În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce trebuie să porți la un interviu online de angajare.
– De ce este important să ai o listă de întrebări pentru intervievator.


Astfel îmi încep fiecare  conversație cu candidații care sunt în căutari active pentru un job nou. Desigur, tendințele ultimilor ani de pe piața muncii ne-au arătat că oferta de job-uri e generoasă și nu e nevoie de prea mult efort pentru a explora un nou început profesional, însă vremurile actuale, zguduite de efectele adverse ale COVID-19, au mai ”cernut” un pic plaja plină de oportunități profesionale de acum câteva luni. Mai mult, și procesele de recrutare și selecție s-au adaptat noilor norme sociale și așa se face că acum vedem în jur fel și fel de situații în care se găsesc oamenii.

Dacă ai rămas fără loc de muncă în această perioadă sau pur și simplu simți că e momentul pentru o nouă provocare și tocmai ce-ai confirmat un interviu online, iată câțiva pași buni de urmat pentru un interviu reușit:  

Pregătiri pre-interviu

1. Fă-ți temele!

Dacă n-ai făcut o scurtă documentare  despre domeniul de activitate al companiei înainte să aplici, o poți face imediat ce ai confirmat participarea la interviu. Care este industria în care e posibil să intri și cum a fost aceasta afectată sau propulsată de pandemie? Care sunt momentele cheie din istoria companiei? Care este profilul angajatorului în piață? Reține detaliile importante și surprinde-ți plăcut intervievatorul în momentul în care îți prezintă compania, cu întrebări sau observații relevante despre organizație.

2. Actualizează-ți profilul! 

Verifică din nou poziția pentru care ai aplicat și fă o incursiune în “albumul amintirilor profesionale”. În ce alte poziții ai mai avut responsabilități similare cu cele solicitate la acest nou job? Ce competențe ai adunat de-a lungul carierei tale și sunt transferabile în acest rol? Fii pregătit să argumentezi de ce ești tu persoana potrivită pentru această poziție.

3. Adună semnele de întrebare!

Un interviu servește atât scopului angajatorului de a afla cât de compatibil este angajatul cu organizația, dar oferă și candidatului ocazia de a descoperi compania angajatoare și de a evalua care sunt șansele sale de dezvoltare alături de organizație. Așa că nu ezita să faci o listă cu neclarități pe care să le poți adresa în cadrul interviului: Ce anume nu-ți este clar din anunțul de angajare?  Ce informații ar fi relevante pentru tine despre job, echipă sau industrie?

4. Pregătiri tehnice și logistice

Dacă pentru interviul față în față îți făceai griji că nu găsești adresa la timp și că vei întârzia, în cazul interviurilor online lucrurile sunt mult mai simple: trebuie doar să te asiguri că ai o bună conexiune la internet și că ești în fața laptopului cu minim zece minute înainte de începerea interviului. În cazul platformelor ce necesită și instalare, recomandarea noastră este să te ocupi de aceste detalii în ziua anterioară interviului, astfel încât, dacă întâmpini probleme, să ai timp să le remediezi. 

Asigură-te că ai o pereche de căști la îndemână (pentru a putea comunica eficient) și alege un loc liniștit și luminos din casă. În ceea ce privește ținuta, poartă ceva casual și confortabil (dar nu exagerat de lejer) și de preferat în contrast cromatic cu fundalul ales. 

Cum să ai un interviu online cât mai eficient?

  • Închide orice alt dispozitiv ce-ți poate distrage atenția de la întâlnirea online.
  • Fii atent la discuție și nu ezita să-ți notezi informații importante 
  • Conexiunea umană poate fi replicată și în online, dacă ești prezent în discuție și încerci să stabilești un raport cu interlocutorul tău.  Comportă-te natural: zâmbește, gesticulează și comunică-i intervievatorului dacă ai emoții. Este cât se poate de normal și un profesionist în recrutare te va ajuta să te acomodezi situației.
  • Menține mereu contactul vizual uitându-te în cameră… ca pentru un selfie  
  • Pune întrebări. Ții minte lista de neclarități? Probabil pentru multe dintre ele vei primi răspuns în cursul interviului, dar dacă mai rămân aspecte ce nu au fost abordate, întreabă-ți interlocutorul spre sfârșitul discuției dacă poți adresa câteva întrebări.
  • Cere informații despre următorii pași din proces. Următoarea etapă se va desfășura tot online sau veți avea ocazia să va cunoașteti și live în viitorul apropiat? 
  • Cere feedback. Surprinde-și intervievatorul și cere-i părerea despre cum consideră ca a decurs interviul. Ce sfaturi are pentru tine pentru a avea interviuri online și mai reușite de acum încolo? 

Indiferent de rezultatul interviului, este important să înțelegi că fiecare discuție de acest gen te ajută să te dezvolți și să te antrenezi pentru acel interviu ce-ți va aduce job-ul mult visat. Privește aceste întâlniri online ca pe niște oportunități de cunoaștere și fii deschis să descoperi oameni noi, companii noi și, de ce nu?!, lucruri noi despre tine! 

Citește și:

3 moduri prin care să treci peste respringerile din carieră

Cum să-ți construiești un brand personal

Author(s)

  • Andra Pintican

    Fondatoare Școala de HR

    Andra, fondatoarea centruldecariera.ro  și a Școlii de HR, e un People Advocate dedicat dezvoltării umane. Abordarea ei unică în România vine din experiența ei de peste zece ani în domeniul resurselor umane, îmbinată cu pasiunea ei pentru comportamentul uman. Prin metodologia Career Reframing a angajat sau a consiliat profesional peste 4.000 de persoane. Misiunea ei este aceea de a ajuta un milion de români să-și facă un Design de Carieră conform cu strategia lor de viață.