În următoarele 3 minute vei afla:

– În ce an se preconizează că vom trăi cu toții în orașe inteligente.
– Cât de nocivă ne este, de fapt, singurătatea.


Izolarea socială este o epidemie care ne afectează sănătatea pshică și mentală, o problemă care ne atinge pe toți, o boală care se poate înrăutăți pe măsură ce viețile noastre și orașele în care trăim devin tot mai mult dependente de tehnologie. Unii experți însă oferă și soluții inovatoare: proiectează spații ale viitorului în care vom trăi împreună. 

Într-un articol publicat în The Week, scriitoarea Jessica Brown explorează modul în care umanitatea se va muta în „orașe inteligente”, spații urbane în care relațiile dintre noi și modul în care ne raportăm la tehnologie vor atinge noi nivele. Aceste orașe sunt „arii metropolitane în care totul va fi conectat la nivel digital”, scrie Brown. Iar automatizarea va fi prezentă peste tot, de la aparatele pentru bucătărie la instituții precum spitale. Brown se referă aici la raportul Națiunilor Unite care estimează că peste 66% din populația lumii va trăi în astfel de orașe inteligente până în 2050. 

Acest tip de comunități ar putea însă să agraveze epidemia de izolare socială, subliniază Jessica Brown. Și să numești ceea ce se întâmplă în zilele noastre „epidemie” nu e chiar o hiperbolă – scriitoarea face referire aici la un articol din New York Times în care cercetătorii spun că acele „efecte profunde ale singurătății asupra sănătății și independenței” sunt, de fapt, „o problemă de sănătate publică”. Și nu e vorba doar despre tristețe sau letargie. Cercetătorii au punctat într-un articol publicat pe Fast Company că, atunci când trăiești singur, riscul de moarte prematură crește cu 29%. 

Nu trebuie să faci un efort prea mare să-ți imaginezi de ce modul în care trăim acum, fiind dependenți de tehnologie, ne va face și mai singuratici și mai izolați decât suntem deja. Inovațiile tehnologice precum AI sau automatizările (de la Siri la aparatele de self-checkout de la supermarket) ne reduc deja numărul de interacțiuni sociale. Prin urmare, este foarte posibil ca pentru o lungă perioadă de timp să nu ne mai întâlnim cu nici un om în carne și oase sau să nu mai interacționăm cu nimeni în afara unui ecran. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Autorii articolului ce dezbate accentuarea problemei izolării oamenilor propun o soluție interesantă: locuitul la comun. Nu e o idee tocmai nouă (comunitățile daneze de co-locuit fac asta de peste 50 de ani), dar ar putea avea succes, de vreme ce oamenii încep să înțeleagă cât de serios este riscul singurătății. 

Peters face referire la un TED Talk din 2017 al arhitectei Grace Kim despre cum ar putea funcționa aceste aranjamente sociale. Kim, care trăiește într-o astfel de comunitate pe care a proiectat-o chiar ea în Seattle, spune: „Singurătatea poate fi un efect al modului în care am construit spațiul care ne înconjoară”. Cu toții am experimentat acest lucru: designul funcțional al obiectelor din jur nu încurajează neapărat interacțiunea umană, așa că nu există prea multe spații care să fie în mod special destinate petrecerii timpului împreună.

În comunitatea proiectată de Kim, fiecare persoană are spațiul său propriu, însă locatarii (familii, oameni singuri) împart spațiile comune cum ar fi curtea și se adună împreună la masă de câteva ori pe săptămână. Trăind în aceste comunități ne putem dezvolta un soi de conexiune de care avem nevoie pentru a fi fericiți și sănătoși.

Un studiu Harvard (realizat pe parcursul a 75 ani) arată că, atunci când ai parte de relații stabile, creierul tău este mai sănătos și ai șanse la o viață mai lungă. Sau, cum ar spune Kim, „Când zic că locuitul împreună cu alți oameni e un antidot împotriva izolării, ceea ce ar trebui să spun de fapt este că conviețuirea împreună cu alții îți poate salva viața”.

Vestea bună este că oamenilor pare să le placă acest tip de comunități. Jessica Brown o citează pe Helene Joffe, profesor de psihologie la College London, care a spus într-un material găzduit de Guardian că „atunci când îi rogi pe oameni să se gândească la ce își doresc de la un oraș, afli că, de fapt, conexiunea socială este în topul listei. Oamenii își doresc să facă parte dintr-o comunitate, dintr-un oraș”. Companiile se bucură și ele de această tendință: Common și OpenDoor, sunt două organizații de succes care administrează spații de co-locuit.

Însă nu trebuie să aștepți să ajungi în 2050 pentru a-ți transforma spațiul în care trăiești într-unul mai social, și nici să te muți într-un dormitor comun. Dar poți să creezi în jurul tău un spațiu mai prietenos cu ceilalți și îl împarți, chiar dacă inițial nu fost proiectate special pentru asta. Încearcă să reții numele vânzătorului de la chioșcul de lângă casă și inițiază o conversație scurtă, ține-ți telefonul în buzunar atunci când ești în lift și întreabă persoana de lângă tine cum i-a fost ziua, sau invită-ți vecinii la cină săptămâna asta.

Citește și:

Lipsa somnului, vinovată pentru singurătatea ta?

Cum să fim fericiți în perioadele de singurătate