În următoarele 5 minute vei afla:

Ce legătură este între fermoarul unei rochii și stres.
Ce sfat i-ar da Dianei, cea de acum 20 de ani.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Diana Pavelescu: Fiica mea, fiindcă atunci când sunt acasă mă trezesc să-i fac sandviș pentru școală. Fiecare zi este o provocare atunci când ești freelancer și nu-ți  permiți să pierzi niciuna. Cam la fel este și cu antreprenoriatul. E perfect să n-ai niciun șef și să nu ți se spună ce să faci, dar asta înseamnă că răspunderea e toată a ta. Este o greutate pe care, din când în când te întrebi dacă vrei să o cari sau mai bine cauți un job unde știi că ai o remunerație fixă ce vine în fiecare lună. Libertatea vine cu un preț și nu-ți permiți să nu te dai jos din pat.

TG: Te grăbești de dimineață? Ești în criză de timp?

DP: Nicio dimineață nu seamănă una cu alta, de regulă nu, îmi place însă să dorm zece minute în plus. Câteodată ajung în criză de timp și fac lucruri în ultimul moment. Se întâmplă când deciziile sau acțiunile tale depind de anumite răspunsuri. Mă cunosc acum îndeajuns de bine ca să știu de cât timp am nevoie ca să ies pe ușă aranjată și pregătită de orice.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

DP: Le fac întâi pe cele mai simple, care depind doar de mine și implică puține resurse externe, apoi pe cele urgente. După care trec la cele mai complexe. În general, reușesc să-mi păstrez calmul și să bifez tot ce mi-am propus, îmi place să am multe lucruri de făcut, simt că trăiesc și fiecare vine cu o provocare și poate cu o lecție pe care n-am învățat-o încă.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

DP: Nu cred că am un astfel de secret, trebuie să trăiești fiecare zi ca și când ar fi ultima. Nu știu dacă trebuie să cauți în permanență ceva mai bun sau să te bucuri de ce ai. Căutând tot timpul ceva nu reușești să te vezi și să realizezi unde ești. Dar la timpul potrivit apare cineva care îți spune că te invidiază, că te admiră și te urmărește și atunci realizezi cât ai realizat și ce viață bună ai. Totdeauna e loc de mai bine, însă oricând roata se învârte. Trebuie să ții minte că totul se plătește pe lumea asta, cu cât plătești mai târziu, cu atât te costă mai mult. De asta e bine să fii corect cu tine în primul rând, să nu te minți singur, apoi cu ceilalți din jurul tău.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

DP: Mă răsfăț cu cel mai bun vin pe care îl am în casă și-mi spun că în lume sunt alții care au mult mai puțin și sunt fericiți. Dar da, îmi reproșez mie că n-am făcut destul, că puteam mai bine de atât. Însă, la urma urmei, mâine e o altă zi, vedem mâine. În cazuri extreme plec, schimb locul. Asta e o rețetă care funcționează perfect. Deunăzi mă urcam la volan și conduceam, e un loc care-mi limpezește gândurile și-mi dă cele mai bune idei. Conexiunile funcționează perfect, eu sunt cea care conduc totul și reușesc să găsesc cele mai bune soluții. Călătoresc destul de mult și asta mă ajută. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul?

DP: Nu scap de ele, de obicei mă trezesc noaptea și să vezi atunci gânduri negre, totul pare mai grav și mai fără ieșire. Noroc că dimineața, mai ales dacă e și o zi însorită, deja perspectiva e alta, cu nuanțe de roz. Nu e nimic ce nu are soluție, trebuie doar să o găsești. Secretul stă în comunicare, trebuie să vorbești cu cei apropiați, cu cei implicați și atunci perspectiva se schimbă. Ai mai rezolvat ceva azi și, cum spuneam, pentru restul mai vedem mâine. Ce atâta grabă?!

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

DP: Atunci când îmi vine să plâng dimineața că nu reușesc să închei fermoarul rochiei sau pentru orice alt lucru la fel de banal, însă nu mi s-a mai întâmplat demult. În ultima perioadă am reușit să mă protejez mult mai bine, să știu exact cine sunt și ce ar trebui să aștept de la mine, ce să cer de la alții ca să nu ajung la capătul puterilor.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

DP: Nu fă ceva fiindcă știi că asta se așteptă de la tine, fă ce crezi că e mai bine pentru tine, ce simți că ți se potrivește. Nu trăiești să-i mulțumești pe alții! 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

DP: Îmi spun părerea și sunt directă, încerc să comunic mai bine, însă nu știu dacă asta e o soluție: mulți evită discuțiile directe și se simt stânjeniți, preferând zona asta ambiguu-evazivă în care fiecare interpretează cum îi convine și speculează ce au vrut să zică ceilalți.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

DP: Nu. Am încercat să fac acasă niște yoga pentru o perioadă, însă concentrarea depinde de echilibrul interior. O pot face detașându-mă de alte probleme pentru perioada respectivă ce necesită o anumită concentrare. De obicei îmi iese. De exemplu, pot să uit să postez pe Instagram atunci când mă concentrez pe altceva. Dacă este îndeajuns de interesant, nu am nevoie de ajutor. Desigur, în majoritatea cazurilor e vorba de o persoană fascinantă.  

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

DP: Toate cărțile pe care le-am citit au contribuit. Una m-a marcat din perspectiva femeii, a poziției în societate și a drumului pe care îl putem parcurge sau nu: Pânza de păianjen a Cellei Serghi.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

DP: Da, tot timpul am avut momente de cotitură, mi-a plăcut să trăiesc intens, am trei copii și două divorțuri în afara carierei profesionale. Pot să spun că, la fiecare moment cu cărțile pe care le aveam în mână, am luat cea mai bună decizie și nu regret nimic. Cred că m-a ajutat faptul că am făcut șah de performanță. Am analizat situația tot timpul și nu am fost luată pe nepregătite. Am acceptat orice provocare și nu m-am dat înapoi de la nimic. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

DP: Ce înseamnă să eșuezi? Nu există așa ceva, poate e o experiență care te gândeai că va ieși altfel. Dacă am suferit sau am avut de pierdut asta înseamnă că a fost o lecție. Nu e nicio rușine să cazi, e rușine să nu te ridici. Întotdeauna am obținut ceea ce mi-am dorit, cu un preț, de obicei mai mare decât era planificat. Mi-am pus tot tipul întrebarea: chiar am avut nevoie să obțin asta? După ce am obținut acel ceva, de multe ori nu mi-a mai trebuit. Cred că, de fapt, asta înseamnă să te cunoști pe tine. Să nu-ți dorești ceea ce nu ai nevoie.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

DP: Verific alarma. Beau un pahar de vin. Povestesc cu Lara, fiica mea, sau ne uităm la un film.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

DP: The show must go on!

Diana Pavelescu este secretar general al Asociației Degustătorilor Autorizați din Romania, reprezentant al României în calitate de jurat al mai multor concursuri internaționale de vin. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, Diana este una din cele mai admirate profesioniste ale vinului, iar platformele media pe care comunică, www.dianapavelescu.ro, Instagram și Facebook,  sunt o inspirație pentru iubitorii de vin și pasionații de cultură și gastronomie din întrega lume.

Citește și:

13 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să ai succes

Secretele femeilor lideri