În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este una dintre cele mai căutate informații de pe Google.
– Care vor fi opțiunile românilor în materie de vacanțe.


Cercetările psihologice spun că, în urma unor crize, noi, oamenii, creștem. Devenim mai rezilienți, mai conștienți de valorile și lucrurile care sunt importante cu adevărat pentru noi. Și în perioada de izolare fiecare dintre noi a avut timp să se gândească la ce anume contează cu adevărat în viața lui, la ce-l face fericit și cum vrea să-și trăiască viața de acum înainte. Probabil că, în această perioadă, cei mai mulți dintre noi am văzut că nu ne fac fericiți nici dulapurile pline cu haine și pantofi, pentru că au stat nefolosite, și nici mașina din parcare, pentru că n-am mai avut unde să călătorim. În această perioadă mult mai fericiți ne-au făcut discuțiile la telefon sau video cu cei dragi.

”Probabil că oamenii vor fi ceva mai atenți la ceea ce se întâmplă atât în interiorul lor, cât și în jur. O parte din valori, credințe și comportamente se vor schimba în contextul necesității adaptării la noul context social și personal. Vorbim de o restructurare interioară, care se va face resimțită în alegerile pe care le facem, în modul în care vom comunica unii cu ceilalți și în selectivitatea de care vom da dovadă”, este de părere psihoterapeutul Paul Apostică.

Revederea cu prietenii, colegii și apropiații

Peste câteva zile urmează să ne reîntâlnim cu prietenii și colegii de serviciu. Și, oricât de multe întâlniri și meeting-uri am avut pe Skpe, Zoom sau pe astfel de alte rețele, atunci când ne vedem față în față cu oamenii interacțiunea e diferită. 

Când o să ne reîntâlnim cu cei dragi sau o să ne reîntoarcem la birou, cred că cel mai important e să resimțim acel sentiment de apartenență la un grup, la echipa din care facem parte. Și integrarea o să fie mai ușoară, dacă o să ne povestim unii altora care au fost provocările prin care am trecut în perioada de izolare, dacă o să ne ascultăm unii pe alții, dacă o să ne redeschidem emoțional. Dacă o să fim vulnerabili.

Și, cel mai probabil, în weekend-urile care vor veni, o să ocolim mai mult mall-urile și o să petrecem mai mult timpul cu părinții și cu cei mai apropiați prieteni. O să ne bucurăm mai mult de plimbări în natură  și o să regândim modul în care o să petrecem concediile. 

Zilele astea, una dintre cele mai căutate informații pe Google este ”Când o să pot să călătoresc din nou?”. 

În ceea ce mă privește, țin minte din copilărie vacanța mare, vacanța de vară, când mergeam la bunici. Eram cea mai fericită, pentru că aveam niște prietene vecine de vârsta mea cu care mă jucam toată ziua în curte, culegeam tot felul de fructe din grădină și citeam sub un copac. Pentru mine, atunci era cel mai important să fiu cu cei dragi: bunicii, prietenele și să stau cât mai mult timp afară, în natură.

Când am crescut am început să-mi petrec vacanțele și concediile în capitalele europene. Vizitam muzee, făceam shopping și mă întorceam de cele mai multe ori mai obosită decât plecam. Iar experiența emoțională, ceea cu care rămâneam în urma călătoriei era de fapt prea puțin semnificativă. Mai degrabă conta să bifez pe hartă o nouă destinație, o nouă capitală. Abia recent am învățat să mă bucur cu adevărat de vacanțe, de experiențele interioare pe care mi le oferă locurile pe care le vizitez.

Și cumva cred că acum e momentul să ne întoarcem la esență, la ce înseamnă cu adevărat noțiunea de vacanță. 

Iar în vara asta cel mai probabil o să ocolim locurile aglomerate (marile orașe) și nici n-o să ne aventurăm în călătorii pe alte continente. Cei mai mulți dintre noi o să opteze să meargă în vacanță în țară sau în destinații vecine. Și poate că nu o să mai alegem cele mai cunoscute plaje, o să alegem să mergem undeva la munte, într-o pensiune cu puțină lume, cu familia sau cu prietenii noștri cei mai apropiați. O să alegem să ne plimbăm mai mult cu mașina personală (sau, de ce nu?!, chiar să închiriem o rulotă) și o să zburăm mai puțin cu avionul. O să ne bucurăm mai mult de timpul petrecut cu cei apropiați, o să apreciem mai mult natura și mai puțin shopping-ul. O să (ne) regândim vacanța. 

Minimalism sau opulență?

Toată perioada de izolare ne-a făcut pe mulți dintre noi să ne dăm seama de cât de puține lucruri avem nevoie cu adevărat în viața de zi cu zi (îmbrăcăminte, cosmetice, bijuterii  etc). În carantină, am învățat să ne descurcăm cu mai puțin, n-am mai aruncat mâncarea (chiar dacă felul respectiv de mâncare nu era preferatul nostru) și am văzut că se poate trăi și altfel față de cum eram noi obișnuiți. Către minimalism probabil că se vor îndrepta mulți dintre noi în perioada următoare. Către simplitate și calitate, și doar către lucrurile care ne fac cu adevărat fericiți.  

Alții dintre noi, dimpotrivă, vor alege opulența, vor încerca să compenseze toate pierderile și îngrădirile de care au avut parte în perioada de izolare, cheltuind sau investind în produse de lux

Tot ca un corolar al faptului că noi, oamenii, suntem diferiți, după 15 mai, unii or să se comporte ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat, în timp ce alții vor rămâne în continuare acasă, vor fi precauți.

O să fim liberi, dar totodată suntem responsabili și ne pasă și de ceilalți. Fiecare dintre noi depinde individual de comunitate, de gesturile celorlați și viceversa. Iar libertatea de care o să avem parte după 15 mai înseamnă până la urmă grija față de ceilalți.

Citește și:

Lumea post COVID-19, o perspectivă echilibrată

13 lucruri pe care le-am făcit cu toții în izolare

Author(s)

  • Cristina Zarioiu lucrează într-o corporație, iar în timpul liber îi place să scrie. A publicat și lansat două cărți inspirate din propria viață,  Astăzi a fost o zi bună și Indecizii, iar pe site-ul ei cristinazarioiu.ro împărtășește lecțiile de viață învățate din propria experiență sau de la alții.