În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum poate schiul să-ți salveze viața. 
– De ce empatia nu trebuie cultivată, ci lăsată liberă. 


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Oana Giurgiu: Curiozitatea: să văd ce mai născoceşte destinul pentru mine şi ce se mai întâmplă după ce mă dau jos din pat.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

OG: Ce mult mi-ar plăcea să-ţi dau un răspuns înţelept aici, dar din păcate sunt incapabilă să aşez lucrurile în ordinea priorităţilor sau măcar a dead-line-urilor. Le fac varză! Le fac întâi pe cele care-mi fac plăcere, chiar dacă nu sunt cele mai importante şi le amân cât pot pe cele care nu-mi plac… şi uneori exagerez. Toate acestea, în condiţiile în care am aflat, până acum, din viaţă, că degeaba le amâni, că nu se rezolvă nimic de la sine. Lucrurile te aşteaptă să le rezolvi, ba chiar mai mult, se complică și mai tare.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

OG: Să-ţi placă ceea ce munceşti! Dacă nu-ţi place, orice lucru pe care-l faci ca să compensezi, va fi exagerat şi fals. Evident că n-are cum să-ţi placă 100% şi în fiecare zi, dar să ieşi cumva pe plus la plăcere, nu doar la bani. Dacă e şi, şi, eşti un om norocos.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare? 

OG: Dacă am cum, mă urc în maşină şi am plecat. Destinaţia nu contează, îmi place prea mult să mă ştiu plecată. Dacă n-am zile la dispoziţie, atunci am două variante: prima e să-mi propun tot felul de activităţi care să mă binedispună sau să mă uit în agenda telefonului să văd cu cine mi-ar plăcea să vorbesc, să mă întâlnesc. Dacă nu răspund pozitiv nici la una, nici la cealaltă, e relativ grav. Înseamnă că mă cam încearcă o depresie şi, atunci, cea mai bună soluţie e să mă obosesc bine de tot cu cu nişte sport

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă? 

OG: Gândurile rele le vărs prietenilor, care au răbdare să mă asculte, iar energia lor mă ajută. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

OG: Organismul meu se distrează, nu reacţionează tot timpul la fel: uneori îmi amorţesc mâinile, alteori mă doare stomacul, sau am un nod in gât. Dar şi eu am început să-l cunosc, nu mă mai păcăleşte chiar aşa uşor şi ce e cel mai important e că am învăţat că nu câştig nimic dacă-i forțez limitele. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

OG: „Nu-ţi pune toţi sacii în aceeaşi căruţă!”. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

OG: Mi-am instalat Zoom pe telefon și mi-am regăsit Id-ul de skype, nefolosit de o grămadă de vreme. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

OG: Dorm, încerc să mă ţin cât mai aproape de cele 8 ore pe noapte.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

OG: Îmi pare rău dacă dezamăgesc, dar nu mi-au schimbat viaţa nicio carte şi niciun film. Uite, aş putea spune că schiul (învăţat la bătrâneţe) m-a ajutat într-un moment de cumpănă şi că m-a distrat că atunci am citit Accidentul lui Sebastian şi mi-am zis: „Ia uite, dacă aş fi citit cartea asta mai devreme, aş fi ştiut că schiul îţi poate salva viaţa”. De fapt, sunt mai mulţi oameni care au apărut pe neaşteptate în calea mea şi care mi-au schimbat viaţa.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

OG: De când începi să te faci om mare, tot faci cotituri şi alegeri. Eu am hotărât, destul de devreme în viaţa mea, să nu mă oftic pentru alegerile pe care le-am făcut şi să nu răscolesc după ce am ales, să văd dacă nu erau opţiuni mai bune. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

OG: Păi în fiecare zi eşuezi cu câte ceva şi depăşeşti momentul, nu e clar dacă-l depăşeşti cu bine sau nu.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

OG: Cred că mai dau o tură pe social media şi, ca să fiu cinstită până la capăt, în ultimele luni, mă uit la Coronavirus update pe Worldometers, pentru că e ora la care majoritatea țărilor raportează situaţia.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

OG: Citatele mele motivaţionale vin fie din popor, fie din versurile pieselor care-mi plac. A fost, acum vreo trei ani, o vară destul de tristă, în care am ascultat mult The Labyrinth Song a lui Asaf Avidan. Și spune el acolo: „Can it be that all us heroes have a path, but not a plan?”. Când îmi spun asta, îmi aduc aminte că sunt o eroină şi de-asta eu nu fac strategii de viaţă. 

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

OG: O folosesc tot timpul. Aşa mă şi descurc, însă nu o cultiv, eu o las liberă. Empatia o ai sau nu o ai în sânge. Dacă o ai, nu faci niciun efort să o foloseşti şi, în general, primeşti şi de la ceilalţi, pentru că ei te simt sincer. Dacă nu o ai şi încerci să ţi-o cultivi, o să fii mirosit de la distanţă de cei cu adevărat empatici, iar ei, pentru că sunt generoşi, o să se prefacă că nu-şi dau seama de baletul tău. 

Oana Giurgiu este producător de film, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și organizator al Galei Premiilor Gopo. A studiat Dreptul și Jurnalismul, a lucrat în televiziune, iar implicarea sa în cinematografie a început în 2004, odată cu colaborarea la „Moartea domnului Lăzărescu” (în regia lui Cristi Puiu). De atunci, a contribuit la producția multor filme și își definește meseria ca fiind cea de “producător freestyler”. “Moromeții 2” (regia Stere Gulea), “Katalin Varga” (regia Peter Strickland) sau “Servants” (Ivan Ostrochovsky) sunt doar câteva dintre filmele pe care le-a produs.

Citește și:

Gianina Corondan: ”Pânzele albe sunt eco-friendly!”

Monica Davidescu: ”Experiența mea s-a îmbogățit cu fiecare greșeală”