În următoarele 4 minute vei afla: 

– Ce întrebări trebuie să-ți pui zilnic pentru a încuraja dialogul interior.
– Cum refulăm emoțiile neprocesate.


Este foarte important să ne păstrăm deschise canalele de comunicare cu noi înșine, în general, însă, în aceste vremuri, în care viața ne scoate în cale provocări ce ne transformă complet existența, e imperativ să reușim acest lucru. 

Dați-mi voie să vă explic ce vreau să spun cu asta.

Adesea, funcționăm într-un singur mod, de când ne trezim și până când ne culcăm. Funcționăm după tiparele cunoscute nouă, trecând automat de la o activitate la alta, interacționând, rezolvând diverse situații, apucându-ne de activități și încercând să ducem la bun sfârșit lucrurile pe care le implică viața noastră de zi cu zi. Însă, mai ales în această perioadă, de-a lungul zilei ne confruntăm și cu multe trăiri intense. Uneori, ne simțim copleșiți, necăjiți, distrași, îngrijorați, speriați, depășiți. Dacă ne dorim să ne găsim liniștea, este important să recunoaștem aceste părți din noi și să găsim căi de a le permite să se exprime. 

O prietenă de-ale mele îmi spunea zilele trecute: ”Când meditez, mă simt calmă și centrată, dar, de îndată ce revin la ritmul cotidian, calmul dispare puțin câte puțin. Și încep să mă simt anxioasă și îmi pierd echilibrul.” Această prietenă practică meditația de ceva vreme și cu toate acestea, emoțiile ei pot fi, uneori, foarte puternice și imprevizibile. Și adesea, pentru că suntem prinși în responsabilitățile noastre zilnice, nu reușim să ne facem timp să ne ocupăm de aceste trăiri. Din poziția noastră de adulți, am învățat să ne cenzurăm atunci când suntem nemulțumiți, supărați sau răniți. Pe de altă parte, unii dintre noi reușesc să se dezică total de ceea ce simt și să își proiecteze trăirile asupra altor persoane, ceea ce nu este decât o cale ocolitoare de a-și trăi emoțiile negative. Pe scurt, avem capacitatea de a funcționa și de a face tot felul de lucruri, fiind, în același timp, rupți de noi înșine. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Și atunci, ce ne rămâne de făcut? Trebuie să abordăm treptat aceste părți din noi, să le invităm la dialog, să nu le cenzurăm, pentru că doar astfel ne vom găsi echilibrul. Eu am un jurnal pe care îl țin pe noptieră și la final de zi, îmi pun următoarele întrebări: 

Ce mi-a făcut plăcere azi?

Seara, mă apuc să scriu ce îmi amintesc că mi-a plăcut pe parcursul zilei. Uneori, sunt lucruri mărunte, alteori, sunt ceva mai punctuale. De exemplu, alaltăieri, când mi-am pus întrebarea, răspunsul care mi-a venit în minte a fost: ”M-am bucurat că am mers pe bicicleta eliptică ascultând muzica mea preferată și că am transpirat puțin.” Poți adăuga oricât de multe îți vin în minte, observând astfel, care sunt acele lucruri pe care ai vrea să le faci mai des. În acest mod, vei obține o imagine mult mai clară și mai pozitivă a lucrurilor care funcționează pentru tine și vei înțelege din ce în ce mai bine ce îți dorești să faci. 

Ce mi-ar plăcea să-mi aducă ziua de mâine?

În ceea ce mă privește, răspunsul este mereu: ”Vreau să am parte de mai mult din ceea ce m-a bucurat.” Răspunsul acesta mi-a venit în minte instantaneu. Uneori, o parte din mine își dorește lucruri pe care nu mi le pot oferi în momentele respective. Dacă, spre exemplu, simt că mi-ar plăcea să merg la film împreună cu prietenii mei, e clar că nu pot face asta acum. Dar, ceea ce pot face, este să ascult ce îmi spune acea parte din mine că îmi trebuie și care este, de fapt, emoția din spatele acestei dorințe – distracție, plăcere, divertisment – și să îmi dau seama dacă îmi pot oferi ceva care să răspundă acelei dorințe. Cam în același mod în care ar proceda o mamă iubitoare pentru copilul ei –  nicidecum nu i-ar spune ”Lasă-mă în pace, nu avem timp pentru asta!”. Dacă asculți ce îți cere fiecare parte din tine și îi oferi acelei ”voci” dreptul să se exprime, dacă o faci să se simtă în siguranță, ea nu se va mai simți reprimată. În schimb, va putea să-ți arate cum se simte și să-ți ”ceară” lucrurile de care are nevoie, iar tu o vei putea conduce către înțelepciunea răbdării și a înțelegerii. Și vei constata că poate exista înțelegere chiar și atunci când nu ne putem oferi ceea ce ne dorim foarte mult. Cum este posibil acest lucru? Pentru că la acest nivel se desfășoară cele mai profunde conversații cu spiritul nostru, care este întotdeauna dispus să ne reconforteze și să ne ghideze. 

Ce vrea sufletul meu să-mi comunice în legătură cu acest lucru?

Aceasta e o întrebare directă, țintită. În acea clipă mă opresc, îmi fac liniște în gânduri și de-abia atunci primesc răspunsul (nu din mintea mea, ci dintr-o parte mult mai profundă a ființei mele: îmi vorbește vocea înțelepciunii din mine, care mă face să înțeleg cum stau lucrurile în legătură cu o problemă care mă preocupă în această etapă). 

Acestea sunt cele trei întrebări despre care eu cred că au puterea să mă facă să conștientizez ce merge și ce nu merge. E foarte simplu și ușor de făcut și pe cât de bine e să ai un terapeut, un coach, un consilier sau un prieten bun, uneori, acea voce e cea mai înțelegătoare și cea mai la îndemână: este cea din interiorul nostru. Însă, trebuie să fim dispuși să deschidem acea ușă și să ne punem întrebări. Fă-ți un obicei zilnic de a purta conversații cu tine însuți. S-ar putea să te simți vulnerabil în acele momente. S-ar putea să te simți expus atunci când lași garda jos și îți explorezi părțile profunde și uneori, s-ar putea să opui rezistențe, pentru că ego-ului îi place să dețină controlul – oricât ar putea fi de dăunător acest lucru. Ego-ul nostru se simte puternic atunci când e stăpân pe situație, pretinzând că le știe pe toate. Și acesta nu e cel mai fericit aspect, pentru că, în vremuri precum cele pe care le traversăm acum, ego-urile noastre sunt zguduite și dezrădăcinate. Este un lucru pe care suntem cu toții forțați să îl facem din cauza circumstanțelor actuale și suntem nevoiți să renunțăm la sentimentul propriei importanțe. În fața evenimentelor, suntem cu toții o apă și-un pământ. Indiferent de părerile noastre despre ceea ce ar fi de făcut, nu avem posibilitatea de a alege și nu ne rămâne decât să acceptăm lucrurile lipsite de sens care se petrec. Găsim, acum, noi moduri de a fi alături unii de alții, de a cere ajutor, de a oferi din ceea ce avem și de a ne oferi pe noi înșine, de a ne deschide inimile pentru o iubire mult mai profundă și pentru compasiune

Sunt convinsă că mulți dintre noi suntem tulburați de ceea ce se petrece și ne întrebăm neîncetat cum de a fost posibil să se ajungă aici. Însă, indiferent de ceea ce credem, realitatea este că ne aflam în acest punct și că trebuie să putem lupta în favoarea noastră, nu împotriva noastră. Trebuie să reușim să ne schimbăm perspectiva, să încetăm să ne opunem și să acceptăm cu totul situația. Atunci când vom permite înțelepciunii din noi să se trezească la viață și să ne lumineze existența, să ne arate soluțiile, să ne motiveze, să ne arate noi căi de a funcționa, vom reuși să construim lucruri chiar din acel loc, despre care nici nu știam că există în noi. 

Așa că haideți să-i deschidem ușa înțelepciunii superioare pe care ne-am dorit-o dintotdeauna, să lăsăm deoparte toate judecățile și să învățăm să trăim în serenitate și abundență. 

Pentru mai multe informații și cugetări de la Agapi, vă rugăm să-i vizitați site-ul său și să o urmăriți pe Instagram

Citește și:

Arianna Huffington, creatoarea filozofiei Thrive Global

Ce înseamnă Thrive?

Author(s)

  • Agapi Stassinopoulos

    scriitoare, speaker motivațional, facilitator Thrive Global

    Agapi Stassinopoulos este autor de succes și un speaker ce inspiră oamenii din întreaga lume. În penultima sa carte, Unbinding the Heart: A Dose of Greek Wisdom, Generosity, and Unconditional Love vorbește despre înțelepciunea acumulată în urma aventurilor și a experiențelor din viața sa. Iar în cel mai recent volum, Wake Up to the Joy of You: 52 Meditations and Practices for a Calmer, Happier Life își invită cititorii într-o călătorie și îi provoacă să renunțe la ceea ce nu funcționează, construindu-și, în schimb, viețile la care au visat dintotdeauna. Agapi a studiat la Londra, la Royal Academy of Dramatic Art și apoi a obținut diploma de Master în Psihologie la Universitatea Santa Monica. În trecut, a scris cărți despre Arhetipurile grecești, Cum iubesc Zeii și Zeițele și Conversații cu zeițele, care au devenit documentare de largă circulație. În prezent, ține workshop-uri pentru Thrive Global, companie fondată de către sora sa, Arianna Huffington, cu misiunea declarată de a ne ajuta să ne schimbăm modul de a lucra și de a trăi. Agapi a susținut și a organizat sesiuni de meditație pentru multe organizații și companii, printre care și ABC Carpet&Home, Women's Health Magazine, Museum of Modern Art, IBM Watson, SAP, Pandora Radio, CVS Corporate, Weight Watchers, PepsiCo, Google, Nike, Starbucks, Fortune Health Conference, The Heart Association și multe altele. Își împarte timpul între New York și Los Angeles, dar este născută și a crescut în Atena, Grecia.