În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce înseamnă ascultarea activă și cum te ajută să te apropii de cei din jur.
– Cine sunt cei 1.300 de oameni cu care va sta de vorbă Andra Pintican în 2020.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Andra Pintican: Dorința de a contribui la o lume mai bună pentru generațiile viitoare. Gândul că pot fi parte din soluție mă energizează foarte tare! 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

AP: Cred că prioritizarea a devenit unul din skill-urile noastre esențiale, dată fiind lumea dinamică în care trăim. Pentru mine s-a dovedit foarte util să prioritizez în ordinea urgenței și a impactului pe care lucrurile ce le am de făcut îl au asupra mea și a celor din jur.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

AP: Cred că în fiecare an descopăr câte un secret nou. Important e că sunt atât de multe lucruri care ne fac viața mai bună, trebuie doar să avem dorința de a le vedea! Anul acesta, secretul unei vieți mai bune pentru mine este iubirea aproapelui și recunoștința!

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

AP: Viața are minunatul obicei de a te mai „lua pe sus” uneori, de aceea e important pentru mine să am activități care să-mi redea echilibrul. În astfel de momente, meditez foarte mult, ma întorc la mine și-mi amintesc că eu sunt la cârmă și că, uneori, e ok să mai iei o pauză.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

AP: Scap de gânduri rele… prin gânduri bune. Dacă mă paște un gând rău, tot ce am de făcut e să-l cadrez pozitiv: ”Cum aș putea găsi o soluție pentru problema de care mi-e teamă?”, ”Ce pot eu să controlez?”. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

AP: Nu dorm bine noaptea. Și fizic încep să mă resimt. De obicei, o pauză de o zi-două face minuni. E important să ascultăm de corpul nostru.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

AP: ”Iubește-te. Ești cea mai de preț comoară a ta!”.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

AP: Sunt o persoană extrem de vorbăreață. Asta a fost o mare schimbare pentru mine… să tac! Însă ascultarea activă m-a ajutat să mă apropii și mai mult și mai autentic de cei din jur!

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

AP: Meditație, meditație și conectare cu cei din jur. Iubesc să fiu conectată cu cei din jur! Indiferent de vârstă, pasiuni, ocupație… sigur găsesc ceva în comun cu un interlocutor! Oamenii sunt fascinanți! Și când mă gândesc la cât de grozavi suntem… rămân concentrată pe dorința de a ne conecta!

TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

AP: Cea pe care o scriu, Șefi versus Lideri în România. De fapt, procesul ce duce la scrierea sa. Intervievez 1.300 de oameni despre ce-și doresc cu adevărat de la managerii lor. Și am privilegiul de a asculta povești care-mi schimbă total perspectiva asupra vieții personale și profesionale. (Mai multe despre acest proiect puteți citi aici).

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

AP: Am avut multe situații de acest gen. Uneori, am luat decizia potrivită… alteori nu! Însă cel mai important pentru mine a fost să învăț din fiecare rezultat. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

AP: Acum câteva luni. Mi-am mulțumit că am făcut tot ce mi-a stat în putință și mi-am făcut inventarul lecțiilor învățate… cu o listă destul de lungă am mers mai departe!

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara, înainte de culcare?

AP: Îi dau biberonul cu lapte celei mici. Cred că tot spațiul dintre acest gest și momentul în care adorm e umplut cu gânduri de recunoștință, în principal legate de fiicele mele și de familie, dar și pentru ziua ce a trecut. 

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

AP: Pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic!

Andra Pintican este consultant HR, trainer și coach. În peste 12 ani de experiență în varii industrii, Andra și-a confirmat că adevărata ei pasiune sunt oamenii. Indiferent de rolul din care îi servește, fie că e vorba de consultanță de business, consiliere profesională, mentorând studenți sau antrenând echipe de management, scopul ei este mereu descoperirea potențialului celor din jur. Anul 2020 îl dedică cercetării efectului negativ al practicilor toxice de management asupra angajatului,  echipelor și, nu în ultimul rând, asupra organizațiilor și societății. 

Citește și:

Stephan Pelger: ”Sunt un copil adoptat cu un destin schimbat de iubirea părinților săi”

Monica Davidescu: ”Experiența mea s-a îmbogățit cu fiecare greșeală”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!