În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important ca extrovertiții să se uite și în interior.
– De ce pesimiștii au nevoie de o rutină zilnică.


Dacă am fi încercat să facem un exercițiu de imaginație în luna ianuarie, despre cum va arăta acest an, nu cred că ar fi putut cineva să anticipeze ceea ce se întâmplă acum. Probabil nu ne-am fi gândit că vom ajunge vreodată să fim izolați social, să nu mai putem ieși cu prietenii sau cu familia la restaurant sau la teatru, să nu mai putem pleca nicăieri fără o declarație pe proprie răspundere. 

Trăim vremuri excepționale și fiecare s-a adaptat așa cum a putut în acest context. Există totuși persoane care s-au adaptat foarte bine, care văd și beneficii în această situație și care și-au păstrat echilibrul. Aceste persoane au trecut rapid prin etapele schimbării (negare, furie, negociere, deprimare) și au ajuns în faza de acceptare, construindu-și o rutină nouă și eficientă. Dar există și persoane care au rămas blocate într-una din etapele schimbării, fără a ajunge la partea de acceptare. Acest lucru este firesc, pentru că suntem diferiți și fiecare are propriile lui mecanisme de coping și de adaptare. În plus, sunt anumite trăsături de personalitate și temperament care afectează procesul de adaptare.

Vom trece în revistă câteva tipologii de persoane pentru care poate această perioadă de izolare socială fi mai dificilă. Dacă ai oameni dragi în această situație, vei descoperi și moduri în care îi poți sprijini.

1. Persoana extrovertită

Își ia energia din interacțiuni sociale, fiind înconjurată deseori de mulți oameni. 

Dacă ai un astfel de prieten, e important să menții interacțiunea cu el cât mai aproape de nivelul anterior izolării. O “întâlnire” folosindu-vă de tehnologie, chiar dacă nu este același lucru cu una față în față, contează foarte mult. Deseori, persoanele extrovertite sunt foarte active și implicate în multe activități, concentrându-se pe lumea exterioară, așa că ar fi util și să-l întrebi cum se simte, care sunt emoțiile prezente zi de zi, pentru a-l încuraja să se uite mai mult în interior. 

2. Persoana cu o nevoie mare de planificare și control

Pentru ea poate fi mai greu să se adapteze noii realități, pentru că toate planurile i-au fost practic date peste cap și acest lucru declanșează frustrare, chiar deprimare sau panică. Cum o poți ajuta? În primul rând, poți normaliza situația, spunându-i că e firesc să simtă frustrare și că toată lumea a trecut prin această stare. Nu este singură în această poveste, iar ceea ce poate să facă este să se concentreze pe ce poate influența, adică rutina proprie și atitudinea față de ce se întâmplă.

3. Persoana mereu puternică, care ajută și protejează pe toată lumea

O astfel de persoană te va asculta întotdeauna, te va încuraja să vorbești despre tine și va încerca să te ajute oricum poate. Va fi mereu disponibilă. Ea vorbește puțin despre sine, despre emoțiile și nevoile ei. E plăcut să fii ascultat și validat mereu, dar recomandarea ar fi să ieși din această dinamică, să ai grijă să existe o reciprocitate în relație, să povestești despre tine, dar s-o încurajezi să facă și ea același lucru, s-o întrebi ce i s-a mai întâmplat, cum se simte, de ce are nevoie.

4. Persoana cu anxietate crescută

Persoanele care, de obicei, se îngrijorează, își fac scenarii negative, au probleme cu stresul, sunt predispuse în această perioadă să-și accentueze stările, ajungând până la atacuri de panică. Le poți ajuta spunându-le că ești alături de ele, că și tu ai momente când simți anxietate, dar e important cât de mult timp stai în această stare, pentru că stresul afectează sistemul imunitar. Le poți sfătui să evite cât mai mult să se uite la știri, să-și găsească activități relaxante, care să le facă plăcere, să facă exerciții de respirație, care calmează corpul agitat, să se concentreze pe prezent, pe fiecare zi, în loc să facă scenarii legate de viitor. Dacă anxietatea le afectează grav viața de zi cu zi, le poți recomanda să vorbească cu un terapeut, e important să nu se adâncească în această stare.

5. Persoana pesimistă/negativă

Este acea persoană care de obicei vede partea goală a paharului, se concentrează pe pericole și piedici. În contextul actual, este foarte afectat de tot ce a pierdut din stilul de viață anterior, fiindu-i dificil să accepte noul context. Poate rămâne blocat în furie sau în deprimare, gândindu-se mereu la toate lucrurile pe care nu le mai poate face din cauza pandemiei. Îl poți ajuta spunându-i că-l înțelegi, apoi ducând discuția într-o zonă mai rațională, provocându-l să găsească soluții, activități pe care le poate adapta. Este important să-și construiască o rutină nouă și să iasă din starea de lipsă de energie și de chef. Îi poți propune o activitate pe care s-o faceți împreună.

Este normal să ne dorim să-i ajutăm pe cei dragi, dar nu uitați să respectați ritmul fiecăruia, să arătați compasiune și să nu puneți o presiune suplimentară. Uneori e suficient să fim pur și simplu acolo, disponibili, fără a face ceva concret.

Citește și:

Psihologul ne învață cum să trecem cu bine de perioada de izolare

Cum ne-a schimbat izolarea?

Author(s)

  • Laura Dima

    psihoterapeut

    Laura Dima este psihoterapeut cu formare în Terapia Cognitiv-Comportamentală și Hipnoză. Fascinată de mintea umană și de modul în care ea ne poate fi aliat sau sabotor, Laura îmbină în practica ei psihologia și neuroștiințele, pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască mai conștient și să facă schimbările dorite în viața lor. Mai multe detalii despre activitatea ei găsiți pe site-ul ei https://www.lauradima.ro și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/LauraDimaPsihoterapeut/