În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce sunt micro-pașii și cum te duc spre succes.
– Cum să deprinzi obiceiuri sănătoase pe termen lung.


Cercetările au arătat că mai bine de jumătate dintre promisiunile pe care și le fac oamenii de Anul Nou sunt abandonate înainte de începutul lunii februarie (sperăm că nu le-ai abandonat până acum!). Ca să te asiguri că nu o să ți se întâmple și ție, te invităm să ni te alături luna aceasta într-un demers (absolut gratuit!) de setare a unor micro-pași ușor de atins, care s-au dovedit a fi de ajutor în procesul de construire coerentă a unor noi obiceiuri. 

Obișnuim să ne propunem tot felul de obiective ambițioase în luna ianuarie, imaginându-ne cât de bine o să ne meargă toate cele în anul ce urmează– ne propunem să fim mai sănătoși, mai fericiți și cu mai mult succes. Iar luna ianuarie vine, trece și – ce surpriză! – , ne trezim că nu s-a schimbat mare lucru în viața noastră de când a început noul an. Cu toate că rezoluțiile mărețe sună bine, nu funcționează întotdeauna. Sălile de sport sunt pline în ianuarie și pustii în februarie. Îți sună cunoscut? Poate că anul ăsta ar fi momentul să încerci o nouă abordare!

Adoptarea micro-pașilor

Spre sfârșitul anului trecut, am citit foarte mult pe tema construirii de obiceiuri care să reziste în timp și am dat peste cartea The Power of Habit (Puterea obiceiului) de Charles Duhigg, pe care am găsit-o convingătoare. Noi, la Thrive Global, numim aceste mici schimbări în binemicro-pași: sunt acțiuni mărunte pe care avem toate șansele să le ducem la bun sfârșit și care, adunate, produc schimbări semnificative. La început, am fost sceptică. Îmi tot spuneam: ”Cum ar putea ceva atât de simplu și de mărunt să ducă la o schimbare importantă? Nu prea cred. Ca să meargă, e nevoie de lacrimi și sudoare.” Din fericire, dacă se întâmplă să aud despre ceva de suficiente ori și din suficient de multe surse, sunt dispusă să încerc.

Stabilirea intențiilor dimineața

De curând, mi-am propus să adaug în rutina mea matinală și obiceiul de a-mi stabili intențiile. După ani de zile de încercări și o săptămână de retragere în tăcere, am reușit să pun în aplicare practica meditației în fiecare dimineață. Și m-am gândit că n-ar fi mare lucru să adaug setarea intențiilor în această rutină, însă, pur și simplu nu reușeam să fiu perseverentă în chestia asta care durează numai câteva secunde. Mi se întâmpla să uit! ”Deprinderea unei noi obișnuințe este un lucru greu”, îmi spuneam, dându-mi permisiunea să sar peste.

Gruparea rutinelor

În perioada aceasta, în care am tot tărăgănat-o, am început să observ că pe fluxul meu de știri continuau să apără pop-up-uri despre gruparea rutinelor. Mi-am amintit că citisem cândva despre acest subiect, însă nu i-am acordat prea multă atenție. Și mi-am spus, atunci, că poate acesta este lucrul de care am nevoie și că nu se poate întâmpla nimic rău dacă voi încerca. Mi-am descărcat cartea HabitStacking (Gruparea rutinelor) de S.J.Scott. Nu a trebuit să parcurg foarte mult din lectură ca să am un prim moment de revelație- ”folosește-te de o rutină deja existentă în programul tău!”. Primul lucru pe care îl fac în fiecare zi, indiferent de ziua săptămânii, de locul în care mă aflu sau de ce se întâmplă în jurul meu, este să beau o cafea. Dacă aș reuși să-mi construiesc o grupare de rutine (un set simplu de obiceiuri), pornind de la un obicei pe care îl am deja, ar trebui să nu mai am probleme în legătură cu constanța. 

Așadar, odată cu această revelație și cu o serie de sfaturi practice din primele capitole ale cărții, am început să-mi croiesc o rutină matinală organizată. Nu numai că mă țin de meditație și de setarea intențiilor, ci reușesc și să-mi notez prioritățile respectivei zile.

Rezultate vizibile imediat

Mi-am însușit de câteva săptămâni deja această rutină și văd schimbări remarcabile. Spre exemplu, nu mai permit atât de mult situațiilor stresante să-mi tulbure intențiile zilei respective. Apoi, reușesc mult mai bine să fac față situațiilor stresante, fără a le mai evita. Și reușesc să-mi păstrez mult mai bine concentrarea asupra lucrurilor care contează cu adevărat, în loc să mă las distrasă de ceva interesant, dar nu și important. Sunt atât de mulțumită de gruparea de rutine de dimineață, încât mi-am construit și un ritual special pentru ziua de duminică. Mă ajută să mă pregătesc pentru săptămâna ce urmează! Sunt încântată de felul în care aceste mici schimbări, împreună cu un cadru de desfășurare foarte practic, îmi sunt de folos pentru a-mi atinge obiectivele acelea mai mari și mai intimidante.

Tehnica mea de adoptare a micro-pașilor și a grupării de rutine

Ești pregătit să dai o șansă micro-pașilor și grupării de rutine? Iată tehnica mea: 

  1. Gândește-te la unul dintre obiectivele acelea îndrăznețe pe care le ai în minte. Apoi, gândește-te la un singur lucru foarte simplu, pe care l-ai putea face în fiecare zi și care te-ar aduce mai aproape de obiectivul ales.
  2. Când ai putea face lucrul acela simplu? Dimineața? Seara? După ce stabilești reperul temporal, identifică un ritual de care te ții mereu în acel segment de zi. Bei o cafea? Te speli pe dinți? Construiește gruparea de rutineîn jurul  acestei activități.
  3. În această etapă, vei avea nevoie de un suport fizic, care să te ajute să îți amintești ordinea activităților, poate un caiet sau o aplicație pentru luat notițe. Eu îmi folosesc aplicația de editare din telefon. Îmi compun un șablon cu puncte de bifat pentru gruparea mea de rutini matinale. După ce îmi fac cafeaua, îmi deschid aplicația, fac o copie a șablonului și încep să bifez elementele de pe listă. Parcurgerea întregii liste îmi ia 25 de minute, iar la finalul ei mă simt echilibrată și pregătită să îmi încep ziua.
  4. La sfârșit, nu uita să sărbătorești reușita. Am învățat trucul acesta când am început să îmi ofer băi de aburi sau smoothie-uri la finalul antrenamentului de la sala de gimnastică. Acum nu îmi mai este deloc greu să mă mobilizez să merg la sală pentru că știu că, la final, am parte de un răsfăț. Adăugarea unui mic premiu la final te face să asociezi suita de rutini cu ceva plăcut și asta îți sporește șansele să te ții de ea. 

Citește și:

4 schimbări de perspectivă care te vor ajuta să transformi eșecul în succes

Jack Dorsey, CEO-ulTwitter: ”Sunt foarte fericit că-mi fac timp doar pentru mine”

 

 

 

Author(s)

  • Ceryl Porro

    CTO Thrive Global

    Cheryl Porro este CTO Thrive Global. Înainte de a se alătura echipei Thrive, Porro a fost Senior Vice Președinte al departamentului Tehnologie și  Produs Finit la Salesforce.org, unde a consolidat o echipă care a lansat multiple produse pentru organizații din domeniul nonprofit și al educației. Înainte de asta, a petrecut opt ani conducând echipa tehnică de dezvoltare a platformei Salesforce.com. Porro și-a început cariera ca inginer de proces chimic la International Paperand US Filter înainte de a schimba domeniul de activitate către ingineria de software în companii precum Amazon și DigitalThink Inc. Este o adeptă înfocată a egalității de șanse la educație și a făcut voluntariat și a activat în mai multe consilii de conducere ale unor companii nonprofit din domeniul educației. Cheryl este mentor dedicat și susținător al femeilor și al fetelor, al nespecificității de gen, al comunității LGBTQI și al persoanelor de culoare defavorizate din domeniul tehnologiei prin activitatea sa de sprijin pentru YearUp, First Graduate și Girls Who Code.