În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce în industriile creative numărul mare de ore petrecut la muncă este corelat mai degrabă cu lipsa de productivitate.
– Cine beneficiază de programul de lucru flexibil, în afara părinților.


Programul de lucru flexibil pentru părinți este o directivă a Uniunii Europene, pe care părinții din România o doresc implementată cât mai repede (Termenul limită este august 2022). 

Relația părinte-copil din primii ani de viață, îndeosebi relația cu mama, pentru că în cele mai multe cazuri ea este principalul îngrijitor al copilului, își pune amprenta asupra dezvoltării lui și sănătății psihice și fizice a viitorului adult. Prin urmare, cel mai important câștig al programului de lucru flexibil pentru părinți este o calitate mai bună a relației dintre copil și părinții săi.

1. Părinții sunt mai prezenți în viața copiilor

Copiii, mai ales la vârste atât de mici, au nevoie de timp de calitate cu părinții, de îngrijire și de susținere activă în procesul lor de dezvoltare. Un program flexibil poate, pe de o parte, să crească timpul petrecut cu copilul, iar pe de altă parte să-i ajute pe părinți să fie mai prezenți pentru că, de multe ori, atunci când suntem foarte stresați sau obosiți este dificil să ne conectăm cu copilul, iar el are nevoie de prezența noastră 100% în timpul pe care îl petrecem cu el. De aceea, cred că o astfel de măsură, care are acum și susținerea din partea acestei directive, poate să contribuie la o relație mai bună părinte-copil. 

2. Se diminuează presiunea care se pune asupra mamelor

Totodată, posibilitatea unui program flexibil cred că ar fi un suport extrem de necesar atunci când vorbim de reîntoarcerea mamei în câmpul muncii, indiferent că ea alege ca aceasta să se întâmple până într-un an, la un an sau la doi ani, și de implicarea mai mare a taților în viața de familie. Istoric vorbind, în cultura noastră, îngrijirea copiilor revine în mare măsură mamei, sarcinile aferente casei tot ei, iar acest lucru combinat cu cariera se poate transforma într-o presiune extrem de mare, nu fără efect asupra copilului și a vieții de familie în general. Cred că printr-un program flexibil putem încuraja mai mult și prezența taților în viața de familie, în diferite etape, ceea ce este un beneficiu pentru copil atât din perspectivă relațională, cât și din perspectiva modelului pe care îl vede – un model mai deschis, mai colaborativ. Desigur, și tații își pot lua acum concediu de paternitate, însă acest lucru nu este încă foarte răspândit în practică, în timp ce schimbările treptate sunt, de obicei, mai durabile și mai ușor de asimilat. 

3. Se extinde perioada în care părinții sunt implicați în viața copiilor

Un alt aspect important este acela că un copil are nevoie de suportul și implicarea părinților și după ce a împlinit doi ani (când se termină concediul de îngrijire copil), coroborat cu faptul că există momente în viața de familie în care această nevoie de prezență a părinților să crească (probleme de adaptare, probleme școlare, bullying, probleme de sănătate, divorțuri sau pierderi). Această directivă vorbește despre posibilitatea de a avea program flexibil până când copilul împlinește cel puțin opt ani și extinde aceste drepturi și asupra altor tipuri de îngrijitori – bunicii, deci le permite părinților să fie mai mult lângă copil/ copiii atunci când simt că este cazul și că aceștia au nevoie de mai mult suport și ghidaj din partea lor.

În plus, există beneficii ale implementării programului de lucru flexibil și pentru companii:

1. Sunt păstrați angajații valoroși

Multe companii se confruntă cu probleme de personal, potrivirea doleanțele angajaților cu cele ale angajatorilor este din ce în ce mai greu de realizat. Cunosc multe cazuri de mame care trec la antreprenoriat după naștere, nu pentru că asta este întotdeauna ce își doresc, ci pentru că nu găsesc altă variantă de acomoda toate aceste roluri și caută un plus de flexibilitate. În acest fel, companiile pierd oameni valoroși, pe care ar putea să îi păstreze găsind soluții de a le acomoda nevoile. Pe de altă parte, o mamă se poate întoarce mai repede la muncă de doi ani dacă are posibilitatea unui program flexibil, ceea ce este din nou un avantaj pentru angajator în termeni de resurse. După ce se întoarce, ea va fi mai motivată dacă găsește un mediu în care nevoile ei de proaspăt părinte sunt luate în considerare.

2. Angajații care beneficiază de program flexibil sunt mai eficienți

Numărul mai mare de ore lucrate nu este neapărat corelat cu eficiența, dimpotrivă. Angajații pot da un randament mai bun și pot fi mai motivați dacă au parte de flexibilitate sau dacă lucrează un număr mai redus de ore pe săptămână. 

În plus, în industriile creative numărul mare de ore petrecut la muncă este corelat mai degrabă cu o reducere a creativității decât cu o sporire a ei. Așa că, pentru idei bune și out-of-the-box angajații au nevoie de mai mult timp liber. Nici nu este de mirare, căci pentru a putea să vină cu idei noi, creierul are nevoie de input de informații, iar acest lucru înseamnă lecturi, experiențe, oameni și locuri noi. 

Un alt aspect important este cel de prevenție, întrucât oferind opțiuni de program flexibil companiile pot reduce burnout-ul, depresia și anxietatea, care sunt la cote din ce în ce mai înalte, afectând productivitatea angajaților.  

3. Mai puține ore muncite sau petrecute pe drum înseamnă economii de resurse

Nu în ultimul rând, cred că este important să privim și partea de responsabilitate și dezvoltare durabilă. O companie responsabilă privește aceste investiții și pe termen lung, iar mai puține ore muncite sau petrecute pe drum înseamnă și economii de resurse (nefiind de exemplu nevoie să circulăm cu mașina în fiecare zi la serviciu înseamnă mai puțin combustibil, mai puțină poluare etc). Pe termen lung, cu toții ne dorim o societate mai incluzivă, familii și copii mai sănătoși, iar companiile au rolul lor în această ecuație, în calitate de actori sociali responsabili.

Citește și:
Cum ar trebui să reacționeze părinții la presiunea celor din jur și la sfaturile nesolicitate

Nicole Kidman: “Când vine vorba de maternitate, nu există bine sau rău, doar copii diferiți.”

Author(s)

  • Roxana Grigorean

    psiholog și psihoterapeut

    Psiholog și psihoterapeut, individual, de cuplu și familie, specializat în psihoterapie sistemică integrativă și psihotraumatologie, specialist în comunicare. După 10 ani petrecuți în mediul corporate, în care a acumulat o vastă experiență în marketing și comunicare, a pornit pe cont propriu ca psiholog și psihoterapeut. Înțelege provocările de zi cu zi cu care ne confruntăm atât în viața profesională, cât și în cea personală și susține oamenii în propriul drum de descoperire și dezvoltare personală, dar și organizațiile în procesul de creștere și adaptare. Crede că putem construi o societate și o lume mai bună, dar și organizații mai profitabile și mai adaptabile, investind în sănătatea mintală și în prevenție. Susține în mediul public programul flexibil pentru părinți și organizează workshop-uri despre empatie, stres, anxietate și burnout pentru a contribui la creșterea stării de bine în organizații. Îi puteți scrie Roxanei pe adresa [email protected] și îi găsiți articolele pe selftalks.ro.