În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce beneficii are conectarea selectivă.
– Cum te ajută spălatul vaselor să scapi de gândurile negative.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Ioana Ginghină: În primul rând, strigătul Ruxandrei care mă anunță astfel că îi este foame. Apoi, faptul că am treabă. Nu vrei să știi cum lăsam casa seara, înainte de culcare!

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

IG: În funcție de urgențe. Încerc să profit de această perioadă și să nu pun presiune pe mine cu nimic. Fac doar ce-mi place și ceea ce vreau să fac, în condițiile date.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

IG: Am învățat să trăiesc prezentul, acum mă antrenez pentru asta. Mi se pare că este perioada cea mai bună să ne antrenam să trăim în prezent. Nu vreau să-mi fac planuri pentru viitor, pentru că nu știu ce va fi. Dar asta făceam și înainte. 

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

IG: Respir, am învățat asta de mult. Acum vreo cinci-șase ani, am început să lucrez cu mine pentru ca simțeam că mă pierd în foarte multe lucruri. Așa că m-am educat să spun stop și nu. Asta fac acum: mă opresc, respir și văd ce pot face în timpul și cu disponibilitatea pe care le am. Nu dau mai mult decât pot da.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

IG: Nu le alimentez. Vine gândul negativ, următorul este OK. Cel negativ poate pleca și-mi găsesc ceva de făcut, de exemplu spăl vasele. Nu mai alimentez gândurile negative și acesta este secretul. Nu neapărat să gândești pozitiv, e fals să faci asta, însă poți să nu alimentezi gândurile negative cu alte gânduri și scenarii care să le dea amploare.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

IG: Am trecut prin asta chiar în primele două săptămâni de autoizolare. Pusesem presiune pe mine să fac lucruri. Mă trezeam la 8:00 și aveam o grămadă de sarcini. Nu le făceam pe toate și asta mă frustra. Apoi am spus stop și am început să fac ceea ce-mi doream. Am zile când mă trezesc la 11:00 și nu fac decât să gătesc și să ascult muzică. Merit asta.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

IG: Să o iau mai ușor! Pentru că viața este atât de frumoasă și merită trăită! Eram mult mai încrâncenată să fiu ”undeva”, să simt că sunt ”cineva”.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

IG: Am început să-mi pun întrebări despre ce înseamnă conectarea și, când mi-am dat seama, mi-am pierdut mulți prieteni. Nu i-am pierdut prin ceartă, ci prin eliminare. Însă acum mă conectez doar cu cine-mi place și rezonează cu mine. Schimbarea a venit după ce am zis că nu mă mai interesează ce fac alții. Mă pot bucura pentru ei, dar nu mă mai interesează efectiv ce fac. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

IG: E greu acum, când avem atâta antrenament în pierderea concentrării din pricina surselor care ne distrag atenția. Ca să-mi mențin concentrarea, trebuie să închid tot în jurul meu. Altfel nu merge.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

IG: Letting Go. Calea renunțării, David Hawkins. O recitesc chiar acum. Mă ajută enorm.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

IG: Da, anul trecut am avut multe momente de genul acesta. Am trecut printr-un divorț, deci au fost momente fără număr, când a trebuit să iau decizii majore.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

IG: N-am simțit niciodată asta. Poate când eram mică, la 20 de ani, însă nu este ceva care să-mi fi rămas în minte. Întotdeauna mi-a plăcut viața și să fiu fericită, așa că am rămas acolo, în fericire, indiferent de ce era în jur. Este un dat pe care l-am moștenit. Așa sunt și ai mei.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara, înainte de culcare?

IG: Spun o rugăciune. Întotdeauna mă liniștește să spun o rugăciune și să mulțumesc pentru ce a fost frumos în ziua respectivă. Sigur a fost și ceva frumos!

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

IG: Nu știu dacă e un citat, însă îl repet de când mă știu, cel puțin o dată pe zi. Nici nu știu de unde l-am luat: “Tot ce se întâmplă în jurul meu se întâmplă pentru un motiv și acest motiv îmi servește”.

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

IG: Îmi place să ajut, îmi place să fac surprize, cadouri, îmi place să fiu Moș Crăciun. N-am momente anume, ajut când pot și cât pot cu inima deschisă.

Ioana Ginghină este actriță (de teatru, film și televiziune) și mama Ruxandrei (11 ani). În 2012, Ioana a pus bazele proiectului MiniArtShow, o completare creativă și distractivă la învățământul actual, care să-i ajute pe copii să se dezvolte armonios și cu încredere. Poți descoperi mai multe despre Ioana pe blogul său, unde îmbină scrisul despre beauty, lifestyle sănătos, nutriție și viața de mamă, cu vlog-uri simpatice! 

Citește și:

Geanina Ilieș, jurnalistă: ”Înțeleg diferența dintre urgent și important”

Florin Busuioc, actor: ”Am scos capul la suprafață de fiecare dată când am avut o problemă”