În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce este phubbing-ul.
– Care e legătura dintre timpul petrecut pe telefon și excluderea socială.


Poate că nu ți-e familiar termenul de phubbing (de la „phone” și „snubbing” – ignorarea interlocutorului, în timp ce-ți butonezi telefonul, n.tr.), dar trebuie să recunoaștem că toți o facem. Practic, atunci când ignori persoana de lângă tine în favoarea telefonului înseamnă că te faci vinovat de phubbing– de pildă, când răspunzi la un mesaj sau dai scroll pe rețelele de socializare în timpul unei cine cu prietenii. Acum, studii noi aduc dovezi în plus cum că phubbing-ul nu e doar nepoliticos, ci poate avea și efecte negative asupra oamenilor cu care interacționezi.

Un nou studiu, publicat de cercetătorii de la Școala de Business Hankamer a Universității Baylor, sugerează că victimele phubbing-ului au tânjit după atenție și s-au simțit izolate social, ceea ce, într-un final, le-a făcut să petreacă la rândul lor mai mult timp pe rețelele de socializare. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul Asociației pentru Cercetarea Consumatorului și se bazează pe date colectate de la peste 330 de participanți.

Plecând de la o ipoteză prezentată de profesorul Mark Leary de la Wake Forest, cercetătorii în domeniul marketingului dr. Meredith David și dr. James A. Roberts sugerează că phubbing-ul îi face pe oameni să se simtă nesiguri din punct de vedere social și că, în loc să încerce să interacționeze cu alte persoane în viața reală, aceștia se retrag pe rețelele de socializare pentru a se simți conectați.

„Când o persoană se confruntă cu phubbing-ului, aceasta se simte exclusă social, ceea ce determină o nevoie sporită de atenție. În loc să apeleze la interacțiunile umane pentru a se simți incluși, participanții din cadrul studiului s-au retras pe rețelele de socializare ca să-și recapete senzația de apartenență”, a afirmat David în comunicatul de presă care a prezentat rezultatele studiului. 

Această nouă concluzie întărește dovezile care arată că phubbing-ul e un obicei dăunător. Un studiu anterior constatase că șefii care-și supun angajații la phubbing le diminuează încrederea în sine, afectându-le negativ performanța profesională. Chiar anul trecut, David și Roberts înșiși au descoperit că phubbing-ul are un impact negativ asupra nivelului de satisfacție în relații și implicit asupra nivelului de satisfacție de viață.

Cei mai mulți dintre noi se fac vinovați de ignorarea celor de lângă noi în prezența telefonului, măcar din când în când. Dar chiar și un mic efort de a-ți lăsa telefonul deoparte când ești cu alții îți permite să fii mai prezent pentru cei care se află chiar în fața ta și, după cum ne demonstrează știința, poate avea un impact uriaș asupra relațiilor noastre.

Citește și:

3 pași esențiali pentru a evita capcana competiției pe social media

3 motive să iei o pauză de la social media

Author(s)

  • Jason M. Kingdon

    fondator și CEO Boldfish, LLC

    Jason a fondat BOLDFISH. Înainte de a pune bazele propriei companii era Vice Președinte la o firmă din Beijing. Jason a absolvit la Universitatea din Columbia.