În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce e dificil să renunțăm la prietenii toxici. 
– Cum se nasc piesele pe care ajungem să le iubim. 


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Feli Donose: Mirosul de cafea proaspăt făcută și chicotelile și energia fetiței mele, când se trezește. 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

FD: Îmi este foarte greu în treaba asta cu prioritizatul, pentru că eu sunt genul de artist care are ordine în dezordine. Așa că, în general, mă iau după ce simt să fac mai întâi. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

FD: Nu știu dacă eu am secretul pentru a avea o viață mai bună. Fac tot posibilul să văd partea plină a paharului și să fiu recunoscătoare pentru tot ce mi-a dat Dumnezeu. Să dezvolt și să cresc frumos ceea ce am primit de Sus și, dincolo de vârsta din buletin, să nu-mi pierd copilul interior niciodată.  

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea

stare?

FD: Sun sau îi scriu unei prietene care îmi e familie deja și care este și terapeuta mea de patru ani. Mă ajută să mă detașez total de “focul” în care mă aflu în acel moment. Am doi, trei prieteni care mă cunosc cum nu mă cunoaște aproape nimeni. Iar atunci când simt că mi-o iau gândurile pe ulei, apelez negreșit la ei. Acolo găsesc liniște, cu ei mi se limpezește mintea și totul revine la normal. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

FD: Nu știu dacă pot numi ”optimism” ceea ce trăiesc în perioada asta. Mai degrabă bucurie și liniște că petrec, în sfârșit, timp cu fetița mea, cu familia mea acasă. Nu am mai stat atâtea zile “legat” cu Nora Luna niciodată până acum. Mă bucur de fiecare moment alături de ea. Îmi da energie și speranță și simt în tot corpul cum tot răul trece atâta timp cât suntem împreună. Pare că sunt a crazy mom, nu-i așa? Însă noi, mamele, știm că iubirea și bucuria pe care le simțim când suntem lângă copiii noștri nu pot fi descrise în cuvinte. Pot fi doar simțite, “zâmbite” și atât. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai

ajuns la capătul puterilor?

FD: Simplu. Atacul de panică.  

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

FD: ”Du în lume visele cât te țin picioarele, Feli!”.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine

cu ceilalți.

FD: În primul rând, am făcut curățenie în dulapul cu oameni din viața mea. Am ales să renunț la cei care nu-mi fac bine și să am mai multă grijă de inimă. A fost o muncă extrem de grea, pentru că aici vorbim și de atașamente, ceva la care greu renunțăm din zona de confort sau pentru că am urmărit tipare de oameni cu care am vrut și, automat, ne-am indus să credem că rezonăm. Așa că oamenii care au rămas în sertarele inimii mele, să zicem, sunt cei care mă acceptă, mă iubesc și mă înțeleg fix așa cum sunt eu. Autentică. Cu bune și cu rele. Ei mă ajută să cresc, să fiu mai blândă cu mine și, încet, încet, învăț iubirea de sine. Ceea ce cred că orice om își dorește să trăiască în viața asta. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

FD: Nu pot să fiu concentrată. De multe ori, mintea mea zboară în mai multe direcții pe secundă. Pentru că aproape niciodată nu tace. În muzică, în schimb, ca exemplu pe care simt să-l dau, sunt în lumea mea și doar a mea. Acolo, timpul se oprește în loc și mă joc. Trăiesc, creez sau retrăiesc amintiri sau povești din viață, pe care apoi le transform în versuri și în muzică, pentru a le împărți cu lumea. 

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

FD: Terapeuta mea spune că, atunci când alegi să iei o carte, înseamnă că ea te cheamă. Și pe mine “m-au chemat” multe cărți. Însă cea mai de impact carte pe care am citit-o a fost “Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” de Lise Bourdeau. O recomand tuturor!  

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în

fața unei alegeri importante?

FD: O singură dată în viața mea am fost pe punctul de a renunța la muzică. Asta se întâmpla acum 10, 11 ani. Dar mama mea, cum îmi e și înger, nu doar mamă, m-a pus repede pe picioare și mi-am revenit. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

FD: Una dintre cele mai mari temeri ale vieții mele a fost că, dacă o să fiu mamă, poate nu o să fiu una bună pentru copilul meu. Apoi, a venit pe lume fetița mea, Nora Luna. La scurt timp, am intrat într-o depresie postnatală care mi-a întors lumea pe dos și mi-a întărit grav de tot frica asta. Dar, cu ajutorul mamei și al lui Cătălin, iubitul meu, am depășit-o. Astăzi, pot să spun că eu chiar simt și știu că sunt o mamă bună pentru copilul meu.   

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

FD: Mă joc Candy Crush ca să mă ia somnul, mă uit la Nora Luna și-mi spun: “De mâine, o să o învăț, ușor, ușor, să doarmă singură în camera ei”. Dar mi-e greu, pentru că mă gândesc că timpul trece repede și, cât ai clipi, se face domnișoară. Așa că încă vreau să mai fiu un pic ”egoistă” și să o țin la pieptul meu. 

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

FD: “Când crezi că nu mai poți, mai poți puțin”. Și încă unul: “Să nu compari interiorul tău cu exteriorul altora.” 

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

F: În momentele în care am parte, de exemplu, de cyberbullying, mă gândesc că cel care mă lovește cu vorbe urâte din spatele unei tastaturi fără să mă cunoască, e nefericit el cu el sau el acasă. Oamenii nu sunt răi din suflet. Viața îi împinge să se apere așa. În momentele alea, îmi spun că ei n-au nicio vină că doar așa știu să treacă prin viață și fac tot ce pot să nu mă afecteze și să-i iert. Citesc foarte mult despre cunoașterea de sine, despre ce înseamnă viața dincolo de “pamântesc”. Simt cum cresc și nu pot decât să fiu recunoscătoare, să mulțumesc și să mă bucur.  

Feli este cântăreață și compozitoare. A debutat în muzică în adolescență, iar în 2012 a participat la Vocea României, unde a făcut parte din echipa lui Marius Moga, alături de care a ajuns până în semifinale. Piesele ei fac parte din playslist-ul celor mai ascultate radiouri. În 2018, s-a născut fetița sa, Nora Luna.

Citește și:

Iuliana Tudor, prezentatoare TV: ”Fără empatie, nu suntem oameni cu adevărat!”

Sore Mihalache, artistă: ”Toată energia pe care ne-o luam de la public trebuie captată, acum, din alte direcții”