În următoarele 4 minute vei afla:

– Cum îți poți petrece timpul într-un mod constructiv.
– Care e cea mai facilă cale de a ajunge să studiezi la Yale.


În această perioadă, avem cu toții mai mult timp liber. Chiar dacă lucrăm de acasă, chiar dacă facem curățenia de primăvară sau dacă avem și alte treburi domestice, autoizolarea ne-a eliberat agendele de evenimente și de obigații sociale, de programări la salon sau de drumuri la sală. Drept urmare, putem să ne notăm în agendă un proiect nou, sau, de ce nu, să urmăm un curs al unei universități de top.

Aceste școli sunt renumite pentru programele riguroase academice și de cercetare, dar și pentru profesorii lor. Site-urile de învățare online precum Coursera și edX ne facilitează accesul la educație de înaltă calitate, iar cursurile lor gratuite și la prețuri reduse sunt predate de profesori de la cele mai bune universități și instituții academice din întreaga lume, oferind oricui șansa să-și îmbogățească educația, obiectivele profesionale sau interesele personale.

Atât site-ul Coursera cât și www.edx.org/ îți permit să studiezi gratuit orice curs. Iar pentru o sumă suplimentară de 40 până la 160 de dolari ​​(variază în funcție de curs) poți primi și un certificat pe care să-l incluzi în CV.

Am selectat 7 cursuri interesante care să-ți dezvolte cultura sau care să te ajute să progresezi într-un anumit domeniu.

1. Știința stării de bine, de la Universitatea Yale

În cadrul acestui curs te vei implica într-o serie de provocări menite să-ți amplifice capacitatea de a fi fericit, construindu-ți obiceiuri mai productive. Ca pregătire pentru aceste sarcini, profesorul Laurie Santos îți dezvăluie concepțiile greșite pe care le avem despre fericire, trucurile prin care mintea care ne determină să gândim așa cum facem și cercetările care ne pot ajuta să ne schimbăm perspectiv asupra vieții. Iar la final, vei fi pregătit să te implici profesional într-o activitatea care promovează well-being-ul.

2. Epoca dezvoltării sustenabile, de la Universitatea Columbia

Trăim într-o eră în care ne dăm seama de imporanța sustenabilității, indiferent de industrie. Iar acest curs oferă o înțelegere profundă a provocărilor și a modurilor prin care se poate realiza o dezvoltare economic sustenabilă, atât din punct de vedere social, cât și din perpectiva conservării resurselor și a mediului. Pilonii care vor fi parcurși pe parcursul cursului sunt: energia sustenabilă, planificarea urbană și protecția mediului.

3. Nutriția copilului și gătitul, de la Universitatea Stanford

Tiparele de alimentație care se formează în copilărie afectează sănătatea și bunăstarea unei personae pe toată durata vieții. Iar cultura alimentației s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, în special în anumite părți ale lumii, unde alimentele procesate domină dieta noastră. Acest curs examinează alimentația contemporană a copilului și impactul deciziilor luate de fiecare familie. Sunt discutate și riscurile obezității în copilărie. Pe parcursul studiului, vei învăța ce înseamnă o dietă sănătoasă pentru copii și adulți, și cum să pregătești mese simple și delicioase.

4. Capodoperele literaturii universale, de la Universitatea Harvard

Pornește într-o călătorie globală pentru a explora trecutul, prezentul și viitorul literaturii mondiale. Acest curs de literatură universal explorează modul în care marii scriitori vedeau lumea și cum se transformă operele lor, atunci când ajung în peisajul nostru cultural de astăzi. Nici o literatură națională nu s-a dezvoltat vreodată într-un mod izolat față de culturile din jurul ei, și din cele mai vechi timpuri, marile opere literare au reflectat tensiunile, conflictele și conexiunile dintre culturile vecine. Cursul prezintă diferitele moduri artistice în care marii scriitori s-au poziționat în lume, ajutându-ne să înțelegem rădăcinile profunde ale culturii globale.

5. Tehnologiile Bitcoin și a criptomonedelor, de la Universitatea Princeton

Pentru a înțelege cu adevărat ce este Bitcoin, trebuie să înțelegi cum funcționează la nivel tehnic. Acest curs abordează întrebările importante despre Bitcoin, cum ar fi: „Cum funcționează Bitcoin?”, „Ce face Bitcoin diferit față de alte criptomonede?”, „Cât de sigure sunt investițiile în criptomonede”, „Sunt anonimi utilizatorii Bitcoin?”, „Ce determină prețul Bitcoin?”, „Pot fi reglementate criptomonedele?” etc. După finalizarea cursului, vei ști tot ce ai nevoie pentru a putea separa faptete de ficțiune, când citești despre criptomonede.

6. Sportul și societatea, de la Universitatea Duke

Sportul joacă un rol vital în culturile din întreaga lume. Acest curs se bazează pe instrumente de antropologie, sociologie, istorie, precum și din alte discipline, pentru a oferi noi perspective asupra sporturilor pe care le urmărim și pe care le practicăm. Cursul se desfășoară pe marginea unor sporturi populare, cum ar fi fotbalul sau baschetul, dar aprofundează și tema unor sporturi mai puțin glorificate, precum alpinismul sau pescuitul.

7. Depresia majoră a populației: o abordare din perspectiva sănătății publice, de la Universitatea Johns Hopkins

Cursul abordează aplicarea principiilor medicinei și științelor sociale pentru a preveni apariția tulburărilor mentale și de comportament și pentru a promova sănătatea mentală a populației. Pe parcursul studiului, vor fi ilustrate principiile sănătății publice aplicate tulburărilor depresive (inclusiv principii ale epidemiologiei), psihiatriei și cercetării serviciilor de sănătate și de prevenție. Fiecare om poate suferi de depresie la un moment dat, dar doar aproximativ o cincime din populație se va confrunta cu un episod de tulburare depresivă pe parcursul vieții.

Citește și:

Lecția recunoștinței

Filosofia japoneză Ikigai: bucuria de a te da jos din pat dimineața

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.