În următoarele 3 minute vei afla:

– Cine este persoana din viața Laviniei care îi conferă echilibru.
– Care este singurul context în care e în regulă să întrerupi oamenii din vorbit.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Lavinia Petrea: Viața frumoasă pe care sunt norocoasă că o am. Am familia visurilor mele și-mi iubesc foarte mult meseria. Pentru mine, faptul că mă trezesc atât de dimineață nu mai este de ani de zile ceva neobișnuit. Plus că iubesc diminețile devreme. Au un farmec și un mister aparte.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

LP: În funcție de ce este cel mai important și nu suferă amânare. Viața cu trei copii mici este și plină de neprevăzut, dar nu-mi place să nu fac ceea ce am spus că o să fac, așa că fac tot posibilul să fiu prezentă acolo unde am spus că voi fi, ori să  împlinesc ceea ce am spus. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

LP: Nu știu dacă este secretul meu, dar știu că asta îmi oferă acum împlinire și fericire: iubirea și simplitatea lucrurilor. Deci, cred că în orice situație iubirea, sub toate formele ei, ne va oferi o viață mai bună, la fel ca și întoarcerea către bucuria pe care ne-o pot oferi lucrurile simple

TG: Când simți că ești prea stresată ce faci ca să ieși din acea stare?

LP: De regulă, la mine stresul apare când sunt foarte obosită. Atunci am tendința de a exagera lucrurile ori de a le vedea mai “grave“ decât sunt în realitate. În astfel de momente, încerc să spun stop, să mă odihnesc și să discut cu soțul meu despre ce mă frământă. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

LP: Mă gândesc la copiii mei, îi privesc jucându-se, îi observ în toată puritatea și bucuria lor și mă încarc cu energie pozitivă. Știu că pentru a le fi lor bine și a fi fericiți, trebuie să fiu și eu bine. Tot ce au ei nevoie, inclusiv în această perioadă absolut nouă pentru noi toți, suntem noi, părinții lor. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

LP: Când încep să nu mai am la fel de multă răbdare cu copiii, când devin mai irascibilă și-mi dau seama că mă abțin să nu ridic tonul la ei. Peste aceste momente trec de cele mai multe ori cu ajutorul soțului meu. El este echilibrul meu.  

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

LP: ”Dragă Lavinia, ai încredere în tine! Visează mai puțin și îndrăznește să faci mai multe! Nu-ți fie teamă de eșec!”. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

LP: Încerc să nu-i întrerup pe oameni atunci când îmi spun ceva, evident dacă nu sunt într-un interviu și se impune să fac asta, și încerc să nu minimizez problema cuiva care îmi împărtășește ceva ce-l frământă. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

LP: Dacă am un lucru important de făcut, încerc să găsesc cel mai potrivit moment ca să mă apuc de acel lucru. Spre exemplu, eu funcționez foarte bine dimineața devreme când merg la serviciu. Atunci, înainte să răsară soarele, mă simt mai creativă ca niciodată. 

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

LP: Nu am o carte despre care pot să spun că mi-a schimbat viața. O carte pe care am citit-o însă relativ recent și îmi tot revine în minte este “1984”, scrisă de George Orwell, mai ales că începusem să mă simt un pic ca în acțiunea din această carte, nu cu multă vreme în urmă, când nu mai simțeam că societatea noastră este condusă după principii democratice. 

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

LP: Da. Cred că fiecare dintre noi avem parte de cel puțin un astfel de moment în viața noastră. Alegerea făcută s-a dovedit a fi, însă, cea bună pentru mine. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

LP: Ce bine că nici nu-mi mai amintesc! N-aș putea spune acum. 

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

LP: Îmi sărut soțul și-i spun “Noapte bună!“.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

LP: “Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii“,  Antoine de Saint-Exupéry.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

LP: Empatia mi-o folosesc tot timpul. Nu cred că poți să comunici cu cei din jur cu adevărat fără empatie. Cred că acest lucru m-a și ajutat foarte mult în meseria mea. 

Lavinia Petrea prezintă Știrile în cadrul matinalului PRO TV, iar diminețile sale încep la ore greu de imaginat: Lavinia iese pe ușa casei în zori,  la ora 4! Își găsește echilibrul în familia sa și este mămica lui Mathias, a Klarei și a lui Karin. 

Citește și:

Amalia Enache, prezentatoare de știri: ”Am grijă mereu să simt că-mi aparțin eu mie în continuare”

Cristina Bălan, cântăreață: ”Evoluția începe abia după ce ești obiectiv și sincer cu tine, chiar dacă nu-ți convine adevărul”