În următoarele 4 minute vei afla:

– Cum să recunoști un șef narcisistic.
– Care e calitatea esențială liderilor viitorului.

Acum niște ani, când lucram într-o corporație, am avut ghinionul de a lucra alături de câțiva colegi extrem de toxici și de a avea manageri narcisici, al căror comportament m-a rănit, rămânând un mister total pentru mine. Nu puteam să le înțeleg furia, atitudinea defensivă, reacțiile disproporționate când erau provocați ori contraziși, sau plăcerea de a-i toca mărunt la cap pe cei care nu erau slugarnici și de acord cu ei în orice privință. Și m-a uluit că liderii și managerii le permiteau acestor indivizi să-și păstreze posturile și să provoace toate aceste daune.

După ce am m-am specializat în terapie de cuplu și familie și am devenit expert în coaching, am învățat o grămadă despre tulburarea de personalitate narcisică și despre modul în care poate provoca dezastre pentru cei care au relații cu narcisistul. (Găsești aici mai multe despre cum să recunoști un șef narcisic și ce poți face pe tema asta.) În urmă cu ceva ani, m-am hotărât să-i ajut mai concret pe copiii narcisiștilor ajunși la maturitate și am creat un grup de Facebook în care s-au înscris peste 2.000 de persoane, care fuseseră afectate în mod dramatic și negativ de narcisiștii din viețile lor. Din poveștile împărtășite de ei, a devenit și mai evident cât de distructiv e narcisismul în viața și munca noastră.

După părerea mea, toți avem nevoie să înțelegem mai în profunzime această tulburare de personalitate, nu ca să-i atacăm sau să-i denigrăm pe narcisiști, ci ca să ne protejăm de influența lor negativă, să impunem limite mai puternice și să învățăm mai multe despre cum putem să facem față provocărilor de a lucra cu astfel de indivizi.

Prin urmare, am fost încântată că am avut ocazia să stau de vorbă cu Dov Baron. Baron a fost nominalizat de două ori în topul 100 al celor mai buni vorbitori din lume pe teme de leadership, alcătuit de Inc. Magazine, precum și în top 30 Leadership Gurus la nivel global. În plus, Baron lucrează cu lideri internaționali și organizații dedicate conceptului „Why beneath their Why” („De ce-ul din spatele de ce-ului lor)”, care-și propune să contribuie într-un mod activ la binele umanității. Baron a acumulat multă  experiență lucrând cu liderii narcisiști și are multe de împărtășit pe marginea acestui subiect.

Iată ce crede Baron:

Kathy Caprino: Un lucru asupra căruia insiști e că liderii trebuie să aibă o relație puternică cu propriul sine. Ce înseamnă asta?

Dov Baron: Liderii foarte buni înțeleg că toate formele de conducere se bazează pe relații. În plus, pentru ca relațiile să fie productive, trebuie să implice o doză de apropiere și înțelegere – intimitate, dacă vrei. Nu poți să ai intimitate cu cineva până nu dezvolți o relație puternică cu propriul sine: intimitate cu tine însuți. Genul ăsta de intimitate vine doar din dezvoltarea personală susținută pe termen lung.

Caprino: Ce gen de lideri și influenceri au cele mai mari probleme în a crea o relație puternică cu sine?

Baron: Dacă, la un moment dat, am fost îndoctrinați cu ideea că nu suntem „destul”, fie ne forțăm limitele, ca să dovedim că suntem (această abordare, deși poate avea ca rezultat un succes uriaș, lasă adesea în urmă un dezastru emoțional), fie renunțăm cu totul să mai avem încredere în noi. În ambele cazuri, este dificil să creezi o relație puternică, intimă, cu tine însuți sau cu alții, pentru că motivația vine din exterior.  Prin urmare, chestionarea sinelui este percepută drept recunoașterea slăbiciunilor sau a vinei.

Caprino: În munca ta cu influenceri și lideri de top te-ai confruntat cu mulți narcisiști. Ce spun astfel de lideri, lor înșiși și altora?

Baron: Narcisistul o să susțină mereu că scopul scuză mijloacele. Adesea va folosi un limbaj pretențios vorbind despre un bine măreț, cu care îi păcălește pe alții să-i urmeze, dar adevărul e că toți ceilalți sunt doar pioni în jocul său. Îi vede pe alții ca fiind ”mai puțin” – mai puțin inteligenți, mai puțin valoroși, mai puțin capabili, mai puțin merituoși – și așa își justifică minciunile și manipularea.

Caprino: De ce fac atât de mult rău minciunile narcisiste?  

Baron: Totul pornește de la nevoia liderului narcisist de a avea întotdeauna dreptate, de la incapacitatea sa de a-și cere scuze și atitudinea lui că i se cuvin toate. Rezultatul e că un astfel de lider nu apucă să se dezvolte și va ajunge invariabil înconjurat de lingușitori. Un asemenea lider nu doar că dăunează culturii companiei și moralului angajaților, dar invariabil sufocă și inovația. O știm și studiile sunt clare: oamenii care nu se simt siguri din punct de vedere emoțional nu mai sunt capabili să inoveze. 

Caprino: Ai spus că, atunci când erai mai tânăr, „furai scena” celorlalți. Poți să ne vorbești un pic despre asta?

Baron: Da, mi-e rușine să recunosc că am „furat scena” de multe ori, până când mi-am dat seama ce făceam și m-am oprit.

Când vorbesc despre „furat scena”, mă refer la a-ți asuma credit care nu-ți aparține pe de-a-ntregul. Permite-mi să-ți dau un exemplu. Am fost solicitați să lucrăm cu un grup de persoane din managementul unei companii, ca să le ajutăm să-și găsească scopul. Am făcut câteva ședințe și am progresat enorm. Cu toate astea, când ne întorceam după fiecare ședință, moralul lor scăzuse în mod evident.

Prima dată nu ne-am bătut capul; a doua oară, am atacat problema direct. Am auzit același mesaj de la trei membri diferiți ai echipei. După ce plecam noi, fondatorul companiei nu doar că minimaliza munca echipei mele, dar mai susținea și că tot aportul pozitiv venise din partea lui. După cum îți poți da seama, acțiunile lui aveau un impact devastator asupra întregului proces și a activității tuturor.

Mi-am rezervat timp ca să ies la plimbare cu fondatorul companiei (care e un tip extraordinar, din multe puncte de vedere). I-am împărtășit ce se întâmplă, chiar dacă inițial a fost foarte defensiv. Am continuat să mergem o vreme în tăcere.

Înțelegeam că se gândește la ceea ce-i împărtășisem și, cum nimeni nu îndrăznise să-i spună acest adevăr, brusc, s-a oprit din mers, s-a întors către mine și m-a întrebat: „Cum de-am putut să fac asta, fără măcar să-mi dau seama?”. Îngrijorarea lui era onestă. Se comporta ca un lider narcisist și habar n-avea. „De ce aș face așa ceva?”, m-a întrebat el.

Atunci l-am întrebat și eu: „În copilărie, te bucurai de atenția adulților din jur?”. Mi-a răspuns: „Fiind mijlociul din cinci copii, nu primeam niciodată atenție.”

Chiar în timp ce răspundea, era evident că revelația îl lovise din plin. Ca adult, încerca în continuare să obțină atenția celor din jur. De-asta liderii trebuie să se autoanalizeze în permanență și să-și pună la îndoială convingerile. Fără autocunoaștere, bâjbâim toți prin întuneric și nu suntem în stare să ne vedem sau să ne confruntăm cu propriile puncte slabe.

Caprino: Ai mai scris și despre faptul că liderii trebuie să-și găsească „de ce-ul din spatele de ce-urilor”. Ce înseamnă asta?

Baron: Pentru cei mai mulți dintre noi, a-ți găsi „de ce-ul” nu prea diferă de a-ți defini misiunea sau chiar de a-ți propune o viziune. Cu toate astea, când ajutăm liderii să găsească „de ce-ul din spatele de ce-urilor”, sondăm principalele motivații ale unui lider și ale unei organizații. De pildă, fondatorul care „fura scena” echipei sale. Până n-am reușit să scoatem de la el ”de ce-ul din spatele de ce-urilor sale” (motivațiile inconștiente care-i determinau comportamentul), el a continuat să facă ceva ce nu funcționa.

Apropo, Simon Sinek a scris o carte grozavă, Start with Why, care a ajutat mulți lideri să înțeleagă valoarea găsirii propriului de ce.

Caprino: În final, care e acea chestie pe care ar trebui s-o facă un lider, pentru a construi o conexiune autentică cu el însuși și o cultură a conexiunii în cadrul organizației?

Baron: Foarte bună întrebare! În primul și-n primul rând, liderii viitorului trebuie să fie profund și sincer inteligenți emoțional. Cel mai important e să se cunoască pe ei înșiși.

Ca să mă fac mai bine înțeles, așa ceva nu e posibil pe cont propriu. Indiferent cât de deștepți ne credem, nimeni nu e obiectiv în propria realitate subiectivă. Găsește un ghid care nu te va lăsa să te culci pe laurii meritelor din trecut. Aud adesea de la clienți eligibili să lucreze cu mine că nimeni n-a mai fost niciodată atât de tranșant cu ei sau nu i-a tras la răspundere așa radical. Dacă un lider nu este responsabilizat în legătură cu atitudinea sa, evident că va continua să facă tot ceea ce este obișnuit să facă.

Pentru mai multe informații, click aici.Ca să te bucuri de succes în carieră și să devii un lider apreciat de echipă, înscrie-te la cursul lui Kathy Caprino Amazing Career Project și lucrează cu ea într-un program de coaching numit Career Breakthrough.

Acest fragment face parte din seria lui Kathy Caprino Supporting Todays Workforce (Sprijinind forța de muncă de astăzi).

Citește și:

14 personalități dificile din mediul profesional și cum să le faci față

Oare șeful tău este psihopat?

Author(s)

  • Kathy Caprino

    coach, speaker și autoare pe teme de carieră și de leadership

    Kathy Caprino este coach de carieră și leadership, scriitoare și speaker, iar misiunea ei e de a ajuta femeile de carieră să își regăsească curajul de a-și construi vieți împlinite, de succes, atât în sfera profesională cât și în cea personală. În trecut a fost Vice Președinte într-o multinațională, e terapeut de cuplu și de familie și autoarea cărții Breakdown, Breakthrough. Kathy este fondatoarea companiei Kathy Caprino, LLC și a unor cursuri online despre carieră, Amazing Career Project. Colaborează cu publicațiile Forbes, Thrive Global și LinkedIn pe subiecte despre leadership-ul femeilor și a apărut în peste 100 de publicții de renume, la televiziuni și la posturi de radio. Următoarea sa carte, The Most Powerful You, va apărea în vara anului 2020.