SELF-IMPROVEMENT//

Cum îți afectează dependența de telefon relația cu prietenii

Studiile arată că efectele negative ale dependenței de telefon sunt mai serioase decât ai putea să-ți imaginezi.


În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce este phubbing-ul.
– Care e legătura dintre timpul petrecut pe telefon și excluderea socială.


Poate că nu ți-e familiar termenul de phubbing (de la „phone” și „snubbing” – ignorarea interlocutorului, în timp ce-ți butonezi telefonul, n.tr.), dar trebuie să recunoaștem că toți o facem. Practic, atunci când ignori persoana de lângă tine în favoarea telefonului înseamnă că te faci vinovat de phubbing– de pildă, când răspunzi la un mesaj sau dai scroll pe rețelele de socializare în timpul unei cine cu prietenii. Acum, studii noi aduc dovezi în plus cum că phubbing-ul nu e doar nepoliticos, ci poate avea și efecte negative asupra oamenilor cu care interacționezi.

Un nou studiu, publicat de cercetătorii de la Școala de Business Hankamer a Universității Baylor, sugerează că victimele phubbing-ului au tânjit după atenție și s-au simțit izolate social, ceea ce, într-un final, le-a făcut să petreacă la rândul lor mai mult timp pe rețelele de socializare. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul Asociației pentru Cercetarea Consumatorului și se bazează pe date colectate de la peste 330 de participanți.

Plecând de la o ipoteză prezentată de profesorul Mark Leary de la Wake Forest, cercetătorii în domeniul marketingului dr. Meredith David și dr. James A. Roberts sugerează că phubbing-ul îi face pe oameni să se simtă nesiguri din punct de vedere social și că, în loc să încerce să interacționeze cu alte persoane în viața reală, aceștia se retrag pe rețelele de socializare pentru a se simți conectați.

„Când o persoană se confruntă cu phubbing-ului, aceasta se simte exclusă social, ceea ce determină o nevoie sporită de atenție. În loc să apeleze la interacțiunile umane pentru a se simți incluși, participanții din cadrul studiului s-au retras pe rețelele de socializare ca să-și recapete senzația de apartenență”, a afirmat David în comunicatul de presă care a prezentat rezultatele studiului. 

Această nouă concluzie întărește dovezile care arată că phubbing-ul e un obicei dăunător. Un studiu anterior constatase că șefii care-și supun angajații la phubbing le diminuează încrederea în sine, afectându-le negativ performanța profesională. Chiar anul trecut, David și Roberts înșiși au descoperit că phubbing-ul are un impact negativ asupra nivelului de satisfacție în relații și implicit asupra nivelului de satisfacție de viață.

Cei mai mulți dintre noi se fac vinovați de ignorarea celor de lângă noi în prezența telefonului, măcar din când în când. Dar chiar și un mic efort de a-ți lăsa telefonul deoparte când ești cu alții îți permite să fii mai prezent pentru cei care se află chiar în fața ta și, după cum ne demonstrează știința, poate avea un impact uriaș asupra relațiilor noastre.

Citește și:

3 pași esențiali pentru a evita capcana competiției pe social media

3 motive să iei o pauză de la social media

S-ar putea să-ți placă și…

WELLBEING//

11 lucruri pentru care NU trebuie să-ți mai ceri scuze

EFICIENȚĂ//

5 temeri de înfruntat când devii freelancer

SELF-IMPROVEMENT//

Cum să deții controlul ca părinte, fără să controlezi

Thrive Global
Curajul este ca un mușchi. Și știu din proprie experiență că pe măsură ce îl exersezi devine din ce în ce mai ușor să nu te lași copleșit de temeri.

- Arianna Huffington

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență plăcută. Pentru a continua navigarea pe site trebuie să fii de acord cu uzul lor. Mai multe informații despre modul în care folosim cookie-uri poți afla citind politica noastră de confidențialitate.