În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce trebuie să ai la tine atunci când mergi prima dată la un studio de yoga.
– De ce flexibilitatea nu este deloc o condiție obligatorie ca să te apuci de yoga.


Adevărul este că prima ta clasă de yoga poate fi intimidantă. Yoga este o practică și nu există altă modalitate de a experimenta yoga decât prin a practica. În fiecare clasă înveți ceva nou, care devine parte a practicii tale, iar apoi, cu următoarea clasă, mergi mai departe și înveți puțin mai mult.

De cele mai multe ori, începutul va fi greu. Mintea este programată să privească în jur și te va împinge să te compari cu toată lumea. Vei vedea practicanți cu experiență și ți se va părea că toată lumea, în afară de tine, știe ce face.

Ține cont de acest lucru la prima ta clasă de yoga: toată lumea lucrează la ceva, nimeni nu este perfect. Dacă mergi la prima ta clasă cu mintea deschisă și-ți vei da voie să descoperi ce este yoga și cum să practici, lucrurile vor evolua ușor.

Yoga este pentru toată lumea

Dacă ai cumva îndoieli, permite-mi să-ți spun că yoga este pentru tine. Nu trebuie să locuiești în India sau să deții cea mai scumpă saltea de yoga pentru a putea practica. Nu trebuie să poți sta în mâini ca să te bucuri de beneficiile practicii. Yoga este despre a conecta respirația cu mișcarea și despre a fi prezent.

Există mai multe stiluri de yoga

Există multe stiluri de yoga, de la clase de stil vinyasa, care sunt mai active, până la clase de tip yin, care sunt mai pasive. Clasele de vinyasa yoga te vor provoca din punct de vedere fizic și pun accent pe coordonarea dintre mișcare și respirație. Clasele de yin yoga sunt meditative și implică, în general, să stai mai multe respirații în fiecare poziție. Aici provocarea este mai puțin legată de mișcarea fizică și mai mult despre modul în care reacționezi când te afli într-o postura inconfortabilă.

Ca regulă de bază: practică ce poți și bucură-te de călătorie.

Flexibilitatea se construiește prin practică

Aud din ce în ce mai des persoane care îmi spun că nu se simt suficient de flexibile ca să încerce yoga. Ca orice altceva în viață, flexibilitatea se construiește prin practică. Trebuie să știi că yoga îți dă întâlnire exact acolo unde te afli. Totul pleacă de la a fi deschis și a-ți permite să fii exact acolo unde te afli în practica de yoga. Restul va veni de la sine, în timp și prin practică.

Nu te compara cu ceilalți

Yoga este o călătorie. Este despre detașare. Observă când începi să te compari cu persoanele care practică lângă tine. Comparația este inevitabilă, dar nu o lasă să-ți guverneze practica.

Practică răbdarea

Continuă să practici, mai ales în zilele în care ai febră musculară sau ceva în viața ta nu merge așa cum ți-ai dori. Răbdarea este o formă de compasiune. Cu cât practici mai mult, cu atât înveți să-ți asculți corpul și să fii mai amabil cu tine însuți, cu atât vei începe să observi numeroasele beneficii ale practicii.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Nu mânca înainte de practică

Încearcă să eviți mâncarea cu cel puțin două ore înainte de practică. Dacă vei avea burta plină, îți va fi greu să te miști și te vei simți obosit.

În timpul clasei, optează pentru haine confortabile

Ținuta de yoga trebuie să fie, în primul rând, confortabilă. De asemenea, ar trebui să absoarbă transpirația și să-ți permită să te miști și să respiri cu ușurință. Nu ai nevoie de încălțăminte specială, deoarece vei practica desculț.

Ia cu tine o sticlă de apă, prosop și saltea

O sticlă de apă (pentru hidratare), un prosop mic (pentru transpirație) și o saltea de yoga sunt cele trei instrumente esențiale de care ai nevoie în timpul clasei. Îți poți aduce propria saltea, deși majoritatea studiourilor îți vor furniza una, fie o poți închiria sau va fi inclusă gratuit în abonament. Merită să suni în prealabil pentru a verifica acest lucru.

Yoga este o oportunitate incredibilă de a te cunoaște. Lasă deoparte orice prejudecată ai avea legată de acesta practică și permite-ți să înveți din tot ceea ce yoga are să ofere.

Citește și:

De la victimă a depresiei la profesor de yoga

Delia Robescu, jurnalist și instructor de yoga: ”Bunătatea mi se pare cea mai de preț calitate umană”

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.