În următoarele 3 minute vei afla:

– Când este cazul să te deconectezi de la problemele celor din jur.
– Care este semnalul Paulei Seling că are nevoie de o pauză.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Paula Seling: Mă motivează dorința de a face ceva de care să-mi amintesc cu bucurie, momentele din zi pe care le parcurg cu plăcere, de la studiul unei piese noi la rețete culinare noi. În fiecare dimineață mă trezesc cățeii, nerăbdători să fie mângâiați și este atât de înduioșător și de drăguț, încât n-ai cum să nu începi zilele cu zâmbetul pe buze, când îi vezi pe toți trei cum se bucură că te văd.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

PS: Analizez rapid care sunt lucrurile cu deadline mai apropiat, apoi le fixez pe cele cu impact mai mare, dar care necesită efort mai puțin. Ultimele rămân cele ce necesită efort mare, mare și au impact minim, pe principiul ”lasă-le pe mâine că poate nu mai trebuie”. Glumesc. Niciodată nu las lucruri neterminate, cel puțin nu în mod voit. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

PS: Nu știu dacă îl pot numi secret… Teoretic, o viață mai bună se trăiește dacă ești sănătos, fericit și, cum se spune, ”la pungă gros”. Asta îți permite să poți să faci tot ce-ți dorești. Din fericire, viața a fost atentă cu mine. Duc o viață în care-mi câștig existența făcând ce-mi place, călătoresc, mă bucur de ceea ce mi se întâmplă.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

PS: Mă joc cu cățeii mei, ies la plimbare, citesc, studiez, compun, scriu versuri. Am o paletă largă de activități care mă relaxează. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

PS: Încerc să nu mă mai gândesc, o perioadă, la ceea ce-mi provoacă gânduri mai puțin pozitive și, după o vreme, psihicul găsește o soluție să accepte lucrurile și să se adapteze la ele, mai ales după ce rostesc o rugăciune. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

PS: Primul semnal de alarmă apare atunci când am dificultăți să adorm și să dorm. Încep să nu mai pot ieși din lucrurile care mă preocupă și atunci știu că trebuie să mă liniștesc. Nu-mi face deloc bine acest tip de consum. 

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


PS: M-aș sfătui să nu mai pun atâta preț pe ceea ce spune lumea, pe ceea ce scriu ziarele sau povestesc vecinii. Atunci, mă afectau lucrurile acestea destul de mult și acum îmi dau seama că aș fi putut folosi acea energie făcând altceva. Dar recunosc că și azi, uneori, mă ia prin surprindere un neadevăr spus despre mine. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

PS: Am devenit vegană. În felul acesta, am învățat să înțeleg sufletele inocente din orice specie. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

PS: Da, reiau un text de la începutul paginii, al capitolului sau al frazei, depinde. În felul acesta, reintru în subiect și reușesc să mă concentrez din nou la firul subiectului. 

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

PS: Greu de spus. Fiecare carte citită a schimbat câte ceva, dar nu cred că viața, cu totul. De exemplu, acum citesc Ishmael de Daniel Quinn și este o carte incredibilă, care are toate șansele să se înscrie în această descriere. 

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

PS: Sigur că da, au fost mai multe. Începând de la decizia de a urma liceul de mate-fizică în loc de cel de muzică până la decizia de a urma Conservatorul la Compoziție. În fiecare clipă generăm o serie de evenimente prin simpla decizie de a schimba traseul pe care mergem spre casă, într-o zi. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

PS: Nu știu dacă se pune problema așa. Dacă ceva nu-mi iese, las acel ceva deoparte, pentru o vreme și-l reiau cu mintea mai limpede, după o perioadă. Eșecul e doar în mintea noastră, când nu avem încredere în destin. 

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

PS: Mă rog.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

PS: Fă tot ceea ce poți, cu ce ai, în momentul în care te afli. 

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

PS: Mereu folosesc empatia. Nu o cultiv în mod conștient, odată ce ai reușit să o simți, ea se amplifică în fiecare moment în care inima ta face apel la ea. E și periculos: uneori, suferința cuiva te copleșește și, adăugată altor senzații simțite din partea altuia, poți să ajungi la un consum personal uriaș. Atunci închid oblonul. Ce e prea mult mă consuma enorm și, dacă mă îmbolnăvesc, în loc să fiu capabilă să am grijă de alții, devin eu însămi o povară. Trebuie să știi când să privești doar spre cer.

Paula Seling este cântăreață și compozitoare, iar stilul său muzical îmbină accente din rock, jazz, soul, ritm și blues. Paula susține deschis concepte precum libertatea personală, drepturile individuale și drepturile omului. A cântat alături de Al Bano, Tony Haws și a deschis concerte extraordinare, care au adus în România nume precum Joan Baez, Chick Corea, Michael Bolton sau Beyonce. Piesele unplugged ale Paulei Seling sunt reale momente de emoție, iar publicul său îi apreciază vocea aparte, caldă și curată. A lansat de curând piesa O poveste de iubire.

Citește și:

Dragoș Bucur: ”Încă am probleme în a înțelege exact sensul empatiei”

Roxana Grigorean, psihoterapeut: ”Am încredere că toate sunt trecătoare”