În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important să investești bani doar în ceea ce înțelegi.
– Cât este de util să ai un cont de economii, în care să verși bani lunar. 


Cei mai mulți oameni trăiesc de la un venit la altul și aici nu mă refer doar la cei care au venituri foarte mici și nu au de ales: sunt multe persoane care au venituri suficiente și tot reușesc să-și cheltuie banii lunar, oricât ar fi de mulți. 

Eu nu cred că ne lipsește dorința de a evolua financiar și de a avea o viață mai bună, ci ne lipsesc modelele de urmat și educația financiară. Cei care au avut un model au văzut cu ochii lor și au înțeles că prin economii au acces la ce-și doresc mult mai ușor, la prețuri mai bune, pot profita de oferte speciale, își pot îndeplini dorințe, își pot stabili obiective tot mai ambițioase și așa mai departe. 

Îți propun 5 pași simpli și eficienți ca să faci economii când banii par insuficienți, oricât de mulți ar fi:

1. Analizează pe ce cheltui bani

Folosește extrasul de cont pentru a înțelege pe ce merg banii tăi. Împarte cheltuielile pe categorii: mâncare, haine, sănătate, distracție, educație, transport etc. Pentru un moment de ”aha”, calculează procentual câți bani se cheltuie în fiecare categorie. Dacă observi că într-o categorie merg prea mulți bani, vei încerca să diminuezi cheltuielile sau să găsești variante mai convenabile. 

De exemplu: 

Dacă descoperi că pe hrană cheltuiești 35% din banii casei, vei decide să mai tai din ieșirile la restaurant, vei comanda mai rar mâncare acasă și vei găti mai mult. 

Dacă zona de transport ocupă o parte mare din buget, îți vei schimba mașina cu una care consumă mai puțin, vei testa și transportul în comun, pe distanțe mici te vei plimba în loc să iei taxi, vei împărți transportul cu alți colegi, vei încerca să decontezi pe firmă o parte din cheltuielile cu transportul. 

Dacă zona de sănătate are o sumă consistentă în lista de cheltuieli, poate te gândești să anulezi abonamentele la sală dacă tot nu te duci, să iei în calcul o asigurare medicală, să schimbi clinica la care mergi de obicei, să nu mai faci stocuri de medicamente, despre care știi că expiră și le iei preventiv etc. 

2. Fă o listă cu veniturile tale

Câte surse de venit ai și cât sunt de sigure? Ia și acest lucru în calcul (adică, siguranța venitului tău), mai ales în perioada asta. Majoritatea oamenilor au doar venituri din salarii. Este important să ai un scop din a-ți diversifica și crește sursele de venit. 

Te pricepi și la altceva? Ai timp să-ți iei și câteva colaborări care să-ți mai aducă bani? Ai un hobby pe care-l poți monetiza? Ai putea face ceva pentru care să primești drepturi de autor? Sau poate doar îți mai iei un job part time pentru a-ți suplimenta veniturile. 

Pasul următor este să faci investiții, dar pentru asta ai nevoie, pe lângă bani, de informație: nu-ți investi niciodată banii în ceva ce nu înțelegi. Așa cum te poți îmbogăți, la fel de bine poți pierde toți banii investiți. Investiția nu este o loterie, însă întotdeauna are în spare riscuri pe care trebuie să le înțelegi și să ți le asumi. 

3. Organizează un buget

După cum îmi place să spun, bugetul este instrumentul magic, care dă mai multă valoare banilor. Bugetul te ajută să înțelegi cât este plapuma sub care te poți întinde, cu ajutorul lui planifici și decizi unde merg banii tăi înainte de a pleca de la tine, tu deții controlul lor. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Acum poți face diferența între veniturile calculate la punctul 2 și cheltuielile de la punctul 1, așa înțelegi câți bani îți rămân, dacă mai rămân. 

Când îți reduci lista de cheltuieli la nevoile de bază și vezi de câți bani ai nevoie minim pentru a te descurca în fiecare lună, îți dai seama cât este rezonabil să începi să economisești.

4. Decide să economisești

Stabilește-ți obiective pentru care ai nevoie de bani (așa vei avea motivație), vei renunța mai ușor și fără frustrare la bucurii de moment, pentru a face economii. 

Stabilește o sumă pe care știi că poți s-o economisești și ține-te de ea. Nu stabili de la început un obiectiv prea ambițios, o sumă prea mare, pentru că vei renunța cu totul la acest proces, vei spune că nu știi cum să faci, că nu se poate sau că tu nu poți face economii, că nu are sens și așa mai departe.

Tentații vor fi tot timpul în jurul tău, ai nevoie de multă motivație și mici rezultate care să te țină aproape de acest proces și de obiectivul tău de a economisi. Decide că vei economisi o sumă, oricât de mică, în fiecare lună și ține-te de asta.

5. Adoptă acest truc pentru a pune sigur bani deoparte 

După ce ai stabilit o sumă realistă la care poți renunța lunar, ce faci mai departe? Sunt multe persoane care pun bani deoparte, ca mai apoi să-i cheltuie pe toți odată pe ceva mai mare. 

Ca să te asiguri că nu-i cheltui, imediat după ce-ți intră banii în cont, transferă-i separat pe cei pe care dorești să-i pui deoparte într-un alt cont de economii. Dacă banii dispar de sub ochii tăi, te vei descurca cu suma pe care ți-ai propus-o: o să reușești. 

La început îți va fi mai greu, vei avea tentația de a intra în ei, cum se vor aduna tot mai mulți bani vei avea idei pentru lucruri pe care ți le dorești. În timp, vei învăța să renunți la tentațiile de moment și să cumperi lucruri care chiar contează, de care ai nevoie, pe care ți le dorești cu adevărat. Pe scurt, vei renunța la cumpărăturile emoționale. 

Exercițiul de a pune bani deoparte îți va da o liniște financiară și se va transforma în obicei după câteva luni. Apoi, după ce devine un obicei să faci economii, mintea ta va avea altă setare. Când îți dorești ceva, știi că e doar o chestiune de timp până reușești să aduni banii necesari și să te bucuri de ce-ți dorești fără plăți în rate, fără dobânzi și comisioane, fără costuri suplimentare. 

Ai și tu obiceiuri sau trucuri care te ajută să economisești bani? Așteptăm să le împărtășești cu noi. 

Citește și:

Scurt ghid de îmblânzit leii

5 motive să-i dai copilului tău o alocație lunară

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.