În următoarele 5 minute vei afla:

De ce este important să ții emoțiile departe de administrarea banilor.
– De ce nu este bine să faci credite și datorii în această perioadă.


Criza personală se referă la o situație care ne afectează doar pe noi, situație cauzată de o problemă medicală personală sau a cuiva apropiat, de pierderea locului de muncă, de divorț sau despărțire. În astfel de situații, este mai simplu să cerem ajutor de la cei din jurul nostru, care nu sunt afectați de criză și care ne pot sprijini. 

Când o criză afectează mai multă lume, puterea celor din jur de a ne ajuta scade considerabil și noi trebuie să fim mai responsabili de situația noastră și eventual și a celorlalți, din jur. 

Suntem nevoiți să fim atenți la banii pe care îi avem, pentru că nu știm când lucrurile vor reveni la normal, când veniturile noastre vor fi înapoi la nivelul la care au fost. 

În perioada crizei vă propun următoarele 5 măsuri legate de administrarea banilor:

1. Cheltuie doar pentru ce ai nevoie

Ai putea avea acum tentația cheltuielilor emoționale. Îți este frică de faptul că veniturile au scăzut, poate angajatorul nu va mai face față, dacă criza mai ține o vreme și, dacă nu-ți cumperi acum, n-o să mai ai bani, sau poate simți că așa îți faci mici bucurii de care ai atâta nevoie acum în izolare: cumpărăturile te fac să te simți mai bine și în control. 

Gândește logic și nu emoțional, ai nevoie de bani ca să treci prin această criză. Ca orice criză, și aceasta va trece, este o certitudine. Incertitudinea este legată de cât va dura, când va trece și cum o vei scoate tu la capăt. 

Vei avea nevoie de răbdare și înțelepciune, de organizare și multă responsabilitate. 

2. Gândește-te la nevoile tale și ține de bani

Este frustrant să renunți la produse și servicii cu care te-ai învățat și care-ți făceau bine sau viața mai ușoară, dar în condiții de criză trebuie să aplicăm măsuri de criză. De exemplu, în loc să comanzi mâncare de la restaurant, poți începe să gătești și acasă, să-ți organizezi meniul în familie, să faci cumpărăturile necesare, să reduci risipa și cheltuielile inutile.

Este momentul să renunțăm la dorințe și să fim atenți la împlinirea nevoilor noastre și ale familiei, iar pentru asta să descoperim varianta cea mai ieftină. Gândește-te că ai nevoie de bani pentru toată această perioadă de izolare, dar și după.

Dacă acum primești o parte din salariu, să zicem că ești în șomaj tehnic sau în concediul de stat acasă cu copilul până în 12 ani pe perioada închiderii școlilor, cât este de sigur că angajatorul va rezista și după perioada de izolare și apoi mai departe până când economia își va reveni? 

Dacă poți să cheltui mai puțin decât îți intră în cont, fă-o și lasă niște bani deoparte, o să-ți mulțumești pentru chibzuință mai târziu.

3. Administreaza bine datoriile pe care le ai 

Fă o listă cu tot ce ai de plătit. În afară de cheltuielile cu utilitățile și cu nevoile reduse la minim, vezi ce alte cheltuieli și datorii mai ai (chirie, rată la casă, rate la diverse credite, alte împrumuturi, plăți de abonamente etc) și trece-le pe o listă apoi ordonează-le după importanță.  Poți avea cheltuieli necesare, pe care nu le poți ignora și la care nu poți renunța (cum ar fi cheltuieli legate de sănătate, terapia unui membru din familie, tratament special, cheltuieli legate de educație sau altele de acest gen).  Ia lista cu toate datoriile pe care le ai și vezi cât și ce poți plăti din ele. Încearcă să discuți o relaxare a plăților, astfel încât să o poți scoate la capăt, găsește soluții împreună cu cei cărora le datorezi bani, dar nu folosi facilitatea aceasta, dacă nu ai neapărat nevoie de ea.

4. Nu te băga în alte datorii

Dacă nu-ți faci bine calculele sau dacă nu ești dispus să renunți la dorințele și confortul tău și al familiei, vei fi nevoit să iei bani cu împrumut, pentru a-ți  menține cheltuielile. 

Vei fi tentat să te bazezi pe veniturile tale din viitor și probabil ți pare o soluție perfectă de moment, dar așa îți vei amaneta viitorul pe niște speranțe, nimeni nu îți poate garanta un flux de bani în viitor și orice iei împrumut acum va trebui să dai înapoi, cu dobândă. 

Cel mai prudent este să gestionezi bine banii pe care îi ai, să închizi din datoriile pe care le ai deja și să nu te bagi în alte datorii. Fă asta pentru tine și cei dragi ție: acționează responsabil!

5. Crește-ți valoarea, investește în tine. 

Lumea pe care o știm se va schimba, nu știm cum, dar e posibil ca valorile de bază să fie afectate și modificate. Mulți și-au mutat activitatea în online și poate vor dori să folosească această facilitate și pe viitor, pentru a-și scădea costurile. 

Unii angajatori vor merge mai departe doar cu o parte dintre angajați, dacă nu-și vor putea permite să-i păstreze pe toți.  Cât de sigur este locul tău de muncă? Ai putea rămâne fără el? Dacă da, există loc în alt loc similar pentru tine sau șansele sunt mici ca domeniul tău de activitate să poată absorbi tot surplusul de forță de muncă de pe piață? 

Acum este momentul potrivit să te gândești dacă te poți dezvolta și în altă direcție, dacă ți-ar fi de folos să-ți iei o altă certificare, să te specializezi mai mult în ceea ce faci, să te dezvolți tu sau afacerea ta într-o direcție nouă cerută de piață, sau orice altceva îți crește valoarea și-ți poate aduce banii de care ai nevoie. Acum economisim timp prin faptul că nu mai ieșim din casă, prin urmare putem utiliza timpul acesta în mod folositor pentru noi. 

Vă recomand să nu uitați de dezvoltarea voastră personală, de dorințele pe care le puteți îndeplini ușor, de cărțile care au rămas necitite în bibliotecă, de jocurile de societate de pe dulap sau de hobbyurile de care nu ați avut timp. Sunt tutoriale pe internet, cu plată sau gratuite, cu ajutorul cărora puteți învăța lucruri noi, cum ar fi meditația, yoga, exerciții de recunoștință, respirație conștientă, mindfulness sau lecții pentru instrumente muzicale, lecții de dans și orice altceva v-ar aduce zâmbetul pe buze și voia bună în această perioadă în care lipsa vieții sociale și grijile pot să ne copleșească.

Citește și:

Virusul care face ravagii în buzunarele oamenilor

Cum faci față crizei fără panica legată de bani

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.