În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce poți face cu puterea minții.
– Ce este TCC și cum îți poate ameliora durerea.


Fiecare dintre noi s-a întâlnit, măcar o dată-n viață, cu durerea. Poate chiar în clipa asta, pe când citești aceste rânduri, te confrunți cu o durere cruntă de cap, sau poate chiar cu ceva mai serios, precum o durere cronică ori una acută, în urma vreunei operații importante.  

În momentele de agonie, durerea pare să ne copleșească și avem impresia că suferința nu va avea sfârșit… Și căutăm cu disperare orice mod de alinare, visând că am putea alunga durerea cu puterea gândului. Oare cum ar fi!? O fi imposibil să controlezi durerea folosindu-te doar de puterea mentală?

Poate fi gestionată durerea fizică prin puterea minții?

Răspunsul concis este ”da”. Cu ajutorul unor anumite tehnici, chiar poți să atenuezi intensitatea unor anumite forme de durere, folosind doar puterea gândului. 

”Există dovezi consistente care sugerează că ne putem controla intensitatea durerii prin intermediul gândurilor. Perspectiva asupra durerii, dar și felul în care ne influențează viața de zi cu zi, ne poate transforma modul în care percepem suferințele de ordin fizic.”, explică Christine Tolman, consilier psihologic și terapeut Talkspace din Idaho.  

Fără îndoială, nu este un lucru ușor să-ți alungi durerea prin exercițiu  mental. Iar nivelul până la care îți poți alina suferința depinde de tipul de durere pe care o experimentezi, dar și de tehnica folosită. 

Numai anumite tipuri de durere pot fi controlate mental

În primul rând, este important de punctat că nu orice fel de durere poate fi ameliorată cu puterea gândului. Durerea acută, dar și durerea cronică, pot fi, totuși, influențate mental, susține Tolman. 

”Nu te amăgi! Dacă te adresezi unui terapeut cerându-i să te ajute să-ți gestionezi durerea provocată de fractura unui braț, n-o să meargă!”, spune ea. ”Însă, durerile cronice și cele ale căror surse sunt neidentificate pot fi tratate prin exercițiu mental. Între gânduri și durere există o legătură foarte strânsă, ceea ce înseamnă că, schimbând perspectiva mentală, ne putem influența și modul în care percepem durerea”, explică specialistul.

Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor estimează că în jur de 20,4% dintre cetățenii americani adulți trăiesc cu dureri cronice. Iar platforma de știri din domeniul sănătății, STAT susține că în topul cauzelor durerii cronice se numără migrenele, artrita și neuropatiile, precum și traumele emoționale.

Jeannie Sperry, psiholog specializat în managementul durerii la Mayo Clinic, susține că sunt foarte rare cazurile pacienților ce experimentează durere cronică, fără a prezenta, concomitent și simptomele altor afecțiuni, precum anxietate sau depresie. 

”Adeseori, persoanele care se plang de dureri cronice susțin că acestea au devenit o parte integrantă a identității lor. Tehnicile terapeutice pot modifica imaginea pe care persoana și-a format-o despre sine ca ‘om care trăiește cu durerea’. De asemenea, pot transforma perspectiva asupra limitărilor impuse de durere, dar și impactul acestora asupra vieții cotidiene”, susține Tolman.

Tehnicile psihologice folosite în managementul durerii

Tolman spune că anumite tehnici terapeutice au fost asociate cu scăderea intensității durerii sau cu dispariția ei completă.

Deci, care sunt metodele sau abordările prin care ne putem ameliora durerea? Tehnicile includ terapie cognitiv-comportamentală, terapia acceptării și a angajamentului și metode de desensibilizare și reprocesare prin mișcare oculară

Un raport publicat în 2017 în Annals of Behavioural Medecine susține că ”meditația și mindfulness-ul ameliorează simptomele depresiei și ale durerii fizice”. Dar concluzia finală a fost că sunt necesare studii suplimentare pentru a se stabili proporția în care aceste tehnici influențează în mod real durerea cronică.

Cum funcționează, de fapt, aceste metode?

Tolman ține să menționeze că tehnicile terapeutice ajută, însă ele nu pot duce la dispariția completă a durerii.

“În linii mari, terapiile modifică modul în care creierul percepe durerea, ceea ce poate oferi percepția unei scăderi a intensității durerii”, explică ea. ”De asemenea, pot influența modul în care persoana își raportează identitatea la durerea cronică, sau pot schimba percepția despre impactul pe care durerea îl are asupra vieții cotidiene.”

Este vorba despre transformarea modului în care percepem durerea.

Oamenii de știință de la Harvard Medical School susțin că terapiile din sfera mind-body ar putea atenua durerea, deoarece acestea implică atât mintea, cât și corpul: ”Percepția individuală a durerii este determinată de bagajul nostru genetic, de emoții, de personalitate și de stilul de viață. Este, în egală măsură, influențată de experiențele noastre din trecut. Dacă ai trecut printr-o perioadă mai lungă de dureri, creierul tău poate să fi creat conexiuni neuronale puternice, care să păstreze active și care percep semnale dureroase, mult după ce durerea fizică a încetat.”

Schimbarea tiparelor de gândire poate ușura durerea

Terapia cognitiv-comportamentală este un tip de terapie bazată pe discuție, care te poate ajuta să devii conștient de gândurile tale negative sau neconforme cu realitatea. Îți permite să privești situațiile dificile cu mai multă claritate și să găsești răspunsuri adecvate.

TCC este cea mai intâlnită tehnică de intervenție psihologică în cazul persoanelor care trăiesc cu dureri cronice, conform unui studiu publicat în  Medicine (Baltimore) journal în 2018. Au apărut din ce în ce mai multe dovezi concludente că diversele forme de TCC sunt eficiente în managementul durerii cronice, după cum susține un studiu din 2017 publicat în The Journal of Pain

Un studiu condus de National Institutes of Health în 2016 a descoperit că scăderea nivelului stresului prin mindfulness și terapie cognitiv-comportamentală s-ar putea dovedi o metodă mai eficientă împotriva durerii cronice din zona lombară decât tratamentul uzual de calmare, prescris de medici.”

Tolman explică modul în care se pare că TCC acționează asupra durerii: ”TCC se concentrează asupra gândurilor și a acțiunilor noastre și asupra modului în care acestea sunt interconectate. De exemplu, dacă o persoană cu dureri cronice rămâne ancorată într-un anumit mod de gândire, precum ”de ce mi se întâmplă mie asta?”, este mai predispusă să resimtă durerea și mai intens. Schimbând dinamica acestor gânduri și concentrându-se asupra nivelului actual de funcționare, ba chiar, implicându-se în activități care să susțină acest nou nivel, va avea șanse mai mari să-și diminueze intensitatea durerii. 

Descoperă abordarea potrivită pentru tine, dar nu te aștepta la miracole 

Dr. Ellen Slawsby este asistent universitar clinician în cadrul catedrei de psihiatrie a Harvard Medical School și ajută oamenii să deprindă tehnici care le-ar putea fi utile în calmarea durerii. ”Eu privesc aceste metode ca pe niște sortimente de înghețată dintr-un galantar”, scrie ea. ”În funcție de starea de spirit pe care o ai, vei alege un sortiment de înghețată – sau o anumită tehnică. Antrenarea unei combinații de exerciții minte-corp va potența eficiența procesului de alinare a durerii. 

Tolman ține să avertizeze, însă, că aceste metode nu sunt niște soluții miraculoase. 

”Așa cum nu există un medicament care să funcționeze pentru toată lumea, nici aceste exerciții mentale nu constituie o soluție magică. În majoritatea cazurilor, durerea nu va ceda după o singură ședință. E nevoie de muncă, dedicare și de control mental.”

Așadar, dacă ai dureri, cronice sau de alt fel, aceste noi dovezi și argumentele experților ar trebui să-ți ofere speranță. 

După cum spunea și Dr. Slawsby, singura soluție pe care o ai este să încerci mai multe astfel de tehnici, pentru a descoperi care dintre ele este cea mai potrivită pentru tine. Fie că simți că TCC ar putea funcționa pentru tine (sau poate mindfulness-ul), dacă te apuci de treabă și perseverezi, ai putea reuși să-ți controlezi durerea cu puterea minții.

Citește și:

Efectele nebănuite ale somnului asupra durerii

De ce rămân victimele abuzurilor domestice în relația cu agresorul?

Author(s)

  • Clare Wiley

    Jurnalist

    Claire Wiley este jurnalist freelance și editorialist, e originară din Irlanda, dar în prezent, locuiește în Los Angeles. Scrie pe subiecte din sfera sănătății mentale, a culturii și a stilului de viață, iar articolele ei apar în The Guardian, Vice, Cosmopolitan și altele.