În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum poți să începi primul tău exercițiu de meditație.
– Ce este coping-ul centrat pe emoții.


Atunci când te confrunți cu o provocare, apelezi mereu la aceleași strategii rapide, care să te ajute să faci față? Chiar dacă abordarea variază de la o problemă la alta, cel mai probabil gestionezi majoritatea dificultăților într-o manieră asemănătoare. 

Poate că ești o persoană căreia îi place să-și rezolve singură problemele. Atunci când îți iese în cale o provocare sau când se întâmplă un eveniment stresant, mergi direct la sursă și nu te lași până nu rezolvi ce era în neregulă? Sau reușești să te echilibrezi și să-ți aduci anxietatea la un nivel tolerabil? Dar dacă reacțiile imediate nu sunt punctul tău forte? Poate că te lași purtat de emoții sau căutând suport afectiv la cei dragi.

Aceste abordări reprezintă două strategii de gestionare a emoțiilor diferite: 

  • Coping-ul centrat pe problemă presupune gestionarea stresului prin confruntare directă și acțiuni menite să elimine factorul declanșator. 
  • Coping-ul centrat pe emoții presupune calibrarea emoțiilor și a răspunsului emoțional la problemă, în locul încercării de a rezolva problema. 

Ambele strategii pot avea beneficii. Însă coping-ul centrat pe emoții poate fi deosebit de util în unele situații.

Coping-ul centrat pe emoții

Coping-ul centrat pe emoții, odată învățat, te poate ajuta să procesezi și să depășești emoțiile neplăcute sau dureroase, controlându-ți reacția la acestea. Cu alte cuvinte, abordând astfel lucrurile, vei reuși să-ți gestionezi emoțiile, în loc să încerci să controlezi circumstanțele. 

Această strategie nu te va ajuta în mod direct să-ți rezolvi problema, dar este un instrument grozav pentru situațiile asupra cărora nu ai control și pe care nu le poți schimba. 

Atunci când reușești să-ți echilibrezi răspunsul afectiv la o situație anume, s-ar putea să capeți și o perspectivă mai optimistă asupra sa, sau, măcar, să fii mai pregătit să-i faci față. 

Un studiu din 2015 sugerează că oamenii care au tendința de a folosi strategii de coping centrate pe emoții ar fi mai rezistenți la stres și s-ar bucura de o stare de bine generală mult mai bună decât persoanele care nu apelează la ele. 

1. Meditează

Meditația te va ajuta să înveți să accepți și să-ți poți accepta gândurile și experiențele ca pe un tot, chiar și pe cele dificile. 

Obiectivul-cheie al meditației? Mindfulness-ul: recunoașterea gândurilor noastre așa cu sunt ele, acceptarea lor și observarea lor, fără să te critici și să te judeci din pricina lor.

Poți exersa mindfulness-ul oricând, oriunde, fără să te coste nimic. La început, s-ar putea să te simți puțin ciudat, să ți se pară inutil și probabil că va dura ceva timp până când va începe să-ți vină ușor să o faci. Dar, dacă ești perseverent, în scurt timp vei începe să-i vezi beneficiile. 

Dacă n-ai mai făcut până acum meditație, începe prin a te informa în legătură cu diferitele tipuri de meditație sau cu un exercițiu ușor de scanare corporală

2. Ține un jurnal

O modalitate foarte bună de a depăși și de a te împăca cu momentele dificile este să ții un jurnal. 

Atunci când ceva nu merge bine, s-ar putea să experimentezi multe sentimente complicate, chiar conflictuale. Și s-ar putea să simți că se amestecă toate în interiorul tău, astfel încât ideea ordonării lor să pară, pur și simplu, nerealizabilă. Sau poate că nu știi cum să transpui în cuvinte ceea ce simți. 

Epuizarea și confuzia sunt și ele trăiri și pot fi un punct de plecare în momentul în care nu știi de unde să începi cu scrisul. 

Uneori, punând pe hârtie ceea ce simți (indiferent cât de dezordonat și de încurcat ar fi discursul) faci primul pas către gestionarea acestor trăiri. Vei descoperi că scrisul în jurnal poate deveni o formă de terapie, pe măsură ce-ți drenezi trăirile din suflet și din minte, către jurnal. 

Pentru a obține cât mai multe beneficii din scrisul în jurnal, încearcă: 

  • să scrii în fiecare zi, chiar dacă nu ai mai mult de cinci minute la dispoziție;
  • să scrii orice îți vine în minte (nu-ți face griji în legătură cu felul în care scrii și nu te cenzura!);
  • să ții cont și să notezi orice schimbări emoționale ori de stare de spirit pe care le experimentezi și orice factori care ar putea contribui la acest tipar, fie că este vorba despre rutina ta de antrenament fizic, de anumite mâncăruri sau de relații.

3. Gândește pozitiv

Doar cu ajutorul optimismului nu vei reuși să-ți rezolvi problemele, însă, acesta îți poate îmbunătăți echilibrul emoțional

E important să înțelegi că gândirea pozitivă și optimismul nu presupun ignorarea problemelor. Este despre a găsi ceva pozitiv în lucrurile prin care treci, identificând mici rezerve de bucurie, care să te ajute să depășești cu bine momentul. 

Pentru a aduce mai mult optimism în viața ta, încearcă: 

  • să-ți construiești un discurs interior pozitiv, în loc să te descurajezi singur;
  • să-ți recunoști reușitele, în loc să te concentrezi asupra eșecurilor;
  • să faci haz pe seama greșelilor tale;
  • să-ți reamintești că o poți lua oricând de la capăt.

E adevărat că cele de mai sus sunt mult mai ușor de zis decât de făcut, dar practicate constant și cu un pic de exercițiu, vor deveni din ce în ce mai firești. 

4. Iartă

E foarte ușor să rămâi blocat în sentimente de nedreptate atunci când cineva te lezează cumva sau îți face ceva neplăcut. 

De cele mai multe ori, totuși, nu poți schimba trecutul și nici repara suferința pe care ai îndurat-o. Cu alte cuvinte, răul a fost făcut și tot ce poți face este să treci peste și să mergi înainte. 

Iertarea te va ajuta să lași în urmă durerea și să începi procesul de vindecare. Desigur, iertarea nu vine atât de ușor. Poate dura o vreme până când reușești să te împaci cu suferința și, doar după aceea, vei putea ierta. 

Iertând, însă, echilibrul tău emoțional va avea foarte mult de câștigat. Vei observa: 

5. Reîncadrează situația

Atunci când reîncadrezi o situație, o pui în altă perspectivă. Și asta te va ajuta să privești imaginea de ansamblu în loc să te blochezi asupra micilor detalii, oricât ar fi ele de dureroase sau de neplăcute. 

Să presupunem, de exemplu, că relația ta de cuplu s-a deteriorat treptat în ultimele câteva luni, mai ales pentru că tu și partenerul tău nu ați prea avut timp să faceți lucruri împreună și să stați de vorbă despre problemele voastre. 

Sau, la un moment dat, îți pierzi slujba și ajungi să petreci foarte mult timp acasă. 

Nu e deloc grozav să n-ai un loc de muncă, desigur, dar, pentru moment, nu poți face nimic ca să schimbi acest lucru. În loc să permiți frustrării și plictiselii să se acumuleze, ai putea privi jumătatea plină a paharului: acum ai suficient timp să te reconectezi cu partenerul tău și să vă reparați relația. 

6. Spune ce te frământă

În cele mai multe cazuri, îngroparea sau respingerea emoțiilor negative nu ajută la nimic. 

S-ar putea nici să nu reperezi aceste emoții neplăcute atunci când, de fapt, te chinui din greu să le ascunzi, însă, într-un final, ele tot vor ieși la suprafață. 

Între timp, s-ar putea să-și facă simțită prezența în diverse forme: 

  • schimbări bruște ale stării de spirit;
  • dezechilibru emoțional;
  • simptome fizice, precum tensiunea musculară sau durerile de cap.

De obicei, este o idee bună să vorbești despre sentimentele tale cu partenerul. E posibil ca aceasta să nu-și fi dat seama că te-a deranjat cu ceva, dacă nu îi spui. 

Vorbind despre problemele tale, nu le vei rezolva de fiecare dată, însă, dacă există vreo rezolvare, ai mai multe șanse să ajungi la ea vorbind cu celălalt. 

Pe de altă parte, te vei simți mult mai bine împărtășindu-i emoțiile tale unei persoane în care ai încredere, mai ales în situațiile în care nu există o soluție anume. Prietenii și cei din familie îți vor putea oferi sprijin emoțional, ascultându-te empatic și validându-ți trăirile. 

7. Apelează la un terapeut

Problemele grave pot atrage după ele foarte multă suferință, mai ales atunci când nu poți face nimic pentru a îmbunătăți situația. Cu precădere atunci când treci printr-o despărțire, sau ai de-a face cu o boală care pune în pericol viața ta sau a unei persoane foarte apropiate, ori atunci când treci printr-un doliu. 

Nu prea ai cum să schimbi astfel de situații și este extraordinar de greu să faci față durerii sufletești de unul singur. Însă chiar nu trebuie să treci prin astfel de momente dramatice fără sprijin. 

Un profesionist din domeniul sănătății mintale te poate susține să-ți gestionezi suferința emoțională, ghidându-te spre oricare dintre strategiile de coping de mai sus. De asemenea, îți va putea oferi susținere direcționată către circumstanțele speciale cu care te confrunți. 

Concluzie

Într-o lume ideală, ți-ai aborda problemele direct în timp ce-ți gestionezi emoțiile. În realitate, însă, multe dintre întâmplările din viață nu sunt controlate. Coping-ul centrat pe emoții te va ajuta să parcurgi aceste momente și să-ți dezvolți puterea de a te echilibra. 

Citește și:

Efectele nebănuite ale somnului asupra durerii

De ce rămân victimele abuzurilor domestice în relația cu agresorul?