În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum ne recomanda Socrate să ne astabilim prioritățile în viață.
– Cine a fost inițiatorul filosofiei “carpe diem”.


Filosofia antică nu este o teorie abstractă, ci înțelepciune pură, cu care oamenii pot rezona chiar și după atâtea secole. Sunt sfaturi prețioase care capătă sens abia atunci când te confrunți cu provocările vieții. Când te simți dezorientat, poți apela la Seneca, Marcus Aurelius, Epictet, Aristotel, Platon, Kant, Socrate, Confucius, Nietzsche sau la mulți filozofi antici pentru afla răspunsuri la întrebări existențiale. Filosofia ne poate oferi o viziune mai clară asupra vieții, iar lecțiile din această sferă te pot ajuta să fii o persoană mai înțeleaptă, mai bună și mai fericită.

Schimbă ce poți și ignoră lucrurile pe care nu le poți controla

Adevărul incomod al vieții e că nu poți controla fiecare eveniment, fiecare experiență sau rezultat, iar stresul și grijile legate de toate lucrurile care ar putea decurge rău sunt inutile și dăunătoare. Epictet, un filozof stoic grec le-a clasificat în două categorii: lucruri pe care le poți controla și lucruri pe care nu le poți controla. Cartea sa, Manualul lui Epictet începe cu ilustrarea ideii de bază a controlului: „Unele lucruri sunt în puterea noastră, în timp ce altele nu. Putem să ne controlăm opinia, motivația, dorința, aversiunea, adică, pe scurt, orice ține de noi. Însă nu putem să ne controlăm corpul, proprietatea, reputația, serviciul sau, orice lucru care nu este cu adevărat al nostru”. 

Concluzia e că nu poți controla ceea ce ți se întâmplă, dar poți să-ți controlezi reacția. Modul în care reacționezi e cea mai mare putere a ta. 

Nu-ți petrece viața pregătindu-te pentru viață

Iată un adevăr esențial despre viață: este prea scurtă numai atunci când o petreci făcând lucruri care îți oferă un sentiment de împlinire. Viața, însă, poate deveni o povară mentală și emoțională dacă îți petreci tot timpul îngrijorâdu-te în legătură cu viitorul sau dacă te lași bântuit de regretele trecutului.

În cartea sa populară, Alt timp nu am (o capodoperă veche de 2.000 de ani), Seneca, un filosof stoic roman spunea:

“Problema nu e că nu avem suficient timp să trăim, ci că irosim o mare parte din el. Viața este suficient de lungă și ni se oferă o porție generoasă de timp pentru a realiza ce pe propunem, dacă îl investim într-un mod inteligent. Dar, atunci când îl pierdem într-un lux nesfârșit și îl cheltuim cu activități inutile, suntem nevoiți în cele din urmă să recunoaștem, sub amenințarea sfârșitului, că viața a trecut fără să ne dăm seama. Viața poate fi lungă dacă îți folosești timpul într-un mod util”, scria Seneca.

Filozoful credea că ne agităm cu munca și profesia noastră și risipim puținul timp de care dispunem. Viața poate fi scurtă sau lungă în funcție de cum decizi să o trăiești. Dacă îți petreci toată viața pregătindu-te pentru momentul în care viața ta va începe, nu trăiești în prezent. 

„Cel mai mare obstacol în calea vieții este speranța, care se bazează pe ziua de mâine și care te face să ratezi ziua de azi. Viitorul este incert: trăiește acum ”, ne sfătuia Seneca. Nu-ți pierde timpul gândindu-te la ceea ce urmează și nu-ți face griji cu privire la evenimentele în care nu ești implicat.

Nu-ți ocupa timpul cu lucruri care nu contează

Lumea devine din ce în ce mai tumultoasă și este inevitabil să fii imun la tentații. Ești atent cu modul în care îți petreci timpul? Amâni experiențe importante din cauza programului aglomerat?

Să fii ocupat este însă o alegere. Mulți dintre noi confundăm „a fi ocupat” cu “a fi productiv/eficient/important”. Ar merita să-ți reevaluezi programul și să incluzi în rutina zilnică mai multe activități care te fac să simți că trăiești cu adevărat.

Trăiește clipa și fii prezent în tot ceea ce alegi să faci. Fraza “carpe diem” a fost rostită pentru prima dată de poetul roman Horațiu, cu peste 2.000 de ani în urmă. Iar mesajul său contează astăzi parcă mai mult ca niciodată.

Seneca argumentează: „Nimeni nu-ți va da înapoi anii; viața își va urma calea, nici nu va schimba și nici nu-și va reversa cursul. Nu va provoca nicio agitație care să reamintească rapiditatea și constanța cu care alunecă în liniște. Nu se va prelungi la porunca unui rege sau în favoarea oamenilor. Din prima zi în care începe, ea va continua să curgă fără pauze sau abateri. Care va fi rezultatul? Ai fost prea ocupat în timp ce viața se grăbea? Între timp, moartea va sosi și nu-ți va da de ales decât să te resemnezi.”

Toate micile sarcini și decizii pe care le iei zi de zi te golesc de resursele tale psihologice. Ia-ți o pauză în mod intenționat pentru a aprecia viața și oamenii din jurul tău. Pauzele te ajută să te refaci și la nivel fizic.

Nu te lăsa intimidat de obstacole

Obstacolele sunt benefice procesului de învățare și de creștere dacă speculăm șansele pe care ni le oferă viața și dacă nu ne lăsăm blocați. Marcus Aurelius a spus cândva: “acțiunile noastre pot fi împiedicate, dar nu poate exista nici un obstacol în calea intențiilor sau direcției pe care o alegem. Pentru că suntem capabili să ne acomodăm și să ne adaptăm. Mintea se modelează conform planurilor sale. Iar obstacolul, împiedicarea unei acțiuni, duce la o altă acțiune. Ceea ce ne stă în cale poate să ne devină calea”.

Aceste cuvinte sunt profunde și atât de adevărate. Fiecare obstacol cu care te confrunți poate deveni o treaptă către următoarea acțiune. Ceea ce ne stă în cale ajunge să devină calea. Acțiunea este soluția și leacul împotriva vicisitudinilor vieții. În ciuda eșecurilor, este în interesul tău să transformi obstacolele cu care te confrunți în pietre de temelie. Nu alege să te lamentezi, sau, mai rău, să renunți.

Ceea ce contează cel mai mult pentru progresul tău este modul în care percepi obstacolele, cum reacționezi la ele, cât de calm le întâmpini și cum te regrupezi pentru a merge mai departe. Nu renunța doar pentru că nu poți să înțelegi procesul. Bucură-te de călătorie cu toată inima!

Ascultă-ți mai mult gândurile și mai puțin intuiția

Analizează și cântărește totul. Socrate a spus odată: “singura înțelepciune este să-ți dai seama că nu știi nimic.”  Filozoful grec este considerat unul dintre fondatorii filozofiei occidentale. Socrate susținea că n-ar trebui să ne bazăm exclusiv pe oamenii cu autoritate în diverse domenii pentru a avea cunoștințe și informații solide. El a demonstrat că oamenii pot avea influență și putere, dar cu toate astea, să fie confuzi și iraționali. “Pentru a te regăsi, trebuie să gândești singur pentru tine”, spunea filozoful. El a stabilit importanța dovezilor, examinarea detaliată a raționamentelor și a ipotezelor, analizarea conceptelor de bază și anticiparea implicațiilor cuvintelor, dar și a faptelor. “Preferă educația în defavoarea bogăției, una este efemeră, iar cealaltă, eternă”, recomanda Socrate. Și ne îndemna să cercetăm autoritățile sau conceptele pe care le folosim ca pârghii pentru a trage concluzii. El spune că probabilitatea unei idei sau veridicitatea unei fapte nu sunt determinate de acceptarea sau negarea ei de către opinia generală, ci de respectarea regulilor logicii.

Cucerește-ți egoul!

Unul dintre cei mai comuni dușmani care stă în calea dezvoltării personale, a succesului și a relațiilor solide este ego-ul, pentru că ne cuprinde toate temerile, îndoielile, precum și factorii care ne determină să credem că suntem mai buni decât alții. Este dușmanul capacității noastre de a învăța și de a crește. După cum spunea Epictet: “este imposibil pentru o persoană să înceapă să învețe ceea ce crede că știe deja”. Ego-ul ne poate orbi cu privire la greșelile noastre și astfel ajungem să le repetăm. Această parte a noastră ne împiedică să ne refacem repede după un eșec și ne încetinește sau ne blochează fiecare pas. 

“Îl consider mai curajos pe omul care-și care învinge dorințele decât pe cel care-și cucerește dușmanii, pentru că cea mai grea victorie este cea asupra sinelui”, spune Aristotel, filozof grec și poet în timpul perioadei clasice în Grecia Antică. Nu te lăsa orbit de calitățile tale. Capacitatea de a dezvolta o relație sănătoasă cu ego-ul tău și de a fi capabil să-i limitezi influența este o abilitate importantă de care ai nevoie pentru a deveni o persoană mai bună.

Ego-ul bruiază rațiunea și intuiția. Nu-l lăsa să umple un spațiu care ar trebui să cuprindă cunoștințe. Odată ce-ți îmblânzești ego-ul, te vei elibera și vei reuși să-ți atingi obiectivele atât în carieră, cât și în viață.

Putem aplica lecțiile filosofiei antice în deciziile de zi cu zi pentru a deveni mai înțelepți și mai înțelegători, dar și pentru a aprecia mai mult viața sau pentru a cântări mai profund lucrurile care ne modelează identitatea.

Citește și:

7 lecții de viață pe care le putem învăța de la Malala Yousafzai

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții