În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să-ți ceri scuze pentru că te simți puternic și încrezător, chiar și în aceste vremuri. 
– Cum a reușit împăratul Marcus Aurelius să-și mobilizeze poporul, făcând față ciumei timp de 14 ani.


Ai fost descurajat, disperat, deprimat și fără pic de speranță; ai avut senzația că te dai cu capul de toți pereții; ai simțit că… gata, n-o să apuci ziua de mâine și, iată, totuși, ai mai trecut peste o noapte, chiar dacă abia reușești să nu cazi în abisul acela în care simți că te scufunzi. Vreau să-ți spun doar atât: nu ești singurul! Pierderile suferite și durerea apăsătoare de zi de zi, mai ales atunci când sunt accentuate de o atmosferă generală de injustiție socială, ca cea din țara noastră, sunt sentimente care te lovesc din plin, cu putere, și cu siguranță le resimți întreaga apăsare și forță. 

Ce poți face să aduci în viața ta liniște și pace?

Zilele trecute, eram într-o conversație cu prietenii pe Zoom și o parte dintre ei împărtășeau gânduri despre evenimentele peste care au trecut în ultima perioadă, spunând că s-au simțit atât depășiți, cât și lipsiți de control emoțional. Oricum, când unul dintre ei a afirmat: „Eu sunt, de fapt, foarte calm, foarte mulțumit și încrezător și îmi continui liniștit viața”, un altul i-a replicat rapid: „Hei, dar tu cumva ești făcut din oțel?”. Prietenul meu s-a simțit luat în râs și, într-o oarecare măsură, judecat pentru simplul fapt că a îndrăznit să susțină că se simte OK. „Lăsați-mă să vă explic”, a spus. „Am găsit o modalitate să accept ceea ce mi se întâmplă. Și asta mă face să pot să am forța să-i ajut pe alții, atunci când pot, și mă face optimist în privința viitorului, mă face să sper că lucrurile n-o să fie mereu așa. O să vină și zorii unei zile mai bune și mai luminoase.” 

Celălalt prieten însă a întrebat: „De ce aș crede asta?”. Iar răspunsul n-a întârziat să apară: „Umanitatea a mai trecut prin perioade oribile și, cumva, a scos-o la capăt. Iar asta nu înseamnă că nu-i compătimesc și nu-mi pare rău pentru oamenii care se chinuie atât de mult, însă nu cred că trebuie să mă scuz că eu unul mă simt bine”. Așadar, dacă te simți puternic, optimist, încrezător și ești capabil să-ți menții buna-dispoziție în aceste vremuri, nu te simți vinovat pentru asta; de fapt, ne-ar fi tuturor de mare folos mai mulți oameni puternici, echilibrați și extrem de încrezători în forțele proprii. Însă pentru voi, toți ceilalți, care simțiți efectele vârtejului de emoții de deznădejde și deprimare, aș vrea să împărtășesc câteva trucuri care să vă ajute să ieșiți cu bine din această situație. 

Perioada pe care o traversăm poate fi privită ca o bătălie incredibilă pentru spiritul uman

Eu văd această perioadă plină de provocări – coronavirus, izolare totală, nesiguranță, lipsă de securitate în țara în care trăiesc, rasism și ură – ca pe o bătălie incredibilă pentru spiritul uman. Oricine dă piept cu aceste provocări enorme, oricine se împotrivește nedreptăților sociale, oricine luptă să-și minimizeze pierderile și să-i ajute pe alții poate deveni un model demn de urmat. Așa că întreabă-te: ce poți face să aduci în viața ta liniștea și pacea? Cum îți poți exersa înțelepciunea? Cum poți să subliniezi perspectiva ta asupra acestei perioade nemaiîntâlnite? Cum poți să-ți asculți acea voce interioară înțeleaptă care te ghidează astfel încât să revii pe linia de plutire? 

Unul dintre instrumentele pe care le folosesc este rugăciunea – acea rugăciune care vine din singurătate, din frământarea interioară, din gândurile care m-ar face să las totul baltă și să mă retrag adânc în interiorul ființei; e o rugăciune pe care o îndrept către acea bucățică de Dumnezeu din mine care se ridică, care stă neînfricată, care e puternică și care poate să depășească toate obstacolele. Una dintre zicalele mele favorite este: „Dumnezeu nu este o ființă, ci o stare de a fi” și în fiecare moment al vieții, cu fiecare respirație avem ocazia să alegem să ne ridicăm la o stare de spirit superioară, la un „eu” superior – unul la care, de altfel, putem ajunge oricând ne dorim. Așadar, văd rugăciunea ca pe un pod între acea parte din mine care se simte descurajată, depășită, fără speranță și acea parte superioară din mine, cea care este calmă. Prin rugăciune, mă las cuprinsă de acea stare de spirit, iar partea umană și cea dumnezeiască devin un întreg. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Nu circumstanțele ne deranjează, ci percepția noastră asupra lor

Împăratul Romei, Marcus Aurelius, a făcut față ciumei 14 ani de zile și, în cartea sa Meditații, împărtășește înțelepciunea pe care a acumulat-o în călătoriile sale și vorbește despre modul în care poți analiza toate elementele și evenimentele de care ai parte în viața ta, făcând din acestea instrumente care să te ajute să te dezvolți. El scrie: „Dacă ești tulburat de circumstanțe exterioare, nu ele te deranjează de fapt, ci percepția ta asupra lor; așadar, stă în puterea ta să schimbi această percepție oricând îți dorești”. Așadar, în momentul în care simți că aluneci pe panta deprimării, ia în calcul acest lucru: pesimistul din tine îți șoptește la ureche mesaje toxice: „N-are nici un sens. Ar trebui să renunț. Nu pot face față acestui lucru. E prea mult, sunt copleșit. N-o să ies niciodată la liman. Sunt singur. Mă simt lipsit de speranță. Nu știu ce să fac cu viața mea. Nu cred că mai pot trăi așa nici măcar o singură zi etc, etc”. Reia controlul asupra acelei voci și alege mesajele și gândurile care te pot face să ai încredere în tine, îți dau forță să continui, te hrănesc cu emoții pozitive, te : calități precum curajul, încrederea de sine, umorul, generozitatea, compasiunea, amabilitatea, umilința, recunoștința și iubirea – și, așa cum Marcus Aurelius ne spune „Orice vine de la Dumnezeu și, indiferent de situație, voi privi totul amintindu-mi că un lucru nu poate să-mi facă vreun rău decât dacă îl las eu să o facă”. Așa că dă un sens evenimentelor de care ai parte și găsește-le un scop; astfel îți va fi mai ușor să le depășești. 

Dacă însă te judeci în permanență, pui presiune pe tine să te simți altfel, dacă vrei să te împotrivești curentului… nu vei reuși decât să te afunzi și mai tare în depresie și să te simți ca o victimă. Cred că cei care vor rezista și vor trece cu bine peste această criză a spiritului uman sunt, cu siguranță, oamenii care nu se vor simți victime ale circumstanțelor actuale, cei care vor găsi o oportunitate unică să folosească totul, de la propria condiție la emoții, ca un combustibil pentru a-și alimenta acțiunile, cei care nu vor face compromisuri și nici nu vor da înapoi, cei care vor fi ușori și flexibili ca o pană în vânt, dar puternici și ancorați în realitate ca cel mai puternic munte. 

Un alt element important care va contribui la această stare de spirit și care ne va ajuta să câștigăm bătălia va fi momentul în care ne vom îngădui să ne deschidem inimile, să fim buni, să fim calzi și blânzi, să iertăm și să iubim. Dacă facem asta zi după zi, vom vedea că inima ne va fi mai ușoară și mai deschisă și că viața va fi mult mai plăcută chiar în mijlocul unei crize. Nu lăsa pe nimeni să-ți fure zâmbetul, bunătatea și sclipirea din priviri: acestea vor fi armele tale împotriva greutăților, judecăților, nedreptăților, descurajării și disperării care se pot strecura rapid în viața ta și pot pune stăpânire pe ea. Nu lăsa să se întâmple asta! Nu lăsa întunericul să învingă. Depășește momentele grele cu puterea care stă ascunsă în tine și ai încredere că nu ești singur, ci alături de tine va fi mereu forța puternică a spiritului care dă viață tuturor lucrurilor. 

Citește și:

Cum să-ți asculți și să porți un dialog permanent cu toate părțile tale

Ce face ca o viață să fie împlinită?

Author(s)

  • Agapi Stassinopoulos

    scriitoare, speaker motivațional, facilitator Thrive Global

    Agapi Stassinopoulos este autor de succes și un speaker ce inspiră oamenii din întreaga lume. În penultima sa carte, Unbinding the Heart: A Dose of Greek Wisdom, Generosity, and Unconditional Love vorbește despre înțelepciunea acumulată în urma aventurilor și a experiențelor din viața sa. Iar în cel mai recent volum, Wake Up to the Joy of You: 52 Meditations and Practices for a Calmer, Happier Life își invită cititorii într-o călătorie și îi provoacă să renunțe la ceea ce nu funcționează, construindu-și, în schimb, viețile la care au visat dintotdeauna. Agapi a studiat la Londra, la Royal Academy of Dramatic Art și apoi a obținut diploma de Master în Psihologie la Universitatea Santa Monica. În trecut, a scris cărți despre Arhetipurile grecești, Cum iubesc Zeii și Zeițele și Conversații cu zeițele, care au devenit documentare de largă circulație. În prezent, ține workshop-uri pentru Thrive Global, companie fondată de către sora sa, Arianna Huffington, cu misiunea declarată de a ne ajuta să ne schimbăm modul de a lucra și de a trăi. Agapi a susținut și a organizat sesiuni de meditație pentru multe organizații și companii, printre care și ABC Carpet&Home, Women's Health Magazine, Museum of Modern Art, IBM Watson, SAP, Pandora Radio, CVS Corporate, Weight Watchers, PepsiCo, Google, Nike, Starbucks, Fortune Health Conference, The Heart Association și multe altele. Își împarte timpul între New York și Los Angeles, dar este născută și a crescut în Atena, Grecia.