În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce așteptarea unor lucuri poate fi periculoasă.
– Care sunt plusurile și minusurile implementării unei rutine.


Te simți vreodată ca și cum ai sta în așteptare?

Aștepți să se întâmple ceva. Aștepți să se mai ridice ceața ca să-ți poți da seama ce ți se așterne în față. Aștepți momentul în care piesele puzzle-ului se vor combina pentru a crea perfecțiunea pe care ai așteptat-o toată viața. 

Dacă încă mai aștepți, am o veste pentru tine: îți pierzi vremea!

Așteptarea e periculoasă. Trăiești cu iluzia că, dacă ești suficient de răbdător, timpul te va răsplăti cu tot ce ai visat. Nu faci decât să stai și să aștepți ca lucrurile să se întâmple de la sine în loc să iei propriile decizii. 

Însă, cel mai periculos, atunci când aștepți, e faptul că o să te trezești într-o zi uitându-te în urmă și o să-ți dai seama că ai irosit timp prețios așteptând în van. 

Nu suntem făcuți să stăm pe loc. Trebuie să mergem. Avem nevoie să ajungem într-un loc, să admirăm priveliștea și apoi să ne vedem de drum. Și așa mai departe. Simți că începe să se depună praful peste viața ta? Că te uiți de prea multă vreme la aceeași priveliște? Dacă da, atunci e vremea să te scuturi și să pornești. 

Iată 8 semne care îți arată că ai stat deja prea mult timp în zona de confort:

1. Nu-ți mai aduci aminte de când n-ai mai simțit că te ”arde”

Un maratonist spunea cândva: ”Dacă nu simți că-ți ard plămânii, înseamnă că nu te forțezi suficient.”

Atunci când oamenii se apucă de o activitate nouă, au tendința să se ferească de această trăire. Nu știu nici cât este de sigur pentru ei, nici dacă pot să se forțeze într-o asemenea măsură. Se limitează la puțină  oboseală, încântați că au reușit să depună un pic de efort. 

”Arsura” este o analogie bună pentru cam orice, în viață. Când lucrezi la ceva, ți se întâmplă să obosești, sau să-ți simți mintea dând pe afară de idei? Atunci când te gândești la relațiile tale, îți dai seama că unii dintre cei din jurul tău sunt acolo pentru că așa este convenabil și nu pentru că adaugă calitate vieții tale?

Acele momente în care simți că ”te arde” îți aduc disconfort și durere, însă te ajută, în același timp, să crești și să devii mai puternic. Dacă nu simți că ”te arde”, înseamnă că nu-ți forțezi suficient limitele.  

2. Simți că stăpânești foarte bine toate aspectele vieții tale

Simți că te pricepi și-ți iese bine tot ce faci. De la cafeaua pe care o prepari dimineața și până la activitatea de la birou, toate-ți ies bine. Ba chiar ești atât de priceput în orice faci, încât aproape că le-ai putea face pe toate cu ochiii închiși. 

La prima vedere, sună grozav. Viața ta decurge lin, iar fiecare lucru se așază unde-i e locul. Ai cam tot ce-ți trebuie. Și atunci, de ce simți o nemulțumire atât de profundă? 

Poate pentru că, deși ai ajuns la acel stadiu în care faci totul bine, simți că mai sunt încă foarte multe lucruri pe care le poți învăța. Atunci când te pricepi de minune să faci ceva anume, nu mai e nicio provocare. Și unde nu sunt provocări, nu e nicio recompensă.

3. Știi cum arată viitorul pentru tine

Este adevărat că nu ne putem prezice viitorul. Nu este vorba despre a prevedea un dezastru iminent, un câștig neașteptat sau dacă cineva îți va tăia calea și te va purta pe un drum la care nici nu te-ai fi gândit.

Este vorba despre a ști cum va arăta pentru tine ziua de mâine și apoi următoarea, și încă una, și așa mai departe. Zilele tale sunt lipsite de neprevăzut. Orice element de incertitudine s-a evaporat. 

Rutina are și ea părți bune. Rutina îți crește productivitatea muncii și menține stresul în limite tolerabile. Dar, atunci când poți să spui cu o doză destul de mare de siguranță ce ți se va întâmpla, nu prea mai rămâne loc pentru spontaneitate. 

Iar unde nu e loc pentru spontaneitate, nu prea e loc pentru noi oportunități. Majoritatea momentelor care îți pot schimba viața izvorăsc din situații neobișnuite, cum ar fi călătoriile în locuri noi sau învățarea unei noi deprinderi. Dacă îți dorești să ai parte de astfel de momente de transformare, trebuie să fii pregătit să ieși din rutină din când în când.  

4. În loc să faci alegeri asumate, lași lucrurile să se întâmple

În ce măsură deții controlul propriei vieți? Cu toate că nu poți controla ce ți se întâmplă, ai controlul asupra a ceea ce faci. Poți lua decizii sau poți să nu faci nimic. 

Dar dacă alegi să nu iei decizii, te lași la mâna sorții pentru ce urmează să se întâmple. Ba chiar, într-un final, va lua altcineva deciziile în locul tău. Se prea poate, în astfel de situații, să nu-ți convină ce au ales alții pentru tine. Gândește-te la cele mai recente schimbări petrecute în viața ta. Nu contează care sunt acestea: investiții financiare, schimbare de domiciliu, înscriere la un curs. Câte dintre aceste schimbări au fost ideea ta?

Tu ai fost cel care a spus: ”O să fac cutare lucru și acesta este felul în care am de gând să-l fac!”? Sau altcineva ți-a dat sugestia și tu ai acceptat-o pentru că nu aveai altă variantă mai bună? Atunci când lași lucrurile să se întâmple de la sine, în loc să faci alegeri, te lași deoparte pe tine însuți și pierzi din vedere ce-ți dorești să devii. 

5. Cuvântul ”eșec” lipsește din vocabularul tău

Eșecul este adesea văzut ca un motiv de rușine. Ba chiar există oameni care se mândresc că n-au greșit niciodată. Însă, ceea ce ei nu înțeleg este faptul că eșecul are și părțile lui bune. 

Oamenii care nu greșesc nu înțeleg valoarea regretului, așa că nu pot fi empatici și nu-și pot manifesta compasiunea pentru ceilalți. Perspectiva lor asupra lumii este întotdeauna una superioară, de sus în jos. Și după o vreme, perspectiva asta superioară devine un punct de vedere foarte limitativ. 

Este foarte important să înțelegem că orice reușită are în spate o mulțime de eșecuri. Eșecul te forțează să înveți ce funcționează și ce nu, iar asta te ajută să crești, să evoluezi ca individ. Dacă n-ai greșit niciodată, înseamnă că n-ai țintit niciodată foarte sus. 

6. Ai răspunsuri, însă îți lipsesc întrebările

Nimeni nu le știe pe toate. De fapt, gândește-te la experții din orice domeniu. În fiecare zi caută răspunsuri, iar pe parcursul procesului, descoperă tot felul de lucruri noi.

Dacă ai impresia că le știi pe toate, te înșeli amarnic. Cel mai probabil, atunci când crezi că știi destule lucruri, nu știi mai nimic. 

Fii atent la modul în care reacționează mintea ta atunci când întâlnești un obstacol. Ai tendința să te eschivezi sau rotițele tale se pun în funcțiune? Răspunsul ”Nu știu!” este doar o scuză. O abordare mai eficientă este să întrebi: ”Cum funcționează lucrul ăsta?”. Această mică schimbare de raportare face toată diferența dintre a te complăcea și a fi proactiv. 

Când ai mai multe întrebări decât răspunsuri, îți păstrezi vie curiozitatea în legătură cu lumea înconjurătoare. Iar asta te stimulează să ieși din zona ta de confort și să explorezi. Până la urmă, universul este plin de necunoscute care abia așteaptă să fie descifrate. 

7. Eviți orice formă de conflict

Hai să fim sinceri: cui îi plac conflictele? Dacă un lucru, o situație nu este foarte, dar foarte deranjantă pentru ei, oamenii preferă să-și vadă de treburile lor. Viața este suficient de complicată chiar și în lipsa momentelor de tensiune. Și, în majoritatea situațiilor, evitarea conflictului este o decizie corectă. Conflictele și, prin extensie, orice fel de schimbări provoacă fricțiuni considerabile între persoane. Dar atunci când ți se întâmplă o nedreptate care te poate afecta luni, ani sau chiar zeci de ani din viața ta, e vremea să spui ce ai de spus. 

De exemplu, știu pe cineva care e într-o relație de zece ani, ceea ce, la prima vedere, sună grozav. Au împreună o casă și o mașină și sunt logodiți de câțiva ani. Cu toate acestea, ea se simte în continuare nesigură în legătură cu relația lor și nu vrea să vorbească despre viitor. După cum bănuiți, probabil, toate deciziile din viața lor au fost inițiativa logodnicului, iar ea le-a acceptat ca atare, din simplul motiv că i-a fost mai ușor așa decât să se împotrivească. 

Cu cât devii mai angrenat în ceva, cu atât îți va fi mai greu să te desprinzi. Să provoci un mic conflict pentru a evita suferința pe termen lung este mult mai eficient decât să prelungești o situație indezirabilă numai pentru a evita conflictul. 

8. Dacă lumea ta s-ar prăbuși mâine, nu ai ști cum să faci față

Este mult mai ușor să-ți vezi de treabă și să lași lucrurile așa cum sunt atunci când altcineva are grijă de ceea ce se întâmplă în viața ta. Poate că ești angajat la aceeași companie și ai același șef de mai bine de zece ani. Poate că partenerul tău de viață ia toate deciziile importante care vă privesc. Sau poate că o persoană din familie este unicul responsabil de banii familiei.

Astfel încât, ușor-ușor, îți permiți să te cufunzi în această baie aburindă și călduță a confortului și să închizi ochii. Dar ce se întâmplă dacă iese dopul de la cadă? Ce-ți mai rămâne? Sau, riști, cumva, să te trezești neajutorat?

E riscant să te bazezi pe un singur lucru, fie că e vorba de o companie sau de o persoană ca unică sursă de venituri. Lumea ta se sprijină în întregime pe această sursă, ca pe o cârjă. Iar în lipsa ei, totul se prăbușește.

Pentru a evita o astfel de situație, investitorii financiari au grijă să-și diversifice sursele. Ei vitând, astfel, dependența față de un singur element generator de profit. Poți face și tu la fel. Asigură-ți venituri din mai multe surse. Caută să cunoști cât mai multă lume. Îmbogățește-ți cunoașterea. Atunci când ai mai multe direcții de acțiune, impactul unui potențial dezastru este mult mai mic. 

În final, cred că cea mai mare sursă de confort psihic este să știi că ai supraviețuit disconfortului, devenind o persoană mai puternică. 

Citește și:

3 tipuri de autolimitări care ne sabotează succesul

De ce trebuie să-ți explorezi fricile

Author(s)

  • Melissa Chu

    editor jumpstartyourdreamlife.com

    ”Scriu pentru a învăța oamenii cum să trăiască mai bine, cum să lucreze cu mai mult spor și cum să nu treacă neobservați”.