În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este necesar să ții un buget, în care să notezi veniturile și cheltuielile.
– Care sunt acele cheltuieli mărunte care adunate duc la sume semnificative.


Ei aveau puțini bani, puține dorințe și dacă reușeau să pună cu mare efort un bănuț deoparte era evident pentru zilele negre, de boală sau de doliu. Noi trăim alte timpuri. Educația financiară încă ne lipsește și studiile arată că ocupăm un loc codaș în lume în această privință. 

La modul teoretic știm cu toții că trebuie să ne punem bani deoparte. Totuși, 70% din oameni trăiesc în haos financiar și mai puțin de 20% au rezerve de bani. Ne dorim să punem bani deoparte nu pentru zile negre, ci pentru zile însorite, pentru obiective care să ne facă mai valoroși și mai fericiți. 

Totuși, dacă n-am bani să merg în vacanță în insule exotice, mă mulțumesc și cu o vacanță în jurul orașului. Dar dacă n-am bani când cineva din familie se îmbolnăvește, pentru că cheltuiesc totul de la o lună la alta, trebuie să lucrez la asta. Sănătatea costă! Și partea de prevenție, dar și zona de recuperare medicală. 

Să te uiți la cineva bolnav din familie și să știi că între omul drag ție și șansa de însănătoșire stă o sumă de bani și să o traduci în toate dorințele la care nu ai vrut să renunți, toate momentele în care ai acționat egoist până la ultimul ban din buzunar este crunt. Ai vrea să dai timpul înapoi și să schimbi ceva. 

Ei bine, poate că n-ai ajuns niciodată atât de aproape de o zi neagră și poți face ceva acum. Îți propun 10 măsuri de luat pentru liniștea ta financiară. Acestea te vor ajuta să treci și peste zilele dificile, dar și să te îndrepți către prosperitate: 

1. Fă diferența dintre dorințe și nevoi

Reclamele care ne trec prin fața ochilor ne conving zilnic că avem nevoie de o grămadă de lucruri, altfel nu suntem ca restul lumii, nu suntem în pas cu viața de zi cu zi, cu tot ce este modern, util, necesar. Este o mare presiune la care trebuie să reacționăm cât mai puțin emoțional și cât mai mult logic. 

Evident, cu cât ai mai mulți bani cu atât îi poți cheltui pe ce îți dorești, dar înainte trebuie să-ți pui bani deoparte pentru lucruri importante pe termen lung. Nevoile au prioritate, întotdeauna.

2. Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma 

Altă vorbă din bătrâni pe care e bine să nu o uităm. Altfel spus: să nu faci cumpărături pentru banii pe care te aștepți să-i primești în viitor. Ai bani acum? Cumpără. N-ai bani? Găsește alte produse pe care ți le permiți sau renunță.

3. Închide creditele de nevoi personale 

Aceste credite sunt scumpe. Cumperi orice lucru la preț cel puțin dublu, să nu zic triplu. Fiecare zi de credit înseamnă dobândă pe care tu o plătești către bancă. 

Învață să ai răbdare, să economisești, să prinzi ofertele speciale și să cumperi orice lucru la cel mai bun preț. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Fă din închiderea acestor credite o prioritate. Taie orice cheltuială inutilă și adună banii pentru a finaliza aceste credite. Dacă le plătești anticipat salvezi plata dobânzii pentru perioada rămasă până la scadența finală a creditului.

4. Renunță la cardurile de credit

Cardurile de credit sunt cele mai scumpe. Te ademenesc cu facilitățile pe care le oferă, dar în fapt te păcălesc cu succes. 90% dintre cei care încep să folosească un card de credit se conving că vor returna întotdeauna banii în perioada de grație, cea în care dobânda este zero. Apoi ajunge o lună să nu returneze banii ca să intre în joc. 

Banca anunță suma minimă obligatorie de plată, este mică, cine își bate capul. Și uite așa, fără să înțelegi când și cum, ajungi să folosești toată suma și să plătești dobânzi foarte foarte mari. Închide creditul în care te-ai băgat și du cardul înapoi la bancă. Cere în schimb un card de debit.

5. Ține un jurnal de cheltuieli

Buturuga mică răstoarnă carul mare. Așa e și cu cheltuielile mici, zilnice, pe care nu le observi. Sunt ca o gaură în sacul cu făină, nu curge mult, dar în timp se golește din sac. 

Zici că dintr-o cafea sau două pe zi și un ziar și un buchet de flori care dă bine pe birou și o ciocolată la casa de marcat și o sticlă de apă la prânz și un pahar de vin seara nu vei da faliment? Așa este, nu dai faliment, dar poți avea surpriza ca banii aceștia, calculați pe un an întreg, să reprezinte de fapt o sumă măricică. Sunt banii cu care poți face economii, poți pleca în vacanță, poți plăti asigurări medicale pentru cei din familie, poți investi ca să îți asiguri un venit la vârsta a treia. 

6. Ține un buget

Bugetul cuprinde intrările și ieșirile de bani. Intrările sunt veniturile tale, cu cât mai diverse cu atât mai bine. Ținta ar fi în timp să ai și surse de venit pasiv, din investiții. Din intrările de bani scazi ieșirile de bani, este un calcul simplu: venituri minus cheltuieli. Dacă nu dă un număr pozitiv înseamnă că-ți sapi o groapă a datoriilor din care îți va fi greu să ieși. 

Bugetul te ajută să îți faci calculul pe o perioadă mai lungă și să nu te ia prin surprindere evenimentele de peste an.

7. Adună un fond de urgență

Fondul de urgență sunt banii albi pentru zile dificile. Este prioritatea ta numărul unu, chiar înainte de a închide creditele. Dacă ai vreo criză și o nevoie de bani este clar că te vei adânci în și mai multe datorii. Pune bani deoparte cât să acoperi cel puțin trei luni de cheltuieli curente. 

8. Acoperă riscurile

Dacă n-ai încă un fond de urgență, gândește-te unde poți apela în caz de nevoie, asigură-te că cineva te poate ajuta cu bani de pe o zi pe alta. Fă o asigurare medicală și plătește lunar prima de asigurare. Vezi la ce alte riscuri te expui și caută soluții pe termen scurt, apoi fă strategie de a te pune la adăpost pe termen lung. 

Când riscul se manifestă va fi prea târziu și soluțiile din scurt sunt cele mai costisitoare. 

9. Fă economii

După ce ai pus bani deoparte pentru fondul de urgență, după ce ai început să închizi din creditele scumpe, pune bani deoparte. 

Planifică, fă economii pentru ce îți dorești și cumpără doar când ai banii necesari, așa vei cumpăra la cel mai bun preț și dai valoare banilor tăi. 

10. Educă-te financiar 

Fiecare are propria situație, vise și obiective personale, venituri diferite, cheltuieli diferite, relație cu banii altfel decât cei din jur. Pentru unii, banii sunt foarte importanți, pentru unii sunt doar un rău necesar de care s-ar lipsi dacă ar putea. 

Ce să faci cu banii? Cum să-i administrezi? Cum să le dai valoare mai mare? Cât să aduni și cât să folosești? Cum să stabilești priorități? Toate acestea țin de educația financiară, doar tu vei găsi cele mai bune răspunsuri pentru tine. 

Investește în educația ta financiară: îți faci un mare bine ție și celor din familia ta, pe termen lung!

Citește și:

Virusul care face ravagii în buzunarele oamenilor

5 milionari self-made îți dezvăluie cele mai neconvenționale secrete financiare

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.