În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum poți descoperi soluția salvatoare într-o noapte de insomnie.
– Ce înseamnă să fii o persoană spirituală.


Totul a început în momentul în care mi-am dat demisia de la job. Nici în ziua de astăzi nu-mi vine să cred că am făcut acest lucru. Întotdeauna am fost o persoană responsabilă, iar a avea un job stabil înseamnă și pentru mine a fi responsabil.

Am considerat că acela este momentul în care pot începe să fac ceva nou. Doar că nu știam ce vreau să fac, pentru că până atunci nu-mi dedicasem niciodată timpul explorării unor lucruri noi. Când mi-am dat seama de asta m-am speriat. Voiam o soluție rapidă, iar situația mă împingea să explorez.

Lupta cu depresia 

Așa a debutat depresia în care mă tot afundăm: speriată de situația în care nu știam ce voiam să fac și de faptul că-mi pierdeam independența financiară.

Mi-era frică de schimbare, iar frica mă paraliza în timp ce mă afundam și mai tare în depresie. Ajunsesem să nu mai ies din casă, să nu mai fac duș și să mă cert cu toată lumea. Mă simțeam neînțeleasă, iar ca să mă apar mă îndepărtam de toată lumea.

În mijlocul unei nopți de insomnie, mi-am dat seama că toate gândurile mele erau negative – și despre mine, dar și cele despre oamenii din jurul meu. Ce știam că este adevărat despre mine este că eu nu sunt acel gen de persoană. Problema era că nu puteam să-mi schimb gândurile. Tot ce aveam erau gândurile negative, iar eu voiam să ies de acolo.

Mă aflăm într-un moment în care emoțiile erau mai puternice decât logica și rațiunea mea. Descoperisem că mintea mea lucrează împotriva mea. Acela aș zice că a fost primul breakthrough pe care l-am avut. Am conștientizat că am nevoie de o schimbare. 

Știam că meditația te ajută să te relaxezi. Cel puțin din punct de vedere teoretic era exact ce aveam nevoie. Voiam să învăț cum să-mi reeduc mintea ca să nu mai ruleze încontinuu tot felul de povești. 

Îmi dădeam seama că viața nu vine cu instrucțiuni de folosire și că am nevoie de un instrument care să mă ghideze.

Cred că-ți poți imagina că lucrurile n-au fost așa ușoare. Ba chiar mă bufnește râsul când mă gândesc cât de naivă eram, considerând că voi sta cu picioarele încrucișate și va fi ușor să meditez. Cel puțin așa arată în filme. Doar că nimeni nu-ți spune că, după ani de inactivitate fizică, nu ești capabil să-ți ții spatele drept, și că la asta se adaugă și durerea de spate. 

Terapie prin yoga

Am încercat câteva zile să meditez până când am realizat că ceva lipsea. Așa am descoperit că am nevoie să-mi mișc corpul.

Am început să practic acasă, în dormitor, cu jaluzelele trase și cu videoclipurile pe care le găsisem pe YouTube. Nu voiam că cineva să mă vadă că fac acest lucru. Adică prietenul meu, pentru că el era singura persoană care mă vedea și care oricum știa că asta fac.

Primele cinci zile au fost crunte. Mă durea tot corpul. Mă enerva faptul că tipa din videoclipul de pe YouTube îmi spunea ce să fac. Mă enerva vocea ei. Și cel mai tare mă enerva cât de tare mă durea corpul. Singurul motiv pentru care continuam era faptul că intuiția îmi spunea că mă va ajuta. Practic cineva îmi spunea ce să fac și eu urmam fără comentarii sfaturile.

Cu cât practicam mai mult, cu atât îmi dădeam seama că mă simt bine. Am început să mă simt din nou fericită. Yoga devenise terapie pentru mine.

Am continuat să practic zilnic în următoarele trei luni. A fost propriul experiment, pe care-l făceam pe mine. Voiam să văd ce se întâmplă în această perioadă. Am ieșit un alt om după trei luni, așa că m-am înscris la un curs, la capătul căruia urma să devin profesor de yoga. Am făcut acest lucru pentru că, deși mă simțeam bine, nu înțelegeam de ce mă face să mă simt așa bine.

Nu știam mare lucru despre yoga în momentul în care mi-am întins salteaua pentru prima dată. Știam că are o componentă spirituală, dar habar n-aveam ce înseamnă să fii spiritual. Așa am aflat că spiritual înseamnă a fi prezent.

Salteaua de yoga, oglinda vieții mele

Odată cu introducerea practicii de yoga în viața mea, am început să-mi deschid mintea către posibilități mai mari și am început să văd cum aceste posibilități se deschid în față mea. Predau și practic power yoga, iar acest stil de yoga îmi oferă această lecție pentru că sunt constant provocată de pozițiile de yoga și de respirație. Oricând sunt provocată din punct de vedere fizic, și mintea îmi este provocată. Au fost momente în care mi-am spus că nu voi putea face o anumită poziție de yoga, dar de fiecare dată când practic văd cum ajung puțin mai aproape de scopul meu. Cu fiecare pas mic pe care îl fac, realizez că sunt capabilă să creez orice îmi doresc. 

Așa a devenit salteaua de yoga oglinda vieții mele. Tot ce se întâmplă acolo se întâmplă și în viața mea.

Pentru mine yoga este un stil de viață. Așa cum la job ai instrumente care te ajută să-ți faci job-ul mai ușor, așa este yoga pentru mine. Un instrument care mă ghidează în viață. Știu că atunci când ceva mă apasă, oricât de mare ar fi rezistența în acel moment, trebuie să-mi întind salteaua. Dacă sunt fericită, îmi întind salteaua și sărbătoresc. Mă detașez de poveștile pe care le creez și mă întorc la ce știu că funcționează pentru mine: practica de yoga și meditația.

Meditația a apărut în practica mea zilnică în urmă cu trei ani și a venit ca o extensie a ceea ce practicăm pe saltea. Inițial a fost greu să petrec cinci, zece minute cu mine fără să mă mișc. Este un exercițiu fantastic prin care descoperi cât de mult eșți influențat de propria minte. Meditez zilnic pentru a mă centra și a începe ziua cu o atitutidine pozitivă.

Mi-a luat ceva timp să-mi asum responsabilitatea că pot ajuta alți oameni să se dezvolte prin yoga. Astăzi am un studio de yoga, împreună cu partenera mea, Emilia Oprea, iar misiunea nostra este să ajutăm oamenii să găsească cea mai bană variantă a lor prin practica de yoga.

Citește și:

Cercetătorii de la Yale au descoperit cea mai eficientă metodă de reducere a stresului și a anxietății

Filosofia japoneză Ikigai: bucuria de a te da jos din pat dimineața

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.