În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este secretul Anamariei Ciuhuță pentru o viață mai bună.
– Ce a ajutat-o cel mai mult când a avut o hotărâre importantă de luat.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Anamaria Ciuhuță: Speranța că fac o lume mai bună în jurul meu, dorința de a face o diferență. Bunica mea avea o vorbă: ”Să nu faci umbră pământului degeaba!” și asta încerc să fac în fiecare zi.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

AC: Am agendă în care îmi organizez lucrurile urgente, zilnice, pe ore, apoi le notez și pe cele care suportă amânare și pe care le fac în avans în zilele în care sunt mai eficientă. Încerc așa să nu mă aglomerez pe de-o parte și să am flexibilitate în zilele în care simt că nu am energie sau că nu îmi iese nimic cum ar trebui. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

AC: Îl am scris mare la noi în sufragerie, pe un perete întreg: ”Nu aștepta momentul perfect, ia momentul și fă-l perfect!”. Caut bucurie în orice, încerc să fiu un om bun și să fac lucruri bune, atât cât pot și reușesc. Stau mult cu familia mea, nu pierd timpul cu oameni și lucruri care nu-mi aduc fericire sau care nu sunt în concordanță cu valorile mele, spun ”nu” când trebuie, fără să mă simt vinovată. Fac lucruri care dau sens vieții mele, dincolo de obligațiile zilnice.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

AC: Dorm. Am astfel de sentimente, când sunt obosită și nu mai pot găsi resurse în mine. Așa că, în loc să fac scenarii fanteziste, prefer să dorm și să rezolv apoi problemele cu o minte odihnită. În plus, îmi spun că viața nu mi se întâmplă, ci este consecința unui șir de decizii pe care le-am luat: dacă nu sunt bine, trebuie doar să iau alte decizii. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

AC: Sunt o optimistă incurabilă, dar am și o doză de realism Știu că nu poate fi totul roz, este normal în viață să ai suișuri și coborâșuri, perioade bune și perioade în care ești la pământ, zile cu nori și zile cu soare. Când iei asta ca normalitate, parte din ciclul vieții, ești mai puțin afectat de perioadele mai grele, pentru că le dai și acelora un sens, le înțelegi și le accepți. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

AC: Corpul meu îmi dă semnale clare, începe să mă doară pe undeva, mi se blochează gâtul sau spatele, amețesc, inima o ia la goană, nu mă mai pot trezi dimineața, nu mai am chef de viață, sau nu mă mai înțeleg cu cei din jur.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

AC: ”Nu forța nimic, dar nici nu te culca pe o ureche: totul o să fie mai bine decât îți poți imagina, lasă lucrurile să vină spre tine”. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

AC: Am învățat să am răbdare și să respect părerile celorlalți, chiar dacă nu sunt de acord cu ele.

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

AC: Da, nu fac multitasking, mă concentrez pe fiecare lucru în parte, închid orice sursă de distragere, nu lucrez cu telefonul lângă mine sau cu paginile de social media deschise. În acest fel, nu doar că-mi mențin concentrarea, dar sunt și eficientă.

TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

AC: Au fost multe, fiecare relevantă la o vârstă sau într-un anumit context, eu citesc foarte mult. Dacă e să aleg una aș zice că e o carte nescrisă, compusă din toate poveștile cu tâlc pe care tatăl meu le-a inventat pentru mine și care mi-au dat lecții de viață pe care le folosesc și acum. Dacă vreți una care se poate cumpăra, aș alege Tată bogat, tată sărac, de Robert Kyiosaki.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

AC: Au fost câteva cotituri radicale, în care am luat decizii care mi-au schimbat cu totul viața, dar în fața acestora nu m-am stresat prea tare, n-am analizat prea mult, am mers pe instinct. Cumva cred că unele lucruri din viață ne sunt destinate, dar noi trebuie să fim pregătiți pentru ele și să le merităm. Dacă încercăm în fiecare zi să fim cea mai bună versiune a noastră, cotiturile din viață ne vor duce spre lucruri din ce în ce mai bune, aș zice să facem întotdeauna alegerea îndrăzneață, să fim curajoși. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

AC: Câteodată am așteptări nerealiste și simt că eșuez, alteori nu depun destul efort și ajung la același rezultat. Dacă chiar eșuez sau doar simt eu asta, e același lucru din punctul meu de vedere, indiferent de ce zic cei din jur. Ultima dată când am simțit că am eșuat a fost când am avut niște așteptări materiale și nu le-am atins. Cum am depășit? Am analizat ce am făcut și ce puteam face mai bine, ce nu am făcut și ar fi trebuit să fac, cât a fost vina mea la modul sincer și cât au fost factori externi, dintre acești factori externi am analizat pe care îi puteam influența și pe care nu, apoi mi-am făcut un alt plan de bătaie. Îmi plâng de mila puțin, vreo zi două și apoi mă energizez cu planuri noi, depășesc momentul destul de rapid. 

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

AC: Citesc. Mai întâi îi citesc fetiței mele, apoi mă mut în dormitor și citesc cartea mea, așa simt că mă liniștesc, că mă pregătesc să închei ziua, că îmi adun mintea din mii de locuri în care a fost peste zi într-un singur loc. Înainte să adorm mă rog și fac un exercițiu de recunoștință.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

AC: Pe un vârf de munte nimeni nu ajunge din greșeală.

Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, Anamaria Ciuhuță este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.

Citește și:

Încotro ne îndreptăm după izolare

Lavinia Petrea, prezentatoare de știri: ”Empatia m-a ajutat foarte mult în meseria mea”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!