În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum să faci față conversațiilor de complezență.
– Cum să spargi gheața într-un eveniment de networking.


Conversațiile de complezență sunt percepute drept o formalitate inevitabilă, o interacțiune superficială, iar majoritatea oamenilor încearcă să le pună punct cât mai repede cu putință. Adesea, cea mai enervantă parte a acestor discuții e întrebarea atât de folosită, dar totuși detestată: „Ce mai faci?”

În teorie, e politicos să pui această întrebare – îi arăți unei persoane că îți pasă de ce se întâmplă în viața ei. Numai că, de obicei chiar nu-ți pasă. Din fericire, chiar există modalități de a-ți îmbunătăți conversațiile de complezență, așa numitul small talk, și de a folosi astfel de discuții pentru a comunica mai firesc și interesant, iar aceste tehnici sunt demonstrate științific.

Conform cercetătorilor de la Universitatea Harvard, cheia pentru a face dintr-o conversație un succes e să revii cu întrebări atent gândite. (Cu alte cuvinte, să nu întrebi doar „ce mai faci?” sau „cu ce te ocupi?”). După ce au analizat mai bine de 300 de conversații, au constatat că oamenii care au pus unele întrebări cheie au fost percepuți ca fiind mai plăcuți decât cei care și-au petrecut cea mare parte a timpului exprimându-și părerile și autopromovându-se. 

Deci, în loc să te sprijini în cârja conversațională a lui „ce mai faci?”, încearcă aceste sugestii alternative.

Începe cu o afirmație

Pentru mulți, întrebarea „ce mai faci?” a devenit o banalitate golită de sens, remarcă Kira Nurieli, specialist în psihologia organizațională. În schimb, încearcă o afirmație.

E la fel de indicat să spui „Bună, mă bucur să te revăd!” sau „Salut, bună dimineața!”, iar replicile astea reflectă și sensul lor implicit și mai mult entuziasm decât să întrebi pe cineva ce mai face, a declarat aceasta pentru Thrive Global. Constituie o introducere mult mai optimistă spre o conversație plăcută.

Personalizează conversația

După cum remarcă oamenii de știință de la Harvard, nu-i nimic greșit în a pune întrebări în timpul conversațiilor de complezență – doar că trebuie să te asiguri că sunt personalizate. De exemplu, d-rul Scott Hoye, psiholog clinician licențiat din Chicago, sugerează să începi o conversația întrebând persoana ce o aduce la eveniment, în situația sau locul respectiv sau cerându-i sfaturi despre un subiect care îi place și la care se pricepe, cum ar fi hobby-urile sau pasiunile sale. De asemenea, dacă vă cunoașteți deja, poți să întrebi despre familie.

Alege întrebări interesante

Toți avem nenumărate experiențe de-a lungul zilei, dar majoritatea sunt destul de plictisitoare. Așa că, atunci când începi o conversație, de ce nu ai sări peste întrebările de rutină direct la partea spumoasă a discuției și să rogi persoana să-ți împărtășească cea mai interesantă experiență pe care a avut-o în acea zi sau ce o entuziasmează în acel moment sau la acel eveniment.

„Îmi place enorm întrebarea asta, pentru că evocă emoție și așa chiar afli mai multe despre interlocutorul tău. Adâncește conexiunea dintre noi, pe măsură ce împărtășim momente interesante care s-au întâmplat în ziua aia”, a spus Alisha Griffith, autoare și coach pentru Thrive Global.

Ascultă cu atenție

În loc să începi cu o întrebare generică, d-rul Michael Pirson, psiholog și expert în management HR de la Școala de afaceri Gabelli a Universității Fordham sugerează să menționezi ceva ce ai observat despre sau la persoana respectivă.

Acesta a declarat pentru Thrive Global că ar trebui să regândim modul în care privim conversațiile de complezență și, în schimb, să le tratăm drept ocazii de a crea relații autentice și conexiuni memorabile. O astfel de discuție ar putea să includă observații despre pantofii pe care-i poartă interlocutorul în ziua respectivă sau cărțile pe care le are la el. Ori, pur și simplu, dacă au o zi bună.

Conversațiile de complezență vor avea loc, indiferent dacă ne place sau nu – dar când sunt pline de sens, pot duce la o experiență de networking mai valoroasă și pot deveni o experiență cu adevărat plăcută.

Citește și:

Ce-a fost mai bun în 2019 și ce așteptăm de la 2020

7 lecții de viață pe care le putem învăța de la Malala Yousafzai

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    doctor în știință, bioeticiană și scriitoare

    Dr. Elizabeth Yuko este bioeticiană și scriitoare, fiind specializată în sănătate și în intersecția bioeticii cu cultura pop. Anterior, a ocupat postul de editor de sănătate și sex la SheKnows. Este profesor adjunct de etică la Fordham University și a scris pentru publicații online și print precum The New York TimesThe Washington PostThe AtlanticRolling StoneSalon and Playboy, și a ținut un TEDX talk despre The Golden Girls și bioetică.