În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce impostura nu poate coexista cu succesul.
– Cum poți să gestionezi burnout-ul din timp.


Simţi că zilele petrecute la birou trec din ce în ce mai greu, că nu mai ești suficient de motivat, nu reușești să te concentrezi și duci sarcinile ca pe niște pietre de moară? Sau ţi-e groază să te duci la serviciu şi te gândeşti cât de frumoasă ar fi viața dacă ai sta acasă să admiri cum se usucă vopseaua pe pereți sau să faci niște investigații medicale, decât să mai suporţi încă o zi de muncă?

Toate aceste semne, plus accesele de irascibilitate, lipsa răbdării manifestată față de colegi sau clienţi, faptul că te simți profund nerealizat şi nemulţumit de job-ul tău sunt indicii clare că suferi de burnout.

Toți cei care au ajuns în punctul acesta sunt cinici în privinţa activităţii lor la job, iar acest lucru are repercusiuni evidente şi în afara locului de muncă, afectându-le relaţiile de zi cu zi. Nu dorm noaptea, îşi fac griji pentru ziua de mâine, nu mănâncă pentru că sunt supăraţi sau fac exact contrariul: mănâncă multă îngheţată sau alte alimente care le diminuează intensitatea emoţiilor negative, pierzând astfel (și) controlul kilogramelor.

Iată, pe scurt, care sunt semnele care indică faptul că suferi de sindromul de burnout, chiar dacă nu-ți dai seama:

1. Performanţă scăzută la locul de muncă

Pentru a-ți da seama dacă activitatea ta are de suferit, ia un pic de distanță și priveşte imaginea în ansamblu. Compară-ţi performanţa de acum cu cea pe care o aveai la începutul carierei. În cazul în care constați un declin treptat dar îngrijorător, probabil suferi de burnout, în timp ce un declin brusc poate indica o perioadă mai dificilă.

2. Lipsa controlului

Simţi că n-ai niciun cuvânt de spus în privinţa programului, a sarcinilor de serviciu sau a volumului de muncă. Nu te simți în stare să-ţi duci la bun sfârșit sarcinile.

3. Aşteptări neclare

Fișa postului şi titulatura ta sunt confuze sau ambigue. În descrierea job-ului tău sunt menţionate activităţi diferite faţă de ce faci acum ori de-a lungul timpului s-au adăugat multe sarcini suplimentare?

De exemplu, o persoană angajată ca asistentă mi-a povestit cum a ajuns în situația de a îndeplini sarcini administrative în 60% din timpul de la job din cauza unor schimbări la nivel de management, și a ajuns să desfășoare activitatea clinică în puținele ore rămase. Ţinând cont că pasiunea ei era să trateze pacienţii, situația a dus la o profundă nemulțumire profesională și la burnout.

4.  Animozități la locul de muncă

Faptul că n-ai un amic la locul de muncă te poate face să te simţi singur, izolat de ceilalţi, chiar dacă lucrezi într-un open space.

5. Valori cu care nu rezonezi

Eşti însărcinat cu vânzarea unui produs sau a unui serviciu în care nu crezi? De exemplu, eşti fan înrăit al brand-ului Apple şi job-ul tău este să vinzi PC-uri. Acest lucru poate fi dificil, iar o persoană poate mima pasiunea şi entuziasmul până când impostura devine stresantă şi se agravează.

6. Extreme în program

Eşti foarte ocupat, muncești ore suplimentare şi abia găseşti câteva minute să te duci la baie. Sau, din contra, ţi se pare că zilele durează o eternitate, iar orele trec foarte încet şi te uiţi constant la ceas? Acest lucru nu-ți permite să ai un ritm de lucru confortabil şi stabil, cu stimulare moderată.

7. Lipsa echilibrului muncă/viaţă personală

Nu ai o viață personală în afara serviciului? Îți lipsesc hobby-urile și ocaziile de socializare? Acest factor contribuie, cu siguranță, la lipsa concentrării la locul de muncă şi va duce la burnout. Lipsa unei vieți în afara biroului nu-ți permite să te descarci emoţional şi nu poți să te plângi prietenilor de munca ta (și știm că toți avem nevoie să facem asta din când în când!).

Iată ce să faci pentru a gestiona burnout-ul cauzat de muncă:

Prioritizează propria persoană în raport cu munca!

Ştiu că munca este importantă, ba chiar vitală. Dar şi tu eşti! Şi dacă nu te bucuri de sănătate, atât mentală cât şi fizică, atunci cu siguranţă vei pierde și job-ul! Trebuie să-ţi cunoşti necesităţile şi să le prioritizezi. Gândeşte-te cine eşti!

Nu eşti doar director, avocat, profesor sau orice altă meserie pe care o ai tu! Oamenii de succes pe care-i cunosc sunt mai mult decât acel lucru care le-a adus succesul profesional. Sunt prieteni, frați, soț, soţie, părinți. Locul de muncă nu te definește în totalitate. 

Vorbeşte cu superiorul tău!

În loc să-ţi fie teamă sau să-ți eviți superiorul, ar fi bine să-l priveşti ca pe o persoană importantă care poate aduce o schimbare pozitivă în viața ta. Majoritatea persoanelor cu funcții de conducere pe care le cunosc consideră că un angajat fericit şi mulţumit este un angajat productiv. Abordează-ţi superiorul cu această idee în minte şi ţine cont că te poate ajuta pentru a-ți face munca mai plăcută. Pur și simplu spune-i că nu eşti mulţumit, e posibil să nu ştie. 

Alternează mediul de lucru!

Uneori, o mică schimbare a mediului sau a dinamicii de la locul de muncă este suficientă pentru a-ți regăsi motivația. De exemplu, din ce în ce mai mulți angajați au reuşit să-și pledeze cauza cu succes în fața superiorilor și să lucreze de acasă o zi pe săptămână. Cel mai bun antidot împotriva monotoniei este introducerea unui element de noutate. Acest lucru poate însemna un mentor care să te înveţe lucruri noi sau alături de care să evoluezi.

Există viaţă în afara serviciului!

Orele petrecute la serviciu reprezintă o treime dintr-o zi. Prioritizează-ţi timpul în afara serviciului. Găseşte-ţi hobby-uri, iar dacă nu ai, întâlneşte-te cu prietenii. Include activităţi relaxante în viaţa de zi cu zi!

Ia-ţi vacanţă! În loc să acumulezi zile de concediu, foloseşte-le!

Vacanţa departe de birou îți poate oferi o perspectivă nouă, îți încarcă bateriile și îți extinde orizonturile, dincolo de constrângerile mediului de lucru.

Schimbă-ţi modul de gândire şi acţionează!

În loc să te simţi captiv muncind pentru o companie pe care nu o (mai) suporţi sau să ai o carieră plictisitoare, trebuie să fii conştient că tu ești singurul care poate schimba ceva. Câteodată, simpla decizie de a-ţi actualiza CV-ul şi de a-l trimite la diverse firme îți poate insufla o energie nouă și benefică, oferindu-ți senzația că ești la cârma vieții tale.

Schimbându-ți modul de a te raporta la locul de muncă, schimbi și dinamica relaţiei cu job-ul. Însă, dacă îl consideri doar un mijloc de supraviețuire, privește-o ca pe o activitate obligatorie pe care o faci în timp ce explorezi și alte opţiuni.

Citește și:

Burnout-ul și relația ta cu munca

Viața, la imperfect

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    psihoterapeut, coach de performanță și autor al cărții „Be Fearless: Change Your Life in 28 Days”

    Jonathan Alpert este psihoterapeut, autor, coach și trăiește în Manhattan. În calitate de psihoterapeut, a ajutat nenumărate cupluri și persoane să depășească o gamă largă de provocări pentru a atinge succesul. Alpert este intervievat frecvent de televiziuni, de titluri din presă scrisă și din online, a apărut la Today Show, CNN, FOX și Good Morning America pentru a dezbate evenimente curente, subiecte despre sănătatea mentală, celebrități/politicieni și lifestyle. Cu perspectiva sa unică asupra gândirii și motivației umane, Alpert își ajută clienții să-și construiască și să-și promoveze brandurile personale. Cartea sa, publicată în 2012, Be Fearless: Change your life a fost tradusă în șase limbi. Alpert scrie pentru Inc.com, Huffington Post și opinii la Thrive Global.