În următoarele 4 minute vei afla:

– Care este cel mai eficient mod de a-ți încărca bateriile în pauza de prânz.
– Cum să-ți stabilești limite sănătoase în relațiile de muncă.


Să mergi zi de zi la un job care nu-ți face plăcere, pe termen lung, poate să-ți zdruncine echilibrul mental. Însă dacă-ți detești slujba cu adevărat, frustrarea pe care o resimți pe plan profesional poate să-ți afecteze și viața personală.

Poate îți petreci duminica gândindu-te cu groază la ziua de luni și astfel pierzi minute prețioase din weekend-ul tău. Sau poate ajungi în fiecare seară acasă într-o dispoziție proastă și asta-ți afectează relația cu familia. 

Deci nu e o surpriză că un loc de muncă detestabil îți epuizează resursele mentale. Însă poți face pași pentru a-ți păstra echilibrul psihic chiar și în circumstanțe vitrege.

1. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla

Deși ești tentat să te gândești prea mult că șeful tău este un nemernic și că practică niște politici ridicole în cadrul companiei, nu-ți irosi energia pe lucruri pe care nu le poți controla. Mai degrabă concentrează-te asupra modului în care reacționezi la situațiile neplăcute. Investește timp în gestionarea emoțiilor și a problemelor într-o manieră constructivă.

2. Stabilește limite sănătoase

Dacă nutrești resentimente față de un coleg care îți monopolizează timpul sau dacă ești furios pe cineva care încearcă să-și asume credit pentru munca ta înseamnă că limitele tale au fost încălcate.

Este inconfortabil să-ți impui punctul de vedere și să spui lucruri precum: “Nu voi continua această conversație” sau “De fapt, eu sunt cel care a terminat acel raport”, dar e important să stabilești limite în legătură cu comportamentele pe care nu le poți tolera.

 3. Nu te plânge decât la oamenii care te pot ajuta

Bârfa alături de colegi timp de câteva minute poate avea un efect terapeutic, dar să te plângi la oameni care nu te pot sprijini în mod realist poate mai mult să dăuneze decât să ajute. Un studiu din 2015 a arătat că, atunci când angajații se plâng de cineva la un coleg, starea lor de spirit și implicarea lor profesională au avut un declin timp de două zile. Disecarea unui eveniment neplăcut alături de un coleg te poate face să te gândești chiar mai mult la situația respectivă.

Dacă ai nevoie de ajutor, vorbește cu un superior, cu cineva de la HR sau cu oricine te poate ajuta să remediezi problema, dacă este necesar.

4. Folosește pauza de prânz în beneficiul tău

Nu mânca pe birou. În timpul pauzei de prânz, alege o activitate care îți relaxează mintea și corpul și care te va încărca pentru restul zilei. Un studiu din 2018 a arătat că cel mai eficient mod de a te reîncărca în timpul pauzei de prânz este să faci exerciții de mindfulness. Persoanele care au practicat meditația mindful preț de câteva minute în timpul pauzei de masă au avut un nivel sporit de bunăstare mentală la finalul programului. Dacă îți creezi o barieră emoțională de acest gen poți preveni situațiile în care aduci stresul de la job cu tine, acasă.

5. Dormi suficient și fă mișcare

Dacă ești persecutat de către colegi sau de un șef, cercetările arată că vei fi predispus să aplici același tratament membrilor familiei, atunci când ajungi acasă. Conform unui studiu realizat de University of Central Florida cel mai bun mod de a evita refularea frustrările asupra celor dragi este să dormi cât ai nevoie și să faci mișcare. Dintre subiecții studiului, persoanele care erau active și care dormeau suficient erau cel mai puțin predispuse să-și reverse emoțiile negative de la job asupra familiei.

6. Găsește-ți un prieten

Când ai un prieten apropiat la serviciu poți să-ți sporești satisfacția legată de job cu un procent de 25%. Chiar dacă nimic altceva nu se schimbă, să ai un prieten cu care să conversezi în pauze te poate ajuta să fii mai echilibrat la locul de muncă. Vorbește cu oamenii din jurul tău și nu te teme să împărtășești informații personale sau să pui întrebări pentru a ajunge să-i cunoști la un nivel mai profund. Prieteniile reale se formează la locul de muncă atunci când ai în comun cu alte persoane hobby-uri sau procupări comune, nu doar plângeri în legătură cu un șef absurd.

7. Stabilește-ți un plan de evadare

Un mediu de muncă toxic te va consuma de-a lungul timpului, indiferent cât de puternic ești. Creează-ți un plan de evadare care să stabilească când și cum vei pleca, pentru că, dacă îți detești jobul, ai nevoie să vezi o luminiță la capătul tunelului. Fie că îți vei explora opțiunile odată ce ți-ai plătit împrumuturile, fie că decizi să mai rămâi un an în speranța că vei fi transferat către un alt departament, nu te angaja fără speranță la 40 de ore nefericite săptămânal, pentru tot restul vieții tale.

8. Păstrează-ți echilibrul

Câteodată, oamenii cred că să fii echilibrat și puternic înseamnă să-ți păstrezi cumpătul în orice situație, oricât ar fi de toxică sau dificilă. Dar să-ți dai demisia nu e un semn de slăbiciune, ci unul de putere. Este important să-ți creezi un mediu care să-ți sprijine și să-ți dezvolte planul emoțional. Și dacă, în pofida eforturilor tale, slujba ta te face nefericit, schimbă mediul. Caută un alt job sau reorientează-te în carieră: aceasta poate fi cheia către atingerea potențialului tău.

Citește și:

5 moduri simple de a combate stresul zilnic

Conceptul ”Ubuntu” sau 3 modalități de a avea mai multă grijă de tine însuți

 

Author(s)

  • Amy Morin

    autoare, speaker, editorialist Forbes, expert în parenting

    Amy Morin este psihoterapeut, speaker, autoare. Printre cărțile semnate de ea se numără 13 Things Mentally Strong People Don't Do și 13 Things Mentally Strong Parents Don't Do. Amy este un speaker de succes care a ținut unul dintre cele mai populare discursuri TedX din toate timpurile. Colaborează constant cu Forbes, Inc. și Psychology Today.