În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum explici copilului termenul de distanțare socială.
– De ce este important ca și cei mai mici din familie să păstreze legătura cu prietenii lor.


Copiii simt agitația noastră din aceste zile, încercarea de a ne adapta la un nou ritm și la un stil de viață diferit.  Dacă până acum îi scoteam la aer, la joacă, în parc de două ori pe zi, acum stăm acasă. Ei nu mai ajung la locul de joacă și nici alături de alți copii. Mai mult, nu (mai) plecăm la bunici, la rude sau la prietenii apropiați. Le ducem dorul și vorbim despre asta, dar nu putem să-i vizităm și nici ei pe noi.

Psihologul Emilia Popa, specializată în psihologie educațională și consiliere școlară, ne-a dat câteva idei foarte utile pentru a explica această situație și contextul actual celor mici, pe limba lor. Așadar, cum putem înțelege sentimentele copiilor și cum le facem față?

Învață alături de copilul tău cum să gestionezi noua situație

Este o situație pe care cu greu o puteam imagina, chiar și noi, adulții. Suntem în fața unei realități, care ne-a schimbat complet stilul de viață și de organizare a societății, a familiei, a individului. Copilul, parte din familia sa, învață alături de membrii familiei să gestioneze această nouă realitate. 

Explică-i copilului tău ce este coronavirus apelând la experiența sa de viață 

Putem explica ce este cu acest virus făcând apel la experiențele de viață recente ale copilului. Trecând în colectivitate și adaptându-se la ea, copilul a experimentat recent, cu siguranță, mult mai multe stări pe care le-a perceput ca nefavorabile decât adultul. Astfel, el înțelege cu mai multă ușurință că un virus, o bacterie, ceva ce nu poate fi tangibil și vizibil, dar care există, te poate îmbolnăvi. 

Creează imagini sugestive, pe înțelesul copilului

Poți apela la desene și filme accesibile de pe internet pentru a-i crea o imagine sugestivă celui mic despre ce este un virus, cum se transmite, despre importanța igienei și a distanțării sociale. 

Încurajează exprimarea emoțiilor

De asemenea, este important să încurajăm exprimarea stărilor interioare ale copilului, să-i oferim siguranța necesară că este ascultat și înțeles, că este firesc tot ceea ce simte (teama, stresul, tristețea) și să găsim alternative de depășire a acestor stări prin organizarea eficientă a timpului și crearea de momente de calitate, alături de adulții din familie.

Prețuiește beneficiile acestei perioade

Resemnificată, acestă realitate poate aduce beneficii atât pentru copil, cât și pentru familie. Astfel, cei mici ne au alături fizic mult mai mult decât și-au putut imagina. Mare parte din părinți sunt acum acasă, cu ei. Cu siguranță acest lucru a fost și este o mare încântare pentru fiecare copil. Modul în care alegem să petrecem acest timp poate sprijini copilul în traversarea acestei perioade prin crearea de momente frumoase, care să rămână în amintirea sa.

Cum explici copiilor că ești acasă, dar ai treabă

Totodată, putem cădea foarte ușor în această capcană a lucrului de acasă, când părintele este disponibil fizic în casă, dar indisponibil emoțional: lucrează, este stresat, preocupat de viitorul incert.  Acest gen de comportament, neconștientizat la timp, îi creează celui mic sentimentul de inferioritate, lipsa de importanță, de apartenență. Este extrem de important să explicam programul copilului și să-l ajutăm să se adapteze la ceea ce înseamnă munca de acasă sau telemunca.

Cum se adaptează părintele la noua realitate

Foarte important este modul în care adultul se raportează la această nouă realitate, modul în care el o integrează și alege să o trăiască. 

Putem lasă panica și anxietatea să preia controlul sau putem resemnifica și alege acele părți pozitive, pe care să le integram și să le prezentăm celui mic. 

Pe de altă parte, gestionarea deficitară a situației poate genera anxietate, panică, cu efecte pe termen lung în dezvoltarea copilului. Cel mic poate experimenta anxietatea de abandon, teama de a nu-i pierde pe cei dragi, teama de a nu fi separat de familie, angoasa de a se apropia de oameni sau de a ieși din casă. Poate dezvolta mecanisme de apărare, precum ticurile (clipit, mișcări repetate), coșmaruri, descărcări emoționale explozive, de genul tantrum-rilor. 

Cum gestionezi emoțiile copilului

Pentru o bună gestionare a emoțiilor celui mic, poți organiza activități de joacă – jocul cu păpuși, marionete, jocul de rol, activități creative – pictură, modelaj, colaj, menite să favorizeze descărcarea emoțională, explorarea și exprimarea sinelui și a trăirilor interioare. 

Este important ca și cel mic să mențină legătura cu alți copii de vârsta lui. De aceea, îi putem încuraja să vorbească la telefon sau video-call, să-și exprime îngrijorările, temerile și emoțiile față de situația prezentă. 

Se vor simți susținuți și înțeleși, vor observa în felul acesta că și ceilalți experimentează aceleași stări și emoții și că este firesc acest lucru.

Cum explici termenul de distanțare socială

Distanțarea socială este un termen nou și pentru noi, însă un comportament care ne menține atât pe noi, cât și pe ceilalți în siguranță. Nu putem vizita bunicii sau prietenii apropiați, colegii de grădiniță sau de școală. Le putem reaminti celor mici cât este de important să păstrăm această distanță o perioadă de timp.

În schimb, putem vorbi la telefon și putem organiza un program de video-call în care cel mic să vorbească periodic cu rudele apropiate sau cu prietenii și să-și domolească astfel dorul. De asemenea, putem crea materiale prin care să le arătam celorlalți cât de mult ne lipsesc (filmulețe, desene, picturi). 

Menține autenticitatea comunicării cu cel mic 

Și nouă, adulților, ne este greu și teamă, ne este dor, ne lipsesc lucruri din viața pe care o duceam în urmă cu doar câteva săptămâni. 

Mărturisind onest copilului aceste lucruri, în momentele de conectare, îi validăm sentimentele și încrederea atât în propria persoană, cât și în propria familie, unde se va simți securizat și va găsi înțelegere.

Emilia Popa este psiholog, cu competențe în psihologie educațională și consiliere școlară; consiliere psihologică; consiliere vocațională; intervenție psihologică; grupuri de dezvoltare personală; evaluare și psihodiagnoza profilului cognitiv, afectiv, comportamental și de personalitate; evaluare prsihologică și logopedie. Pe Emilia Popa o puteți găsi la https://www.facebook.com/asociatiasmarted/ 

Citește și:

Diana Stănculeanu, psiholog: ”Dacă ajung să mă cert cu adolescentul pe ordinea din cameră, normalitatea este restaurată!”

Diana Stănculeanu, psiholog: ”Istoria ne arată că perioadele de mare încercare ale umanității au generat progres semnificativ”

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.