În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este importanța pauzei de cafea.
– De ce este bine să nu stai îmbrăcat în pijama atunci când lucrezi de acasă.


În ultimul timp, managerii și antreprenorii și-au dat seama că afacerile pe care le conduc pot să-și desfășoare activitatea de la distanță, iar unele companii intenționează să-și schimbe strategia de afaceri și să continue așa. 

Oamenii cu care am vorbit în ultimul timp mi-au confirmat că muncesc mai mult de acasă, pentru că laptopul este la un pas de ei, așa că citesc email-uri și la șase dimineața, fac oferte pentru clienți și la 11 noaptea. Totuși, se simt mai relaxați, pentru că nu mai pierd timp în trafic, au familia aproape, au o formă de flexibilitate și deja s-au adaptat la un ritm de viață cu mai puțină socializare. Și chiar despre asta vreau să vă spun în acest articol: despre socializarea care se diluează și care vă poate face să pierdeți mai multe decât credeți, dar și despre ce puteți face ca să aveți de câștigat. 

Ce poți pierde când muncești de acasă?

1. Pierzi din importanță și vizibilitate 

La birou te vedeai zilnic cu colegii și superiorii, cel puțin la venire, la plecare, în pauza de masă și câteodată prin ședințe. Modul în care cineva se îmbracă, atitudinea, obiceiurile spun multe despre o persoană: dacă aceste lucruri te avantajau, acum nu mai există. Lucrând de acasă nu se vede cât ești de bine organizat, cum îți ții lucrurile în ordine, cât ești de îngrijit(ă) și așa mai departe. 

În plus, zilnic era un schimb de saluturi și câteva cuvinte care ne ajutau să ne cunoaștem mai bine, să contruim simpatii și relații mai strânse: ”Ce mai faci?”, ”Cum ești?”, ”Ai găsit azi loc de parcare?”, ”Ai ajuns la timp la grădiniță cu copilul?”, ”Ai primit aprobarea pe proiect?” și așa mai departe. 

Acum schimbați emailuri, vă vedeți în ședințe online din care fiecare încearcă să scape cât mai repede. Lucrurile nu mai sunt la fel. Discuțiile care echilibrau energii, care generau conexiuni, care scoteau în evidență mici reușite zilnice dispar în spatele unui ecran și așa puteți pierde din imaginea și importanța pe care o aveați și pe care o construiați zilnic prin prezența la birou.

2. Pierzi sprijinul celorlalți 

Vă spun din experiența mea de viață în corporație că, de câte ori aveam de făcut un proiect mai greu, oricât eram de copleșită de activități, nu ratam pauza de cafea și nici pauza de masă. Acele momente, în care oamenii erau relaxați, spuneau glume, bârfeau sau ironizau câte un subiect, erau ideale pentru a ruga pe cineva să mă ajute.

Într-un astfel de context, toți eram mai buni prieteni, ne găseam timp să ne ajutăm, să identificăm idei și resurse, să fim sprijin pentru câte unul dintre noi copleșit de prea multe sarcini sau să găsim ajutor de la ceilalți. 

Acum nu mai pot da un sandviș sau o prăjitură pentru un ajutor rapid, prietenii mei nu mai pot apela la fel de ușor la colegii de birou care le-ar fi făcut viața mai ușoară cu o problemă în minus. 

3. Pierzi timp 

Ce rezolvam în două minute de discuții relaxate în pauza de masă, pe hol, în fața clădirii la o discuție în pauză, nu aș fi rezolvat cu 15 email-uri schimbate în trei zile (și acesta era cazul optimist!). 

Ei bine, de acasă, din spatele laptopului, am doar email-ul. Cum pot înlocui asta? Cum pot să nu fac telefonul fără fir? Dacă și tu te regăsești în acest scenariu și te întrebi același lucru, găsești răspunsul mai jos. 

4. Pierzi bani  

Dacă în birou puteai ieși în evidență destul de ușor, puteai comenta în ședințe, puteai bate la ușa șefului pentru o discuție sau o prindeai pe șefa ta la un schimb de idei, când ieșea după cafea, acum acele șanse au dispărut. Momentele tale de genialitate sunt împărțite cu familia și pisica, parcă nu-ți vine să-ți suni superiorul pentru un simplu schimb de idei, nu-i așa? 

Când toți munciți de acasă, suni sau dai un email doar cu probleme și idei serioase, te cenzurezi, ți se pare că nu poți deranja pe cineva cu ceva ce poate nici nu e interesant. Ei bine, și pentru șeful tău este acum mai ușor să uite de tine, să nu vadă cum sclipești la anumite activități, să nu te includă în proiecte importante, să te dea la o parte în favoarea altor colegi. 

Ce e de făcut? Am câteva propuneri pentru tine. 

1. Poartă discuții mici cu efecte mari! 

Întră în ședințe cu câteva minute mai devreme și socializează. Întreabă-ți colegii ce fac, cum o duc, ce proiecte au, cum poți să-i ajuți. 

Adevărul este că nu știi ce are fiecare acasă, cine se împarte între copii mici și birou fără ajutor, care are un adolescent rebel lipit de ecrane, cine s-a certat cu partenerul, care se simte sufocat închis în casă, cine se luptă cu probleme financiare sau de sănătate și așa mai departe. 

Cât de mult contează o astfel de conversație? Mult. Dincolo de emailuri sunt oameni, cu bune și rele, cu suișuri și coborâșuri, la fel ca tine.

Vei vedea că și ție îți prind bine astfel de discuții. Încearcă să dedici câteva minute acestor conversații, implică-te, arată că-ți pasă, vei vedea diferența în atitudinea colegilor față de tine.  

2. Nu te aștepta ca oamenii să te placă fără să faci nimic în schimb! 

Oamenii care plac fac un efort pentru asta, le păsă și de ei și de cei din jurul lor. Analizează, iau decizii și, mai ales, iau în considerare consecințele acțiunilor lor. Vrei ca cei din ”jur” să te placă? Fă ceva în acest sens. De exemplu, dacă ești parte dintr-o echipă, implică-te, trage cel puțin la fel de tare ca ceilalți. Dacă ești supervizor, arată că-ți pasă de fiecare membru al echipei, stabilește la câteva zile o discuție scurtă cu fiecare membru al echipei tale, verifică dacă sunt bine, dacă au nevoie de ajutor, felicită-i pentru efortul lor. 

Dacă ești subaltern, dovedește că ”trageți la aceeași căruță”, așa că vino cu idei, propuneri și soluții. 

3. Vorbește la obiect, când ai ceva de zis! 

Pregătește-te pentru ședințe. Multe ședințe sunt pierdere de vreme și, când ai un șef care ia cu greu decizii, cu atât mai puțin ai chef să-ți pierzi timpul. Oricât de mare ar fi tentația să intri la fix, fă un efort să intri cu câteva minute mai repede în ședință (vezi punctul 1) și întotdeauna pregătește-te pentru ședință cu câteva idei. Când ai ceva de zis, fi la obiect, toată lumea va aprecia asta.  Ai o idee? Nu o ține pentru tine, încearcă să ai ceva de zis la fiecare ședință la care participi. 

4. Ai grijă la imaginea pe care o afișezi online! 

Mai bine lasă copilul să facă școala online în bucătărie și alege să ai ședința într-o cameră cu vedere spre un perete alb în locul frigiderului plin de magneți. Ai grijă să cadă lumina pe tine, să te vezi clar, nu sta sub o lumină ca la interogatoriu, dar nici nu sta în umbră. Gândește-te că dacă lumea nu te vede bine, aproape că nu exiști, când vorbești nimeni nu te va lua în seamă și nici ce spui tu nu va avea efect. Chiar dacă ești de acasă în ședință, ia-ți haine de birou, nu sta în pijamale sau tricouri, bluze de plajă și cu umerii goi, în principiu nu te îmbrăca pentru ședința online cu nimic cu care n-ai merge la birou. Principiul ”îmbracă-te pentru funcția pe care ai vrea să o ai” se aplică și în ședințele online. \

5. Socializează în afara zonei de muncă!

Încearcă să ții legătura cu colegii și în afara proiectelor și email-urilor obligatorii. Găsește subiecte comune și investește câteva minute pe săptămână în asta. Ai copii? Vorbește cu colegii tăi, care sunt părinți, despre cum ți-au organizat colțul productiv acasă, cum îmbină home schooling-ul cu munca lor de acasă, cum se împart între activitățile casnice și laptop. Ai colegi care fac sport? Le poți cere recomandări de mișcare și sport făcut acasă, în siguranță. Ai colegi care citesc mult? Puteți vorbi despre anumite tipuri de cărți înainte de a plasa o ofertă când găsiți reduceri. 

Această socializare va strânge relațiile cu oameni cu care ai multe de împărțit, pentru că vrei – nu vrei, un număr mare de ore tot trageți cu toții la aceeași căruță (cum se spune), cu toții vreți ca mediul de muncă să fie cât mai prietenos, firma să meargă bine, voi să munciți cu drag, să vedeți rezultate și să evoluați profesional. 

Adaptează sfaturile de mai sus la personalitatea ta, la stilul tău, la mediul de lucru din firma unde lucrezi, la profilul companiei, la colegii pe care îi ai, dar nu le ignora: sunt lucruri mici din care poți avea câștiguri mari. 

Citește și: 

10 moduri prin care pandemia ne-a schimbat viața pentru totdeauna

Cum să-ți atingi obiectivele în 5 pași simpli

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.