În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce cuvânt e menționat în Biblie de peste 80 de ori.
– Care este antidotul ce vindecă prejudecățile.


În ultima vreme, într-un fel sau altul, compasiunea a fost un subiect care mi-a tot dat târcoale.

Cât eram în concediu în Aruba, am ascultat prima și a doua parte a conversației dintre Karen Armstrong și Oprah din cadrul podcast-ului Super Soul Sunday, în care s-a analizat în cele mai mici detalii noțiunea de „compasiune”. În cadrul acestui episod, Karen Armstrong afirmă:

„Ești cea mai bună versiune a ta când te dăruiești altora… dacă faci asta, dacă în fiecare zi privești în sufletul tău, descoperi ce te face să suferi și apoi refuzi, în orice condiții, să pricinuiești acea suferință altcuiva, reușești să atingi noi valențe intelectuale și spirituale. Ca pentru un dansator care exersează ani la rând, totul începe să se așeze odată cu rezultatele.”

Acel episod m-a impresionat într-atât încât am hotărât să transform compasiunea într-una dintre principalele mele preocupări. „Recurge la compasiune atunci când ești supărat, frustrat sau iritat”, am scris.

M-am gândit că nu-mi iese deloc la nici două săptămâni de la această hotărâre. Weekend-ul trecut, mi-am ascultat ego-ul și m-am dezlănțuit asupra cuiva la care țin enorm. Aproape imediat, mi-am dat seama de răul făcut și mi-am cerut scuze sincere. Știu că vindecarea se regăsește în situațiile în care ambele părți implicate sunt dispuse să recurgă la compasiune. Iar situația aceea nu a fost o excepție.

Apoi mi-am dat seama că, de fapt, nu-mi trădasem intențiile. Revenisem doar la adevărata mea natură, în timp record. Acesta este progresul pe care îl urmăresc. Nu voi reuși mereu să manifest compasiune, dar pot alege oricând să încerc iar când nu-mi iese.

Adevărul este că suntem oameni. Cu toții facem greșeli. Încercăm să ne descurcăm cât mai bine cu ce ni s-a dat. Compasiunea pentru noi și pentru ceilalți este una dintre cele mai eficiente și mai directe căi prin care abandonăm calea fricii și ne concentrăm asupra căii iubirii – mai ales atunci când alegem drumul greșit, așa cum mi s-a întâmplat mie.

Compasiunea este leacul când izbucnește furia.

Compasiunea este leacul când avem prejudecăți.

Compasiunea este leacul când umanitatea cuiva se clatină.

Compasiunea este leacul când începem să ridicăm ziduri și să abandonăm oamenii în afara lor.

Pentru toate lucrurile determinate de teamă, de suferință, de ego sau de negativism, compasiunea este răspunsul – întotdeauna.

Dar ce este compasiunea? De ce este importantă? Cum putem beneficia de pe urma ei? Cum o menținem? Citiți mai departe pentru a află răspunsurile. Compasiunea poate vindeca. Compasiunea poate ajuta dragostea să înflorească. Compasiunea este leacul.

Ce este compasiunea?

Potrivit Wikipedia, compasiunea „motivează oamenii să depună eforturi pentru a ușura suferințele fizice, mintale sau emoționale ale altora și ale lor înșiși”. Definiția continuă: „Substantivul compasiune, care etimologic înseamnă să iubești împreună, provine din latină.”

Iată cum văd eu compasiunea: să privești părțile triste ale unei comedii romantice și să simți empatie față de problemele cu care se confruntă cuplul respectiv. Compasiunea înseamnă să știi când ai nevoie de o zi de răsfăț la tine acasă. Compasiunea înseamnă să oferi mâncare unei persoane fără adăpost. Compasiunea identifică defectele altora și le iartă greșelile. Compasiunea reprezintă o punte emoțională între doi oameni care recunosc fiecare în celălalt tandrețea.

Compasiunea este empatie în acțiune.

De ce este importantă compasiunea?

Așa cum precizează Karen Armstrong în podcastul cu Oprah, compasiunea stă la baza tuturor religiilor lumii. (Știați că acest cuvânt este pomenit în Biblie de peste 80 de ori?!) Regula de aur apare iar și iar, de-a lungul timpului, trecând de limite culturale și teritoriale. Iar apogeul Regulii de aur (iubește-ți aproapele ca pe tine însuți) este compasiunea.

Adevărul este că te ajută să înțelegi dificultățile prin care trece altcineva. Pentru că toți greșim și toți trecem prin momente grele, compasiunea ne întărește conexiunea cu noi înșine și cu unicitatea tuturor lucrurilor. Toate idealurile mărețe ale spiritului omenesc – iertarea, acceptarea, încrederea și speranța – se bazează pe compasiune.

Viața poate fi o luptă. Compasiunea o face mai ușoară, pentru că ne arată că nu trebuie să suferim singuri, iar acesta este un adevăr reconfortant.

Cum îți poate îmbunătăți compasiunea viața?

Cercetările au demonstrat, în repetate rânduri, că aceasta este cheia către o viață mai fericită și mai sănătoasă. S-a demonstrat chiar că întărește sistemul imunitar.  

La un nivel mai profund, compasiunea poate ajuta la transformarea lumii într-un loc mai iubitor și mai tolerant. Bonus: compasiunea ne-ar putea ajuta chiar și să trăim mai mult.

S-a dovedit că un strop de bunătate face minuni, îmbunătățindu-ne starea de spirit,  atât a noastră, cât și a celorlalți. Ah, puterea iubirii!

Opt dintre citatele mele favorite despre compasiune:

  1. „Compasiunea este nobilă, empatia este frumoasă, iar iertarea aduce mulțumire”, John Connolly.
  2. „Compasiunea înseamnă să dăruiești toată iubirea de care dispui”, Cheryl Strayed.
  3. „Caută o cale să ajuți pe cineva. Și dacă asta e tot ce faci, e suficient”, Elizabeth Lesser.
  4. „Să ne lăsăm inimile să se apropie, cu compasiune, de ceilalți, pentru că toți străbatem un drum dificil”, Dieter F. Uchtdorf.
  5. „Suferințele și rănile noastră se vindecă numai când le atingem cu compasiune”, Jack Kornfield.
  6. „Unul dintre secretele liniștii interioare este compasiunea”, Dalai Lama
  7. „Sarcina noastră trebuie să fie să ne eliberăm… lărgindu-ne cercul compasiunii, pentru a îmbrățișa toate creaturile vii și întreaga natură, precum și frumusețea ei”, Albert Einstein
  8. „Compasiunea nu este o virtute, este un angajament. Nu este ceva ce avem sau nu avem, ci o atitudine pe care o alegem”, Brené Brown

Cinci moduri prin care să aduci mai multă compasiune în viața ta:

  1. Renunță la prejudecăți. În loc să tragi concluzii pripite despre situația cu care se confruntă altcineva, încearcă să-l privești cu compasiune. Imaginează-ți cum ar fi să treci printr-o fracțiune din experiența lor. Imaginează-ți că te confrunți cu problemele lui și s-ar putea să-ți fie mai ușor să-l privești cu bunătate și nu cu dispreț.
  2. Oferă-ți bunătate. Ești cel mai aspru critic al tău. Când faci o greșeală, este ușor să pui sare pe rană și să înrăutățești situația, gândind critic. Dar compasiunea te poate ajuta să te eliberezi de toată energia negativă pe care o reorientezi către interior. Încearcă această tehnică de vizualizare: Șezând cu mâinile pe genunchi și cu tălpile lipite de podea, închide ochii și imaginează-ți că ești într-o cameră de un alb strălucitor, cu doar două scaune, puse unul în fața celuilalt. Când te-ai concentrat suficient și ai acest decor bine conturat în minte, gândește-te la două persoane – tu și un prieten apropiat. Este ideal ca a doua persoană să fie o prezență care te susține și se poartă frumos cu tine. Imaginează-ți că stă vizavi de tine. Privește-l în ochi. Apoi, imaginează-ți că stai exact acolo unde stă ea și că te privești prin ochii ei. Fă tot ce-ți stă în puteri ca să te privești cu bunătatea unei persoane obiective.
  3. Identifică sursa problemei. Dacă ești ca mine, te străduiești să te porți cu compasiune în viața de zi cu zi. Adesea nu reușești pentru că porți cu tine energia negativă a unei alte situații, și îi permiți să-ți închidă inima și să-ți blocheze sinele empatic. Este perfect normal. Dar în loc să permiți energiei negative să te acapareze, încearcă să identifici sursa a ceea ce te deranjează. Gândește-te intens, până când simți iar acele emoții. Apoi, permite-le să curgă prin trupul vostru, până când trec. Trăiește-le intens și lăsă-le să treacă. Doar atunci vei înceta să mai proiectezi o situație anterioară spre altcineva sau spre altceva. Alege compasiunea.
  4. Ascultă cu adevărat. Unul dintre cele mai pline de compasiune lucruri pe care le poți face pentru cineva este să-i oferi timp și atenție nedisimulată. Asta înseamnă să-ți permiți să fii prezent și să asculți nu doar până când îți vine din nou rândul să vorbești ci să înțelegi într-adevăr ce spune interlocutorul tău. Când asculți activ, creezi spațiu empatic pentru un dialog autentic. Când asculți cu atenție, faci loc pentru vulnerabilitate și conexiune. Când onorezi pe cineva cu prezența, astfel, vă ridicați amândurora moralul.
  5. Educați-vă. Crezi sau nu, studiile demonstrează că și compasiunea este un mușchi, care poate fi întărit prin exercițiu și atenție, în timp. Există chiar și un training de cultivare a compasiunii oferit de Universitatea Stanford, care te poate ajuta să devii mai bun în cadrul unui program de opt săptămâni. Așadar, dacă îți dorești, te poți pregăti să acționezi cu mai multă compasiune. Alegerea îți aparține.

Citește și:

Voluntariatul te poate ajuta să trăiești mai mult

Știința confirmă: Iubirea stimulează creierul

Author(s)

  • Chris Rackliffe

    autor și storyteller

    Chris Rackliffe, sau @crackliffe, așa cum este cunoscut de către prieteni și colegi, este un povestitor premiat, speaker motivațional și om de marketing, care a avut peste șase milliarde de interacțiuni în calitate de șef al Departamentului de Social Media pentru unele dintre cele mai mari reviste din lume, printre care Entertainment Weekly, Men’s Health, PEOPLE și altele. Având o diplomă de licență în Publicitate și Psihologie, obținută la Universitatea din Miami, cât și un doctorat în the School of Life – Chris spune povești la persoana întâi care ajung drept la inimă. Scopul unic pe care și l-a propus este să le dea putere celorlalți, să-i ridice la greu și să-i ajute să-și găsească pacea, perspectiva și puterea, dincolo de ceea ce au îndurat. Îi puteți citi articolele în BuzzFeed, The Huffington Post, TIME, Women’s Health și multe altele.