În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt simptomele burnout-ului.
– Cum te poate ajuta un program flexibil.


În perioada în care făceam tranziția de la cariera mea în domeniul anti-terorismului către propria companie de multe milioane de dolari, o editură specializată în ghostwriting (profesioniști care scriu în numele altor persoane), am trecut printr-o perioadă de burnout de proporții, lucrând până la epuizare. După ce am studiat puțin subiectul, am descoperit că nu eram singura persoană care trecea prin așa ceva. În fiecare zi, aproape un milion de persoane lipsesc de la serviciu din cauza stresului și mai mult decât atât, burnout-ul poate provoca insomnie, anxietate, îmbolnăviri frecvente și oboseală cronică.

Iată o serie de metode pe care atât antreprenorii, cât și conducătorii de companii le pot folosi pentru a evita epuizarea la locul de muncă.

1. Ia în considerare varianta unui program saptămânal flexibil

Adesea, companiile, ca într-un soi de conspirație tacită, au tendința de a ignora starea mentală al angajaților, încurajându-i să muncească până la epuizare. Din fericire, însă, coloși care dau tonul în lumea corporatațiilor, precum compania Amazon, au anunțat inițiative de reducere a numărului de ore lucrate săptămânal până la maximum 30, pentru a oferi un pic de flexibilitate oamenilor în viața lor privată. Astfel de decizii sunt benefice, nu numai pentru reducerea nivelului de stres al angajatului, dar și pentru creșterea productivității companiei. Un studiu efectuat de către Harvard Business Review a arătat că majoritatea oamenilor care lucrează mai mult de cinci-șase ore pe zi, se vor confrunta cu probleme de concentrare și scădere a eficienței pe termen lung.

2. Fă o listă cu ce e important pentru tine

Un semn care îți poate indica faptul că te îndrepți către un burnout profesional este sentimentul că începi să te pierzi pe tine însuți în favoarea muncii. Dacă îți investești toată energia într-un business și nu-ți mai rămâne timp pentru pasiunile tale, pentru socializare, pentru a te îngriji, sugestia mea este să încetinești ritmul, să te aduni și să te gândești la principiile tale de viață, la ce e important cu adevărat pentru tine. Dacă nu știi cu ce să începi, ți-am pregătit o listă care să te sprijine în acest proces. Deși nu poate fi numită o soluție magică prin care să scapi de burnout și de epuizare cronică, este însă, un bun punct de pornire în călătoria ta către împlinire.

3. Reflectează asupra fricilor tale

Aproape toți avem tendința să ne respingem temerile, să le ascundem sub preș, însă adevărul este că dacă nu îți înfrunți fricile, ele îți vor anula orice șansă de a avea succes. Dacă începi aventura unui nou business încărcat de teamă, după o vreme, ea te va acapara și îți va lua totul, lăsându-ți doar emoții negative precum stresul sau dezamăgirea eșecului. Să pornești o afacere nouă poate fi destul de înspăimântător, așa că ai putea să folosești frica pentru a te motiva. Poți începe cu planuri pe termen scurt pentru a avea curajul să pornești. Teama nu este nimic mai mult decât o plăsmuire a imaginației tale, așa că, în loc să te agăți de ea, transformă-i energia negativă într-una creatoare, cum ar fi iubirea, și privește-ți afacerea înflorind.

Limita dintre succes și obsesie este una foarte fină și este întocmai drumul pe care trebuie să-l urmăm. E foarte important să fim mânați în călătoria spre succes de stimuli sănătoși, care să ne motiveze și să ne ajute să evoluăm zi de zi. Însă nu trebuie să uităm să ne hrănim și sufletul sau să ne oferim ocazional câte o pauză pentru a admira priveliștea. Nu uita să te conectezi la sursa ta din când în când și să privești spre viitor cu dragoste și curaj!

Citește și:

Burnout-ul și relația ta cu munca

8 lucruri pe care să le faci după 8 seara. Dacă vrei să ai succes!

Author(s)

  • Ashley Stahl

    coach specializat în cariere, speaker, host de podcast-uri

    Sunt coach specializat în cariere, speaker, host de podcast-uri (You Turn Podcast) și autor, iar misiunea mea este aceea de a te ajuta să îți alegi o carieră care să te facă să îți aducă împlinirea. Te invit să participi la unul dintre cursurile mele sau în cadrul unuia dintre workshop-urile pe care le organizez ori a evenimentelor unde activez ca speaker. De asemenea, dețin CAKE Publishing, o editură ce reunește ghostwriters, copywriters, publiciști și experți SEO, care pot ajuta companiile și influencerii să își sporească notorietatea. Înainte de a deveni antreprenor, am activat în domeniul contra-terorismului în Washington, DC și am primit multiple distincții, ajutând Pentagonul să pregătească cetățenii civili în lupta anti-terorism.