În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum a ajuns să practice psihoterapia, deși se pregătise pentru o carieră în drept.
– De ce este important să stai, din când în când, și să nu faci nimic.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Ana Pantazescu: În această perioadă, băiatul meu, Alex. El este cel care-mi dă trezirea zi de zi, mă mobilizează să încep ziua, spunându-mi mereu: ”Mami, jos din pat! Ne jucăm!”. E imposibil să nu încep dimineața cu zâmbetul pe buze, nu-l pot refuza.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

AP: De obicei, îmi fac liste cu tot ce este de făcut și încep cu lucrurile care sunt urgente, pentru care am termene sau un timp limitat de a le efectua. Dar, dacă apare ceva important, am învățat să mă axez doar pe acel lucru, fără a mă pierde prea mult în detalii.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

AP: Am o viață foarte, foarte planificată. Am agenda plină mereu cu lucruri de făcut, și nu toate sunt despre job. Obișnuiesc să-mi las timp și pentru mine, timp de petrecut cu Alex, de exemplu, ziua de marți este pentru el, sau la câteva weekend-uri să organizez/ să particip la ceva recreațional, fie cu familia, fie cu prietenii mei.

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

AP: Îmi permit să stau! Este foarte important pentru mine să fac asta, să-mi găsesc acel timp doar pentru mine și să-mi dau timp să-mi încarc bateriile. Dacă nu se poate, cer ajutorul.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

AP: Când vine vorba de gânduri rele, le accept așa cum sunt. Sunt ca un tren, care are opriri, dar nu-i permit să mă facă să alerg după el, doar ca să văd unde se duce. Le accept, pur si simplu, și încerc să-mi dau seama de ce anume am de fapt nevoie. Știu că pentru asta vin. Iar optimismul mi-l păstrez mai de grabă în termeni de realism. Iau lucrurile așa cum sunt, ajutându-mă de planurile de viitor ca să construiesc ceva de pe acum, cu ceea ce am.

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

AP: Când nu mă mai pot concentra în ceea ce fac sau, când amân să încep lucrurile care mă motivau. De obicei, acela este și momentul în care-mi conturez alte obiective de atins.

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

AP: ”Fă exact ceea ce faci acum, nu schimba nimic, toate vor avea sens!”.

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

AP: Ținând cont de profesia pe care o am, un lucru care mă ajută să mă conectez la ceilalți este propriul proces terapeutic. Nu putem vedea în alții ceea ce nu acceptăm la noi. Cred cu mare convingere că, în această meserie, dacă nu pui lupa și pe tine, nu faci tot ce trebuie pentru a crește și a profesa la un nivel uman cât mai cald posibil. Orice terapeut trebuie să aibă propriul terapeut!

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

AP: Da. Regula celor 5 minute. Când am ceva de făcut, mă forțez să fac acea activitate pentru 5 minute, apoi am acel flow necesar. Merge de fiecare dată. Sau, când am ceva de scris, prefer să scriu pe telefon, nu la laptop, și să mă mișc prin casă/cabinet. Funcționează de minune. Mai fac și mișcare în felul acesta.

TG: Care este cartea care ți-a schimbat viața?

AP: Ha! Mihail Drumeș, Invitația la vals: o citesc mereu cu plăcere, ba chiar am început să colecționez diferite ediții ale cărții, de la diferite edituri. O carte specială pentru mine datează din 1957, am găsit-o într-un anticariat din centrul Bucureștiului.

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

AP: Da. Când a trebuit să iau decizia de a divorța. Deși la momentul acela a fost dureros, acum lucrurile stau altfel.
Un alt moment important a fost după ce am stat la pat câteva luni de zile din cauza unei răni la picior și, în acele momente, am avut mult timp să mă gândesc la viitorul meu. Eu sunt și absolventă de drept și, chiar dacă mi-a plăcut facultatea, am ales totuși cu inima. După recuperare, am început formarea în psihoterapie. Cea mai bună decizie pe care am luat-o. Sunt un om fericit datorită acelei decizii.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

AP: Eșuez zilnic în mici chestii și, uneori, în lucruri nu prea mici. Dar caut mereu să văd cum pot face diferit data viitoare și ce anume aș putea să învăț din asta.

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

AP: Îmi pup băiatul pe frunte și mă strecor la mine în cameră într-o liniște completă, să nu cumva s-o luam de capăt cu joaca, doar e târziu.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

AP: ”The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change” ( ”Paradoxul ciudat este că mă pot schimba abia atunci când mă accept așa cum sunt”). Îi aparține lui Carl Rogers. Pentru mine are o utilitate enormă, pentru că mă ajută să-mi aduc aminte că, doar dacă mă uit la mine cu adevărat, atunci și pot să cresc, să schimb sau să aleg să nu schimb ceva. Acceptarea e locul meu zen. 

Ana Pantazescu este psiholog specializat în psihoterapie cognitiv-comportamentală, cu competențe în Schema Therapy, terapie sistemică de cuplu și familie. Oferă terapie individuală, de cuplu și de familie, pentru cei care întâmpină dificultăți să-și ofere chiar ei, sau să ceară oglinzi sincere și nealterate. O găsești pe anapantazescu.ro.

Citește și:

Raul Lupaș, psihoterapeut: ”Am învățat să ascult și să-mi cer iertare”

Cum să-ți asculți și să porți un dialog permanent cu toate părțile tale

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!