În următoarele 3 minute vei afla:

 De ce este rutina importantă pentru optimism.
 De ce este bine să ne ascultăm instinctul.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Geanina Ilieș: Viața. Lumina pe care o văd în fiecare dimineață, faptul că sunt mamă, iubesc și sunt iubită. 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut? 

GI: Prioritizez lucrurile cu adevărat importante pentru că înțeleg diferența dintre urgent și important. Am învățat să elimin și să nu mă încarc. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună? 

GI: Credința, bunătatea, optimismul și iubirea.

TG: Când simți că ești prea stresată/ prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare? 

GI: Problema stresului pleacă din gândire. Încerc să mă detașez de ceea ce-mi provoacă acea anxietate făcând lucruri care îmi oferă fericire și liniște: sport, muzică, plimbări. Practic, mă resetez. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

GI: Este ceva normal să trecem prin stări mai puțin plăcute în această perioadă. Încerc să-mi reconstruiesc o nouă rutină cu care nu eram, poate, atât de obișnuită. Rutina este foarte importantă. Elimină stările și gândurile anxioase. Eu acum gătesc mai mult, îmi petrec mult mai mult timp cu familia, ne jucăm și mai mult decât înainte. Pentru ca starea noastră, optimismul să fie la cote ridicate ne facem planuri de vacanță. În general, copiii au nevoie să știe că totul va fi bine la final.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor? 

GI: Oboseala cronică, lipsa poftei de mâncare, tulburări de somn. Cel mai important este să le depistăm la timp și să facem schimbări în stilul nostru de viața pentru a le elimina. 

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

GI: Să renunț la ceea ce nu mi se potrivește atunci când sufletul o simte. Anii mi-au demonstrat că instinctul meu nu s-a înșelat niciodată și poate atunci, din lipsa experienței, luam decizii mai greu. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți. 

GI: Să învăț să ascult mai mult oamenii din jurul meu și să mă bucur de lucrurile simple.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea? 

GI: Ni se întâmplă tuturor să avem momente în care să nu ne mai putem concentra. Încerc să nu mă las distrasă de anumiți factori (telefon, notificări, vești) și-mi păstrez calmul. Mă concentrez pe singura activitate importantă din acel moment și-mi caut un loc al meu în care mă simt bine. 

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

GI: Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul, de Robin Sharma, o carte plină de înțelepciune, care ne învață să învingem propriile temeri și să apreciem momentul prezent mult mai mult. 

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

GI: Bineînțeles. Momentele acestea au fost experiențe care m-au redefinit și mi-au reinventat viața. Alegerile importante și corecte  produc schimbări majore, iar dacă alegerile sunt luate cu încredere și optimism cu atât mai mult se potrivesc cu drumul nostru. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

GI: Niciodată nu mă las bătută, indiferent de situație. Să eșuezi este o experiență de viață, niciodată nu este prea târziu și niciodată prea departe. Toată lumea eșuează, important este să încercăm, din nou, într-o manieră mai bună.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

GI: Mă rog. Mulțumesc pentru tot ceea ce sunt și am.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

GI: „Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi”. (Goethe)

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

GI: Dacă mă raportez la situația pe care o trăim acum, faptul că am decis să stau în casă, pentru protecția mea și a oamenilor din jurul meu, este mai mult decât aș putea să fac. Pentru noi, ca societate, criza coronavirus chiar este un moment în care putem să arătăm compasiune și empatie față de tot globul pământesc. În momentul de față, suntem obligați să învățăm să fim mai buni și mai înțelegători.

Jurnalist implicat, cu mintea mereu în priză, Geanina Ilieș este om de televiziune și mama lui Patrick (13 ani). Prezintă emisiunea “Gospodar fără pereche” (PRO TV) și o poți descoperi inclusiv pe blogul ei, unde scrie despre beauty, lifestyle și parenting. 

Citește și:

Ada Galeș, actriță: ”Am învățat să ascult și să am compasiune”

Urania Cremene, expert parenting: ”Mă gândesc tot timpul la lecția din ziua care a trecut”