 

Citește și:

10 moduri prin care pandemia ne-a schimbat viața pentru totdeauna

Lumea post COVID-19, o perspectivă echilibrată

Author(s)

  • Laura Dima

    psihoterapeut

    Laura Dima este psihoterapeut cu formare în Terapia Cognitiv-Comportamentală și Hipnoză. Fascinată de mintea umană și de modul în care ea ne poate fi aliat sau sabotor, Laura îmbină în practica ei psihologia și neuroștiințele, pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască mai conștient și să facă schimbările dorite în viața lor. Mai multe detalii despre activitatea ei găsiți pe site-ul ei https://www.lauradima.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/LauraDimaPsihoterapeut/